alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Kislevelű hárs
Nagylevelű hárs

Latin nevek

Tilia cordata Mill.
Tilia platyphyllos Scop.

A hársfák (Tilia) nemzetségének számos faját ismerjük.

A kislevelű hárs lassú növekedésű, mintegy 20 m-es magasságot elérő, egyenes törzsű, kúpos koronájú fa. Kérge sima, világosabb vagy sötétebb szürke, csak idősebb korban repedezik meg.

Levelei kerekdedek, 5-6 cm átmérőjűek, válluk szíves, csúcsuk kihegyesedő, élük fűrészelt. A levéllemez színe sötétzöld, fonákja kékes, húsa vastag. A levelek mindkét oldalukon kopaszak, az érzugokban rőtvörösek.

Virágai jó illatúak, zöldessárgák, ötszirmúak, jellegzetes, lecsüngő virágzatot alkotnak. A virágzat főtengelyére félhosszúságig murvalevél nő rá. Termése gömbölyű, barna tok.

Június-júliusban virágzik.

A nagylevelű hárs akár 30-40 méterre is megnő. Leveleinek átmérője 7-12 cm, fonákjuk zöld, fénylő. Az érzugok szőrzete többnyire fehér, később sárga. Valamivel korábban virágzik a kislevelű hársnál. Gyógyhatásukban megegyeznek. 

Hárs

Előfordulás

A kislevelű hárs egész Európában honos, a legészakibb és legdélibb területek kivételével. Nagyobb tömegekben Kelet-Európában, a Volga-tájékán él. Hazánkban a középhegységekben és a Dunántúlon gyakori. Üde és félszáraz erdőkben, tölgyesekben találhatunk rá. A nagylevelű hárs Európa déli részén és a Duna-menti országokban honos. Magasabb térszíneken, üde talajú, meredek lejtőkön, szurdokokban lelhető fel.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Mindkét faj murvaleveles virágzatait gyűjthetjük, közvetlenül a virágok kinyílása előtt. Minél hamarabb szárítsuk meg és légmentesen, nedvességtől védve tároljuk a virágokat! 

Gyűjtési idő

  • Június

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság nátha és száraz köhögés esetén javasolja.   

Preklinikai vizsgálatokban a növény kivonatai köhögéscsillapító, izzasztó, vizelethajtó, nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúnak bizonyultak. A hársfavirág izzasztó hatását humán vizsgálatokban nem sikerült meggyőzően bizonyítani, így azt részben az elfogyasztott folyadék mennyiségének és magas hőmérsékletének tulajdonítják. Ezért aztán népszerű gyógyászati felhasználás nem annyira a klinikai bizonyítékokra, mint a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalatokra épül.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

hársfavirág szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben), és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A gyógyszerkönyvben Tiliae flos néven megtalálható drogot a kislevelű hárs, a nagylevelű hárs, vagy hibridjük, a közönséges hárs (Tilia x vulgaris Heyne) egész, szárított virágzata, vagy ezek keveréke adja.

Mellékhatások

A megadott adagolásnál és kúraszerű alkalmazásnál nem ismertek.

A túl gyakori izzasztókúrák károsíthatják a szívműködést!  

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink