alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Ázsiai ginzeng

Latin nevek

Panax ginseng C. A. Meyer

Az aráliafélék (Araliaceae) családjába tartozó, évelő növény.

gyökérzete többszörösen elágazó, sárgásbarna színű, gyakran ember formájú (nevét is erről kapta, melynek jelentése kínaiul ’embergyökér’). Szaga jellegzetes, íze édeskés-keserű.

Szára 50-60 cm magas, egyenes, nem vagy kevéssé elágazó.

Levelei 3-5 tagú örvben állnak, tenyeresen összetettek, a levélkék száma 5, alakjuk lándzsás, szélük finoman fűrészelt.  Apró, fehére színű virágai egyszerű ernyőkben állnak, termése piros bogyó – ezek csak a harmadik évben jelennek meg.

Az ázsiai ginzeng észak-amerikai rokona a hasonló indikációjú, valamivel gyengébb hatású amerikai ginzeng (Panax quinquefolius L.).

Ginzeng

Előfordulás

A mai Kína (Mandzsúria) és Észak-Korea területén őshonos, vadon ma már nagyon ritka. Itt, továbbá Japánban, és Oroszországban (Kelet-Szibériában) nagy tételekben termesztik. Termesztése meglehetősen bonyolult és költséges folyamat, ezért a ginzengkészítmények viszonylag drágák, illetve sok a piacon a hamisítvány.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A 6-8 éves példányok gyökerét gyűjtik, majd szárítással tartósítják.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP általános erőnlét javítására ajánlja fáradtság, levertség és csökkent teljesítőképesség, valamint a koncentrálóképesség zavara és betegségek utáni lábadozás esetén.
Preklinikai vizsgálatokban kimutatták a drog antioxidáns, neuroprotektív, vérlemezkék összetapadást gátló és daganatos sejtek szaporodását lassító hatásait. Állatkísérletekben adaptogén és immunstimuláns hatását is egyértelműen igazolták. Humán vizsgálatokban fizikai és szellemi teljesítőképességet növelő és a pszichomotoros funkciókat javító hatását sikerült kimutatni. Ázsiai epidemiológiai vizsgálatok szerint a ginzengfogyasztók körében a rákos megbetegedések 20-30%-kal ritkábbak.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

Szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben).) és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyben is, Panax ginseng néven.

Mellékhatások

  • Ritkán idegesség, ingerültség, álmatlanság, hasmenés, bőrkiütések (együtt: ginzeng túladagolási szindróma)
  • Hosszútávú alkalmazása esetén ösztrogénszerű hatásokat válthat ki, és megzavarhatja a hormonrendszer működését, valamint növelheti a vérnyomást.
  • Csökkentheti a vércukorszintet – inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek figyeljenek rá!
  • Nagymértékű túladagolás esetén álmatlanságot, magas vérnyomást és ödémaképződést okozhat.

Ellenjavallat

  • A kúra alatt kerüljük a koffeintartalmú italokat!
  • Terhesség és szoptatás alatti biztonságosságáról nem állnak rendelkezésünkre megfelelő humán bizonyítékok, ezért ne fogyasszuk ezekben az állapotokban!
  • Cukorbetegek, illetve véralvadásgátlókat szedők az alkalmazás előtt kérjék ki az orvos véleményét!

Terhesek használhatják?

Nem

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Nem


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink