alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Fokhagyma

Latin nevek

Allium sativum L.

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, évelő növény.

Hagymája egy főhagymából és az azt körülvevő mellékhagymákból (gerezdek) áll. A hagymácskákat egyenként is fehér, hártyás allevelek burkolják be. Szára 1 m magas, egyenes, kerek.

Levelei 1 cm szélesek, hosszúkásak, hüvelyesek.

Virágzata a hagymákra jellemző ernyő, amit fehéres fellevél burkol. Virágai vörösesfehérek, hosszú kocsányúak, tövükben sarjhagymácskák fejlődnek. Július-augusztusban virágzik, termést ritkán hoz, jórészt a mellékhagymákkal szaporodik.

Fokhagyma

Előfordulás

A legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike. Valószínűleg ázsiai eredetű, vadon ma már sehol sem található meg. .

Védett

Nem védett

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását érelmeszesedés megelőzésére és magas koleszterinszint esetén javasolják. Az ESCOP nátha esetén is ajánlja.
A fokhagyma vizes kivonatát in vitro hatásosnak találták érelmeszesedés ellen, és bizonyították antioxidáns és antimikrobiális hatását. Érelmeszesedést lassító, koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását humán kísérletekben is igazolták.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított fokhagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis) szerepel, amit a hagymák felaprításával, majd liofilezésével, illetve szárításával és porításával nyernek.

Mellékhatások

  • Nem ismertek.
  • Fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz – ez a nyers drog és a készítmények szedése után néhány nappal kialakul. 

Ellenjavallat

  • Véralvadásgátló-hatása miatt műtétek előtt függesszük fel a szedését, illetve egyéb véralvadásgátló hatású szerek egyidejű szedését beszéljük meg az orvossal!

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink