alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Csipkerózsa

Latin nevek

Rosa canina L.

A csipkerózsa gyűjtőnév; több vadon élő (és termesztett) rózsafajt foglal magában, amiket másnéven gyepű- vagy vadrózsának, bogyóra emlékeztető áltermésüket pedig csipkebogyónak, népes nevén hecsedlinek hívják. 

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserjék. 1-3 m magasra nőnek, ágaik ívesen lehajlók, tüskések.

Leveleik összetetten szárnyasak, 5-7 levélkéből állnak.

Virágaik 3-4 cm átmérőjűek, szirmuk fehér vagy halványan pirosló; május-júniusban nyílnak.

Álbogyótermésük – a „csipkebogyó” – megközelítően ovális vagy gömbölyded alakú, 1,5-3 cm hosszú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd egészen meggypiros színű, jellemzően savanykás, aromás ízű. Belsejében több, búzaszemnyi méretű aszmagtermés – „mag” – található, amiket merev, szúrós hegyű szőrök vesznek körül. A csipkebogyó augusztus végétől érik.

Csipkerózsa

Előfordulás

Mind a nálunk legjobban elterjedt vadrózsafajta (Rosa canina L), mind rokonfajai hegyvidékeink kopár, cserjés domboldalain, bozótokban, erdőszéleken, legelőkön élnek.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Gyűjtési idő:

  • Augusztus
  • Szeptember
  • Október
  • November

Rendszerint augusztus vége felé megkezdhetjük a gyűjtést, mert ilyenkor már sok bokron pirosak a bogyók – egész pontosan világospirosak és kemények, vagyis félérettek. Ebben a kezdeti érettségi stádiumban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, és ekkor dolgozhatók fel csipkehússá. Később a nagyon érett, puhulni kezdő bogyót már nem lehet felhasítani, csak egészben megszárítani. Lekvárfőzésre alkalmasabb a puha, dércsípte bogyó. 

A bogyókat kocsány nélkül gyűjtsük, és zacskó vagy zsák helyett lehetőleg kosárban vigyük haza, hogy ne zúzódjanak, törődjenek. Ha csipkehúsként szeretnénk eltenni, hosszában hasítsuk ketté a bogyót, és úgy szabadítsuk meg a magoktól, hogy közben a termésfelek ne töredezzenek össze. Szellős, tiszta padláson szárítsuk, legfeljebb 1-2 ujjnyi vékony rétegben kiterítve. Ügyeljünk arra, hogy a helyiségben ne legyen por, mert beleragadhat, és tönkreteheti. Az egész bogyót is ugyanilyen gondosan kell megszárítani, vékony rétegben kiterítve. Ha ez utóbbit tesszük, egészben tároljuk el a megszáradt bogyókat, és mindig felhasználás előtt törjük össze.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Humán vizsgálatokban nem tanulmányozták klinikai hatásosságát, vitaminpótlásban betöltött szerepéhez azonban összetételének és a tradicionális alkalmazás tapasztalatainak ismeretében nem férhet kétség. Tudnunk kell azonban, hogy az ajánlott napi szükséglet többszörösét jelentő, úgynevezett megadózisú C-vitaminbevitel előnyös hatása mindmáig nem bizonyított a betegségek megelőzésében és gyógyításában, ezért az ilyen célú gyógynövényfogyasztás sem tekinthető tudományosan megalapozottnak.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A csipkebogyó hús és a csipkebogyó áltermés is szerepel a hazánkban szabadon forgalmazható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a csipkerózsa áltermés (Rosae pseudofructus) hivatalos, amely a gyepűrózsa, valamint a havasalji rózsa (Rosa pendulina L.) és más rózsafajok megszárított, aszmegtermésektől mentes vacokja.

Mellékhatások

Nem ismertek.
Extrém nagy dózisban hashajtó hatású lehet.
Hosszan tartó, nagy dózisú C-vitaminbevitel az arra hajlamosaknál fokozhatja a vesekövek kialakulásának esélyét.

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink