alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Orvosi citromfű

Latin nevek

Melissa officinalis L.

Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó, évelő növény.

Gyöktörzse elfásodó, tarackok erednek belőle, amelyekből a végükön föld feletti hajtások fejlődnek.

Szára 50-100 cm magas, bokrosan elágazó, négyoldalú.

Levelei keresztben átellenes állásúak, nyelük kb. 2 cm hosszú, lemezük 2-6 cm hosszú, tojásdad alakúak, hegyesek, szélük durván csipkézett-fogazott, válluk ék alakú vagy lemetszett, fonákjukon, az erek mentén enyhén szőrösek.

Virágai aprók, 10-20-asával álörvökben állnak a felső levelek hónaljában. Pártájuk fehér, bimbósan sárgás. Virágzási ideje júniustól szeptemberig tart. Termése apró, fénylő, barna, négyosztatú makkocska.

Jellegzetes, citromra emlékeztető illata, amit a növény bármely részének megdörzsölésekor érezhetünk, jó határozóbélyeg.

Citromfű

Előfordulás

Hazánkban nem őshonois, kivadulva viszont több helyen is találkozhatunk vele, leginkább a Dunántúl délkeleti részének sziklás, meleg tölgyeseiben, cserjéseiben. Sokfelé termesztik.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Gyűjtési idő:

  • június

Ép, egészséges leveleit és virágos, leveles hajtását gyűjtsük, az utóbbit úgy vágjuk el, hogy 4 cm hosszú legyen. A citromfű leveleit általában már a virágzás előtt, júniusban leszedik, mert amikor elkezd virágozni, mind az illata, mind az íze kellemetlenebbé válik. A legtöbb gyógyfűvel ellentétben inkább délután jó gyűjteni. A szárításra vonatkozó általános információk itt találhatók.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság idegi eredetű alvászavaroknál és gyomor- bélpanaszokban javasolja. Az ESCOP szintén ajánlja idegi eredetű emésztési problémákra, valamint idegesség, nyugtalanság feszültség kezelésére. Az ESCOP emellett herpeszvírus ellen is hatékonynak tartja.
Herpeszvírus elleni hatékonyságát a drog alkoholos kivonatával végzett klinikai vizsgálatokban is bizonyították. Kiderült, hogy komoly alternatívája az általánosan használt szintetikus aciclovirnek, és az esetek mintegy 50%-ában sikeresen alkalmazható. Antivirális hatását a benne található fenolkarbonsavaknak tulajdonítják.
Alvási zavarokban csak kombinálva (pl. macskagyökérrel) végeztek klinikai vizsgálatokat.
Nyugtató hatását önmagában is kimutatták.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A hajtás, a levél és az illóolaj is szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6. sz. melléklet a 4/1997. (I.22.) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX. 4. Korm. rendeletben). A levél megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII).

Kombinálás más gyógynövényekkel

A citromfű tipikusan olyan növény, amit érdemes hasonló hatású gyógynövényekkel kombinálva használni.

  • Macskagyökérrel együtt alkalmazva különösen hatékony alvászavarok kezelésére.
  • Emésztési panaszoknál a görcsoldó és antibakteriális hatású borsmentalevéllel egészítik ki jól egymást.

Mellékhatások

Nem ismertek, tartós alkalmazásnál sem figyeltek meg nemkívánatos hatásokat.
Épp ezért nagyon alkalmas gyermekek kezelésére is, például gyermekkori alvászavaroknál, idegességnél, nyugtalanságnál.
A herpesz elleni alkalmazás nagy előnye, hogy nem alakul ki mellette vírusrezisztencia, vagyis a vírusok idővel nem válnak ellenállóvá a benne található hatóanyagokra.

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink