alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Közönséges cickafark
Mezei cickafark

Latin nevek

Achillea millefolium L.
Achillea collina L.

Megjelenésük alapján nehéz megkülönböztetni a rokon fajokat. Magyarországon számos más cickafark-faj is megtalálható, hivatalosan azonban csak a közönséges cickafark drogja elfogadott, ami hazánkban vadon nagyon ritka. Mindenesetre gyógyászati szempontból a többi is értékes drogot szolgáltat, érdemes tehát gyűjteni őket. 

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, évelő növény.

Szára 30-70 cm magas, egyenes, szőrözött, felső részén elágazó. 

Levelei: a tőlevelek 20-30 cm hosszúak, nyelesek, lándzsásak, 2-4 cm szélesek, 3-4-szeresen szeldeltek, rövid, hegyes csúcsban végződnek. A szárlevelek felfelé kisebbedők, az alsók rövid nyelűek, a felsők ülők, 2-3-szorosan szeldeltek. Virágzata 3-5 mm átmérőjű fészkekből álló összetett, sátoros virágzat. A fészkekben szürkésfehér korongvirágok és fehér pártájú karimavirágok vannak; júniustól őszig virágzik.

A mezei cikafark kisebb termetű, egyébként a közönséges cickafarkhoz nagyon hasonló felépítésű növény.

Cickafarkfű

Előfordulás

A mezei cickafarkfű legelőkön, réteken, parlagokon, szikeseken, nyílt területeken, parkokban az ország minden részén, sok helyen tömegesen megtalálható. Az inkább az erdei élőhelyeket kedvelő közönséges cickafarkfű hazánkban  ritka, nedves és üde réteken él.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A cickafarkfüvek jellegzetes illatukról könnyen felismerhetők, az egyes fajokat azonban nehéz megkülönböztetni. A lényeg, hogy gyógynövényként csak a fehér virágzatúakat gyűjtsük, mert ezek tartalmazzák a gyógyhatást hordozó kék színű illóolajat, a rózsaszínes-lilás virágú példányok nem! 

A friss virágokat, illetve virágos hajtásokat gyűjtsük, májustól augusztusig. A virágokat úgy kell a szárukról lecsípni, hogy 5-6 cm-esek legyenek szárrésszel együtt. A virágzó, leveles hajtások felső részét használjuk, legfeljebb 30-40 cm hosszúak legyenek. 

Szárítására nem vonatkozik speciális kikötés, a gyógynövények szárításáról, tárolásáról általános információk itt találhatók.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság a mezei cickafarkfű virágát és virágos hajtását belsőleg étvágytalanság és emésztési zavarok esetén ajánlja, külsőleg ülőfürdőként, női alhasi panaszok kezelésére. Állatkísérletekben igazolták a növény helyi gyulladáscsökkentő és simaizom-görcsoldó hatását. Humán vizsgálatokat egyelőre nem végeztek vele, a bizonyítottan gyulladáscsökkentő anyagok jelenléte azonban alapot szolgáltat a gyógyászati alkalmazások egy részének.

A növény egyes anyagai in vitro ösztrogénreceptor-affinitást mutattak, vagyis az ösztogénreceptorokhoz kötöttek, ami magyarázza az ösztrogénszerű hatást.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A jelenleg hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben csak a közönséges cickafarkfű drogja szerepel, közönséges cickafarkfű virágos hajtás – Millefolii herba néven. A gyógyszerkönyv követelményeinek megfelelő drog legalább 2 ml/kg illóolajat és legalább 0,02% kamazulénben kifejezett proazulént tartalmaz.

A VII. Magyar Gyógyszerkönyvben a mezei cickafarkfű – Achilleae herba szerepelt, továbbá a mezei cickafarkfű mindhárom fent említett része (virágzat, virágzó hajtás és illóolaj) szerepel a hazánkban forgalomba hozható drogok listáján (6. sz melléklet a 4/1997. (I. 22.) Korm. Rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX. 4.) Korm. Rendeletben). 

Mellékhatások

  • A fű érintése, illetve a fürdő bőrpírt, bőrkiütéseket válthat ki   
  • Fészkesvirágzatúakkal – például parlagfűvel – szembeni allergia esetén keresztallergia alakulhat ki

Ellenjavallat

  • Az illóolajában található tujon vetélést okozhat, ezért várandósság idején ne használjuk!

Terhesek használhatják?

Nem

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink