alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Borsmenta

Latin nevek

Mentha x piperita L.

A hazánkban élő 11-féle mentából 6 hibrid, köztük az egyik legnagyobb gyógyerővel bíró és leghatásosabbnak tekintett borsmenta is (erre utal a latin nevében az x). A gyakori kereszteződés miatt az egyes fajok nehezen is választhatók el egymástól, ezért a következőkben a menták általános leírását adjuk. Felismerésüknél a legfontosabb bélyeg a mentaillat: ha ez kellemes, akkor a növény alkalmas házilagos használatra. 

A menták az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartoznak.

Évelő növények lévén gyöktörzsükkel vészelik át a telet. A borsmenta gyöktörzse vékony, elfásodó, feketésbarna színű. Belőle a talajban hosszú, fehér, majd ibolyás színű tarackok, illetve a talaj felszínén futó indák erednek. Ezek fejlesztik a hajtásokat és a gyökereket.

Száruk felálló, 0,5-1 m magas, elágazó, négyélű zöld vagy lilásvöröses színű, gyéren szőrös. Leveleik hosszúkás tojásdadok, rövid nyéllel vagy nyél nélkül, durván fogazottak, a száron keresztben átellenesen állnak. A levélerezet lehet ibolyás színű. A borsmenta levelei lándzsa alakúak és hegyesek. A virágok a hajtáscsúcsokon vagy a levelek hónaljában álörvökből álló, tömött füzért alkotnak, színűk a halványrózsaszíntől a liláig terjed (a borsmentáé lila). Általában egész nyáron virágzanak. A termés a családra jellemző négyosztatú makkocska, a hibridek (a borsmenta is) meddők.

Gyógynövényként említést érdemel még:

 • a zöld menta termesztett változata, a fodormenta (M. spicata var. cispata (Bentls.) Mansf.)
 • kanadai/japán/mezei menta (Mentha canadensis) – Kínában, Japánban, Indokínában és Kanadában honos, de ma már sok mérsékelt égövi országban is termesztik, elsősorban nagy mennyiségű illóolaj, illetve mentol előállítására.
Borsmenta

Előfordulás

A vadon élő menták vízpartokon, mocsarakban, patakok mentén az egész országban megtalálhatók. A borsmentát sokfelé termesztik és helyenként kivadul.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Gyűjtési idő: július

Leveleit még virágzás előtt arassuk le, lehetőleg a kora reggeli órákban. Szárítása nem igényel speciális óvintézkedést, a gyógynövények szárítására vonatkozó általános információk itt találhatók.  

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP az emésztőrendszer felső szakaszának és az epevezetékek görcsös panaszainak enyhítésére, valamint irritábilis bél szindróma esetén javasolja.

Gyulladáscsökkentő hatású illóolaját Az E-Bizottság izom- és idegfájdalmak, az ESCOP reumás panaszok esetén javasolja.

Az olaj és a levél kivonatának görcsoldó és antibakteriális hatását kísérleti úton igazolták. Állatkísérletekben kimutatták az epeképződés fokozódását (kolagóg hatás) az illóolaj használata során. .

Humán kísérletekben az emésztőrendszerben irritábilis bél szindróma és diszpepszia esetén mutatták ki a hatásosságát. A koleretikus hatást is igazolták – több vizsgálat szerint lehetséges volt az epekövek teljes feloldása a növény illóolaját tartalmazó készítménnyel.

Az illóolaj 10%-os etanolos oldatát külsőleg tenziós fejfájás kezelésére találták alkalmasnak, több, placebókontrollos, kettős vak vizsgálatban.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A borsmenta levele és illóolaja, valamint a fodormenta levele és illóolaja (Menthae crispae folium, Aetheroleum menthae crispae) egyaránt szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a borsmenta levele és illóolaja hivatalos.

Mellékhatások

 • Az ajánlott adagolásban nem jellemzőek.
 • Belsőleges alkalmazás esetén gyomorégés jelentkezhet (kivéve a gyomorsavnak ellenálló kapszuláknál).
 • Külsőleges alkalmazásnál bőrreakciók léphetnek fel.
 • A mentol inhalálása ritkán légzési nehézségeket okozhat.
 • Hosszú távon, nagy mennyiségben az illóolaj veseelégtelenséget okozhat.

Ellenjavallat

 • Illóolajat tartalmazó kenőcsöt 3 évesnél fiatalabb gyermekek mellkasára, arcára, orrára kenni nem szabad, mert légzésmegállás, légúti görcsöket válthat ki, ami akár fulladást is okozhat!
 • Epehólyag-gyulladás, epeutak elzáródása esetén ne alkalmazzuk.
 • Reflux-betegség esetén szintén ellenjavallt, mert a mentol nyugtató hatásának köszönhetően a nyelőcső alsó záróizma ellazul, s így a gyomorsav könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, súlyosbítva a gyomorégést.
 • Kismamák belsőleg ne alkalmazzák, külsőleg, például terhességi fejfájás kezelésére megengedett.
 • Epilepsziásoknak nem ajánlott az illóolaj használata.

Gyógyszerkölcsönhatások

Homeopátiás kezelés alatt kerüljük, mert csökkenti a szerek hatékonyságát!

Terhesek használhatják?

Igen, de csak külsőleg

Gyermekeknek adható?

Igen, kivéve illóolaj

Szoptatás alatt használható?

Igen, de csak külsőleg
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink