alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Hegyi árnika

Latin nevek

Arnica montana L.

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, évelő növény.

Gyöktörzse a föld alatt kúszik, 10-12 cm hosszú, piszkosfehér. Szára 30-50 cm magas, egyenes, kevéssé vagy egyáltalán nem elágazó. Levelei szíves vállúak, nyeletlenek, szőrösek, szélesek és lándzsásak, szélük néha fogazott. A tőlevelek levélrózsát alkotnak, a szárlevelek átellenesen állnak. Nagy, sárgás/narancssárga fészekvirágzatai magányosan állnak az ágak végén, peremükön 3 fogú nyelves virágok, belsejében pedig csöves virágok találhatók. Virágzási ideje július-augusztus.  

Árnika

Előfordulás

Tipikus hegyi növény, az Alpok és az északi hegyvidékek rétjein, legelőin él. Több országban, így nálunk is védett, nehezen termeszthető. Hazánkban korábban a Kőszegi- és a Soproni-hegységben fordult elő, mára valószínűleg kipusztult.

Védett

Védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Gyűjtése tilos!

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-bizottság és az ESCOP külsőleges húzódások, zúzódások, véraláfutások, reumás panaszok, valamint bőrgyulladások, sebek, furunkulusok, rovarcsípések esetén javasolja. Ezen kívül mindkét monográfia megemlíti, hogy hatásos a száj és a garat nyálkahártyagyulladásaiban, utóbbi még fogínygyulladásnál is ajánlja alkalmazását.

A helenalin állatkísérletekben megakadályozta a gyulladások és ödémák kialakulását, patkányoknál az árnika segítette a sebgyógyulást. A szeszkviterpén-laktonok hatásmechanizmusa a kortikoszteroid gyulladáscsökkentőkéhez hasonló.

Humán vizsgálatokban az árnikavirág- tartalmú gél csökkentette az izomfájdalmat, krónikus vénagyengeségben szenvedő betegeknél az árnikatinktúrás bedörzsölés enyhítette a panaszokat.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hegyi árnika virág (Arnicae flos) néven szerepel, de megtalálható a könyvben az árnika virágzatából előállított tinktúra is (Arnicae tinctura).

Mellékhatások

  • Külsőleges felhasználásnál viszkető bőrkiütések formájában jelentkező allergiás bőrpanaszok, valamint nyálkahártyapanaszok lehetségesek, ami főleg a fő hatóanyagnak, a helenalinnak tulajdonítható. A háttérben gyakran a nem megfelelő adagolás áll, érzékeny egyéneknél azonban az előírt dózisban is okozhat allergiát.
  • Fészkesvirágzatúakkal szembeni allergia esetén keresztallergia léphet fel.Hosszas kezelés során a bőr károsodása miatt ödémás dermatitisz alakulhat ki.Nagy koncentrációban nekrózist, vagyis szövetelhalást okozhat.
  • Belsőleges alkalmazásánál mérgezés léphet fel, erőteljes nyálkahártyairritációval, fejfájással, légzési nehézségekkel és szívbénulással, ezért vagy ne, vagy csak nagy körültekintéssel használjuk ilyen módon.
  • Ezekkel a hatásokkal a száj- és garatnyálkahártyagyulladásnál való öblögetésnél is számolnunk kell!

 

Ellenjavallat:

  • Belsőleges alkalmazása nem ajánlott.
  • Ép bőrfelületen végezzük a kezelést, ne használjuk nyílt sebekre, valamint a szem és száj környékére!

Terhesek használhatják?

Igen, de csak külsőleg

Gyermekeknek adható?

Igen, de csak külsőleg

Szoptatás alatt használható?

Igen, de csak külsőleg
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink