fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gyakrabban is kiállhatunk fogyasztói jogainkért

| Ottlakán Johanna

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Március 15-én a Fogyasztói Jogok Világnapját (World Consumer Rights Day) is ünnepeljük. Ez alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes hazai adatot.

A legtöbbünknek a fogyasztói jogokról a jótállás és a szavatosság szabályai jutnak eszébe. Pedig fogyasztói jogaink ennél jóval szélesebb körűek. Az eredetük az egyik legnagyobb fogyasztói társadalomhoz, az USA-hoz kötődik.

1962-ben John F. Kennedy négy fogyasztói jogot nevesített: a biztonsághoz, az információhoz, a képviselethez és a választáshoz való jog. Ezekhez később társult még az oktatáshoz, a kárpótláshoz, az egészséges környezethez és az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog.

Ez a nyolc jogosultság a Fogyasztóvédelmi Szövetségek Nemzetközi Szervezetének (Consumers International, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja) alapelvei közé került.

Ezeket a jogokat az ENSZ közgyűlése is elfogadta 1985. április 9-én. Az Európai Unió és hazánk is számtalan rendelkezést hoz(ott), hogy a fogyasztói jogok valóban érvényesüljenek, a fogyasztók átlátható módon, biztonságosan jussanak a javakhoz.

 

A 8 alapvető fogyasztói jog és jelentésük

Biztonság

A termékek biztonságos előállításához, veszélyes, veszélyeztető termékek kiszűréséhez való jog. A jogosultság első számú védője hazánkban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely a termékek vizsgálatát és forgalomból való kivonását elrendeli, ha azok a fogyasztókra nézve veszélyesek.

 • Csak 2011 januárjában a hatóság 18 terméket minősített veszélyesnek, amelyek között nemcsak műszaki termékeket találunk (a veszélyes termékek listája megtalálható az NFH honlapján).

 

Információ

A termékkel kapcsolatos összes releváns információ megismerésének joga: az alapanyagtól, a mellékhatáson, csomagolási anyagon, lejárati időn át az esetleges korlátozó intézkedésekig. Az információhoz való jog és annak érvényre juttatása biztosítja, hogy a fogyasztó vásárlásai során jól megalapozott döntést tudjon hozni. Az információ első megjelenése a fogyasztó számára a terméken lévő címke és a polccímke.

 • Az NFH minden évben vizsgálja az árfeltüntetési gyakorlatot, és bár az alapár feltüntetésével kapcsolatban az esetek 16%-ban találtak kifogásolni valót, az akciós termékek esetén ez az arány meghaladja a 99%-ot.

 

Választás

A fogyasztó valódi döntésre jogosult a versenyképes áron és megfelelő minőségben kínált termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban. Hazánkban az ezzel kapcsolatos ösztönző rendszerek most kezdenek kiépülni, bár civil kezdeményezések évek óta vannak pozitív terméklisták megteremtésére (pl. a Tudatos Vásárlók Egyesülete által működtetett Cégmérce , Jó termék adatbázis).

 • A Hatóság 2011. márciusától tervezi bevezetni az ún. pozitív listát, amely a tervek szerint a megelőző egy évben bírságmentesen működő vállalkozásokat fogja tömöríteni.

 

Képviselet

A fogyasztói érdekek képviseletére való jog a döntéshozásban, végrehajtásban.

 • A Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010. évi országos felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 2%-a fordult fogyasztóvédelmi civil szervezethez az elmúlt 1-2 évben valamilyen panasz esetén. A megkérdezettek 86%-a pedig nem ismert egyetlen fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetet sem. Ti már mindannyian ismertek minket, a Tudatos Vásárlók Egyesületét.

 

Alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog

Alapvető termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzájutás joga (minden fogyasztó részt tudjon venni a társadalom életében).

 • Ennek megvalósulása hazánkban igen kérdéses, hiszen a KSH adatai szerint jelenleg a háztartások közel 28%-a él létminimum alatt, ami közel 3 millió magyar állampolgárt jelent.

 

Kárpótlás

Az igényérvényesítés lehetőségére való jog, kiegészítve azzal, hogy a rossz minőségű termékekért kompenzálják a fogyasztót.

 • Hiába van jog, ha a Tudatos Vásárlók Egyesülete tavalyi felmérése azonban azt mutatja, hogy a vásárlók kétharmada nem él panasszal az érintett vállalkozás irányába.

 

Oktatás

A fogyasztó joga arra, hogy bővíthesse ismereteit, nemcsak a fogyasztói jogok, hanem az igényérvényesítés terén is. Az ismeretek bővítése szintén azt segíti, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogyasztási szokásaival kapcsolatban.

 • Ezt segíti a Tudatos Vásárlók Egyesületének két oktatási anyaga is: az Európa Naptár valamint az Iskolai fogyasztóképzés – módszertani kézikönyv. Az utóbbi kiadvány ingyenesen megrendelhető a tve@tve.hu emailcímen

 

Egészséges környezethez való jog

Mindenkinek lehetősége legyen egészséges emberi környezetben élni. Ez a jog a környezetszennyezés rohamos növekedésével egyre gyakrabban sérül.

 

Kép[cc] horiawardan

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok