fbpx

| Ottlakán Johanna

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gyakrabban is kiállhatunk fogyasztói jogainkért

Március 15-én a Fogyasztói Jogok Világnapját (World Consumer Rights Day) is ünnepeljük. Ez alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes hazai adatot.

A legtöbbünknek a fogyasztói jogokról a jótállás és a szavatosság szabályai jutnak eszébe. Pedig fogyasztói jogaink ennél jóval szélesebb körűek. Az eredetük az egyik legnagyobb fogyasztói társadalomhoz, az USA-hoz kötődik.

1962-ben John F. Kennedy négy fogyasztói jogot nevesített: a biztonsághoz, az információhoz, a képviselethez és a választáshoz való jog. Ezekhez később társult még az oktatáshoz, a kárpótláshoz, az egészséges környezethez és az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog.

Ez a nyolc jogosultság a Fogyasztóvédelmi Szövetségek Nemzetközi Szervezetének (Consumers International, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja) alapelvei közé került.

Ezeket a jogokat az ENSZ közgyűlése is elfogadta 1985. április 9-én. Az Európai Unió és hazánk is számtalan rendelkezést hoz(ott), hogy a fogyasztói jogok valóban érvényesüljenek, a fogyasztók átlátható módon, biztonságosan jussanak a javakhoz.

 

A 8 alapvető fogyasztói jog és jelentésük

Biztonság

A termékek biztonságos előállításához, veszélyes, veszélyeztető termékek kiszűréséhez való jog. A jogosultság első számú védője hazánkban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely a termékek vizsgálatát és forgalomból való kivonását elrendeli, ha azok a fogyasztókra nézve veszélyesek.

 • Csak 2011 januárjában a hatóság 18 terméket minősített veszélyesnek, amelyek között nemcsak műszaki termékeket találunk (a veszélyes termékek listája megtalálható az NFH honlapján).

 

Információ

A termékkel kapcsolatos összes releváns információ megismerésének joga: az alapanyagtól, a mellékhatáson, csomagolási anyagon, lejárati időn át az esetleges korlátozó intézkedésekig. Az információhoz való jog és annak érvényre juttatása biztosítja, hogy a fogyasztó vásárlásai során jól megalapozott döntést tudjon hozni. Az információ első megjelenése a fogyasztó számára a terméken lévő címke és a polccímke.

 • Az NFH minden évben vizsgálja az árfeltüntetési gyakorlatot, és bár az alapár feltüntetésével kapcsolatban az esetek 16%-ban találtak kifogásolni valót, az akciós termékek esetén ez az arány meghaladja a 99%-ot.

 

Választás

A fogyasztó valódi döntésre jogosult a versenyképes áron és megfelelő minőségben kínált termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban. Hazánkban az ezzel kapcsolatos ösztönző rendszerek most kezdenek kiépülni, bár civil kezdeményezések évek óta vannak pozitív terméklisták megteremtésére (pl. a Tudatos Vásárlók Egyesülete által működtetett Cégmérce , Jó termék adatbázis).

 • A Hatóság 2011. márciusától tervezi bevezetni az ún. pozitív listát, amely a tervek szerint a megelőző egy évben bírságmentesen működő vállalkozásokat fogja tömöríteni.

 

Képviselet

A fogyasztói érdekek képviseletére való jog a döntéshozásban, végrehajtásban.

 • A Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010. évi országos felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 2%-a fordult fogyasztóvédelmi civil szervezethez az elmúlt 1-2 évben valamilyen panasz esetén. A megkérdezettek 86%-a pedig nem ismert egyetlen fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetet sem. Ti már mindannyian ismertek minket, a Tudatos Vásárlók Egyesületét.

 

Alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog

Alapvető termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzájutás joga (minden fogyasztó részt tudjon venni a társadalom életében).

 • Ennek megvalósulása hazánkban igen kérdéses, hiszen a KSH adatai szerint jelenleg a háztartások közel 28%-a él létminimum alatt, ami közel 3 millió magyar állampolgárt jelent.

 

Kárpótlás

Az igényérvényesítés lehetőségére való jog, kiegészítve azzal, hogy a rossz minőségű termékekért kompenzálják a fogyasztót.

 • Hiába van jog, ha a Tudatos Vásárlók Egyesülete tavalyi felmérése azonban azt mutatja, hogy a vásárlók kétharmada nem él panasszal az érintett vállalkozás irányába.

 

Oktatás

A fogyasztó joga arra, hogy bővíthesse ismereteit, nemcsak a fogyasztói jogok, hanem az igényérvényesítés terén is. Az ismeretek bővítése szintén azt segíti, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogyasztási szokásaival kapcsolatban.

 • Ezt segíti a Tudatos Vásárlók Egyesületének két oktatási anyaga is: az Európa Naptár valamint az Iskolai fogyasztóképzés – módszertani kézikönyv. Az utóbbi kiadvány ingyenesen megrendelhető a tve@tve.hu emailcímen

 

Egészséges környezethez való jog

Mindenkinek lehetősége legyen egészséges emberi környezetben élni. Ez a jog a környezetszennyezés rohamos növekedésével egyre gyakrabban sérül.

 

Kép[cc] horiawardan

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás