fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

GVH bírság a Sparnak a beszállítói politikája miatt

| Tudatos Vásárló

A Gazdasági Versenyhivatal 50 millió forint bírságot szabott ki a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-re, amiért a nagyvállalat visszaélt piaci erejével a beszállítóival szemben, és akadályozta a GVH-t az ellene folyó eljárás lefolytatásában.

A GVH megállapította, hogy a Spar 2009 és 2011 között olyan szerződéseket kötött a beszállítóival, amely a forgalmazásért cserébe a beszállítókat árengedmény biztosítására kötelezte. Ez azt jelenti, hogy a Spar csak abban az esetben forgalmazta adott beszállító termékét, ha az elfogadta, hogy a vállalkozás utólagosan árkedvezményt érvényesített vele szemben.

A GVH szerint a kereskedelmi törvény alapján a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedő egyrészt nem írhat elő egyoldalúan díjakat a beszállítóival szemben, másreszt kedvezményrendszerük feltételeit kötelesek indokoltan kialakítani. Indokolt lehet például egy olyan kedvezményrendszer, amely a szokásos kereskedői teljesítményt meghaladó értékesítési erőfeszítést jutalmazza, és ezzel növeli az adott beszállító termékének a forgalmát, vagyis a beszállítónak is érdekében áll az árengedményt biztosítani.

A Spar azonban minden beszállítójával szemben alkalmazta az ún. teljesítményarányos bónuszt (TAB), annak ellenére, hogy az értékesítés teljesítményét a TAB kifizetésénél nem vették figyelembe. Előfordulhatott olyan eset, amelyben jogos lehetett a Spar árengedmény-igénye, de a Spar szerződés alapján előírt követelései nem csak ezekre az esetekre vonatkoztak. Minden beszállítónak meg kellett fizetnie, aki szerette volna, hogy a Spar forgalmazza a termékét.

A GVH kötelezte a Spar-t arra is, hogy vagy legkésőbb április 1-jétől szüntesse meg a TAB alkalmazását olyan esetekben, amikor a célforgalom nem éri el az árengedményt indokló mennyiséget.

A bírság nagyságát jelentősen növelte, hogy a Spar az eljárás alatt sorozatosan megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy a GVH által kért adatok nem relevánsak a TAB-rendszer vizsgálatával kapcsolatban. Kiderült azonban, hogy a Spar rosszhiszeműen, az eljárás elhúzása érdekében tartotta vissza az adatokat, ráadásul a végső, döntéshozatali fázisban. Emiatt a GVH a korábbi tényállás újabb tisztázására kényszerült, amiért 35.000.000 Ft eljárási bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Sajnos nem csak a Spar alkalmazhat hasonló kedvezményrendszereket, ezért a GVH vizsgálja további értékesítőkkel szembeni eljárás lehetőségét is.

 

Forrás: GVH

Fotó: spar.hu

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok