fbpx

| Mayer Barbara

Biozöldséget termelnek New York megújuló energiát hasznosító üvegházai

A Gotham Greens 2009 óta több tonna friss bio salátát, fűszernövényt és paradicsomot termel évente, az épületek tetején kialakított városi üvegházaiban. A helyi és bio élelmiszert ráadásul megújuló energiával állítják elő New Yorkban és Chicagoban. 

Korábbi cikkünkben már olvashattatok az innovatív városi gazdaságokról, ahol bemutattunk tetőkertet, beltéri biogazdaságot és gigantikus úszó salátaültetvényt is. Most a Gotham Greens brooklyni cég tetőgazdaságaival ismertetünk meg benneteket.

A céget 2009-ben alapították és ma már 4 üvegházat üzemeltet, hármat New Yorkban a legújabbat pedig Chicagóban. Üvegházaik úttörők a maguk nemében, hiszen mindegyik egy épület tetején került kialakításra. A cég egész évben friss bio salátákkal, paradicsommal és fűszernövényekkel látja el a városlakókat.

Az üvegházak

Az első üvegházat Brooklynban nyitotta meg a cég 2011-ben. Ez volt az első ilyen jellegű kereskedelmi méretű városi üvegház Amerikában. A közel 1.400 m2-es üvegházban évi több mint 45 tonna friss salátát termelnek. A cégnek még 2 másik üvegháza van New Yorkban. Az egyik a Whole Foods Market áruház tetején (bio élelmiszerekre specializálódott áruházlánc), ahol  több, mint 1.800 négyzetméteren gazdálkodnak, és évi 90 tonna salátát, fűszernövényt és paradicsomot termelnek. A másik üvegházat tavaly építették Queensben, ahol a 5.500 m2-es üvegházban közel 5 millió fej salátát termelnek évente.

A legnagyobb és egyben legmodernebb üvegházat tavaly novemberben nyitották meg Chicagóban. Ennek a területe közel 7.000 m2 és a Method Products (környezetbarát tisztítószer) gyárának tetején található.

 

Helyi termék , megújuló energiával a megapoliszban

Az üvegházakban hidropóniás módszert alkalmaznak, nincs termőföld, a növények tápanyaggal dúsított öntözővízben fejlődnek.  A vizet visszaforgatják, így nincs vízveszteség és kb. tízszer kevesebb vizet használnak így, mint egy hagyományos gazdaságban. Emellett, a termőföld használatát mellőzve sterilebb környezetet hoznak létre, amellyel kizárják a kórokozókat is, mint az e-coli vagy a szalmonella.

A négy üvegház összterülete közel  1.6 hektár, ahol egy átlagos gazdasághoz képest 20-30-szor nagyobb hozamot tudnak elérni. Az itt megtermelt élelmiszer mennyiség a szabadföldön kb. egy 40 hektáros területen termelhető meg.

Az üvegházakat 100%-ban megújuló energia látja el. A megfelelő termelési körülményeket egy számítógépes rendszer irányítja, amely egész évben szabályozza a hőmérsékletet. Az üvegházak az alattuk lévő épületeket is szigetelik.

A Gotham Greens termékeket a városban termelik, így azok gyorsan és hatékonyan jutnak el a fogyasztókhoz. Nincs szükség hosszú szállításra hűtött járművekben. Ezáltal csökken a káros anyag és széndioxid kibocsátás, valamint az üzemanyag felhasználás is.

 

Gotham Greens termékek

Az üvegházakban 12 féle salátát és salátakeveréket valamint bazsalikomot termelnek. New Yorkban kapható 2 féle paradicsom is. Mindegyik biotermék, GMO mentesek és a termelés során nem használnak növényvédő szereket sem. A cég összesen több mint 100 teljes állású alkalmazottat foglalkoztat. 

Termelt salátafajták között megtalálhatjuk a rukkolát, iceberg-et, butterhead-et, bordáskelt és tölgylevél salátát is, amelyekből többféle salátakeveréket is készítenek. A salátákat mindig kora reggel szedik, így már a délelőtt folyamán elérhetők több mint 200 üzletben. 

A cég együtt dolgozik számos  karitatív szervezettel, akik a éhezők megsegítésén dolgoznak, mint pl. a a New yorki City Harvest vagy a chicagói Greater Chicago Food Deposority . Emellett rendszeresen adományoznak palántákat helyi közösségeknek iskoláknak és vendégül látnak gyerekcsoportokat az üvegházaikban. 

 

Forrás: Ecowatch, Gotham Greens

Kép: Gotham Greens

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás