fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gondoltad volna, hogy nem csak póló készül a gyapotból?

| Tudatos Vásárló

Világszerte 35 millió hektáron termesztenek gyapotot, melynek fő termőterületei Kína, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. Több mint 75 országban összesen 100 millió család foglalkozik gyapottermesztéssel. A köztudatban a pólóink alapanyagaként ismert, pedig az élelmiszeripar is előszeretettel használja. 

A gyapottermesztők kilencven százaléka fejlődő országokban él, így a Fairtrade tevékenység erre a területre összpontosul. A legtöbb Fairtrade farmer Nyugat-Afrikában, azon belül Maliban, Szenegálban, Kamerunban és Burkina Fasoban gazdálkodik. Ugyanakkor Indiában termesztik a legtöbb Fairtrade minősítésű gyapotot.

 

Ahol a Fairtrade gyapot terem

 • Jelenleg 7 országban 22 termelőszövetkezet mintegy 54.700 kistermelője állít elő Fairtrade minősítésű gyapotmagot.

 • A Fairtrade gyapotot termesztő farmerek 65%-a organikus gazdálkodást folytat.

 • 2013-2014-ben a Fairtrade farmerek 19.300 tonna gyapotot értékesítettek, ezzel több mint 1 millió euró összegű Fairtrade prémium bevételhez jutottak.

 • A gazdálkodók a bevételeik 41%-át nevelési, egészségügyi és infrastrukturális fejlesztésekre fordították, további 34%-ot tréningekre és eszközökre költöttek.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Kinek jobb a Fairtrade gyapott?

A garantált minimum felvásárlói ár segíti a Fairtrade gyapottermesztőket abban, hogy fedezzék a termelés költségeit.

Az alap áron felül kifizetett prémium plusz bevételt biztosít számukra, amit közösségi döntéssel a gazdaság, a helyi közösség és a családok fejlesztésére fordítanak.

A Fairtrade szabványok védik a termelők egészségét és biztonságát, segítik a hatékony vízfelhasználást és tiltják a legveszélyesebb kemikáliák, valamint a genetikailag módosított gyapotmag használatát.

Vízpazarlás, környezetterhelés a termesztés során

Mindössze öt ország, Kína, India, USA, Pakisztán és Brazília termeszti az évi 26 millió tonna gyapot nagy részét. Az EU-val és Törökországgal együtt támogatások révén mesterségesen alacsonyan tartják a gyapot árát. Ez nagyon nagy nyomást jelent a nyugat-afrikai gazdálkodók számára, mivel az ottani kormányaik nem tudják hasonló módon támogatni a gazdaságaikat. A nyugat-afrikai farmereket mindemellett még magas export- és szállítási költségek sújtják, mivel a gyapot legnagyobb részét Ázsiába juttatják további feldolgozásra.

A gyapottermesztés számos környezeti problémával jár: a jelentős vízfelhasználás és a kemikáliák használata veszélyt jelent a helyi lakosságra. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, mint a heves esőzések és a hosszan tartó aszályok, veszélyeztetik a termelők megélhetését. A nyugat-afrikai és az indiai Fairtrade gyapotültetvényeket esővízzel locsolják, csökkentve ezzel a régió vízlábnyomát.

 

Amit talán még nem tudtál a gyapotról

 • A gyapotmagok nagy méretűek. Ezért ha a tengerbe kerülnek, több ezer kilométert megtéve is képesek lesznek kihajtani, amint partot érnek.

 • A világon megtermesztett gyapot mindössze 1 %-a organikus minősítésű, 81%-a viszont génmódosított gyapot, ez utóbbi nem kaphat Fairtade minősítést.

 • A gyapotból nem csak textil készül, hanem tömőanyag a bútoriparban és az autógyártásban, ezen kívül takarmányozásra, olaj készítésre is használják.

 

Forrás: fairtrade.net

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok