fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Goals for Good: A siker újradefiniálása

A Goals for Good egy fiataloknak és fiatal felnőtteknek szóló, 4 foglalkozásból álló kurzus. A négy alkalom során a résztvevők megtanulják annak a módszereit, hogyan tűzzenek és valósítsanak meg célokat hatékonyan úgy, hogy saját jóllétük növelése nem árt a Bolygónak.
 

 

 Goals for Good: A siker újradefiniálása

Goals for Good különlegessége, hogy nem csak a hatékony célkitűzés módszereit tanítja meg, hanem azt is, hogy hosszú és rövid távú céljaink megfogalmazása közben, hogyan figyeljünk a környezetünk megóvására. A „Goals for Good” kurzus arra ösztönzi a fiatalokat, hogy maguknak és a bolygónak is előnyös célokat tűzzenek ki.

Céljaink, és a hozzájuk vezető út ugyanis nagyban befolyásolja, hogy a személyes életmódunk milyen hatással van a Bolygóra.

 

A részletes ismerető letöltéséért kattints a képre!

 

 

Így beszélnek élményeikről a korábbi kurzusok résztvevői:

 

 

A kurzus hozzásegíti a résztvevőket, hogy:

 • Megkérdőjelezzék a „siker” hagyományos értelmezését
 • Felfedezzék a jólléthez vezető öt módszert (Five Ways to Wellbeing) és annak a tudományát, hogy mi tesz bennünket valójában boldoggá
 • Átgondolják, hogy saját magukon túl milyen hatással bírnak céljaik
 • Fokozzák eltökéltségüket, és erősségeiket céljaik elérésére használják

 

A Goals for Good háttere

A Goals for Good kurzust három szervezet dolgozta ki három éven keresztül: a Global Action Plan (vezető, Nagy-Britannia), a Tudatos Vásárlók Egyesülete és az InEuropa (Olaszország). A három szervezet munkáját nemzetközi tudományos testület támogatta, melynek tagjai voltak Dr. Sylvia Lorek (Sustainable Europe Research Institute, Dr. Pellandini-Simányi Léna (Università della Svizzera Italiana), Dr. Natasha Lekes (University of Maine Farmington), Dr. Kathryn Buchanan (University of Essex), Tim Kasser Ph.D. (Knox College Galesburg), Anat Bardi professzor (Royal Holloway University of London) és Stefano Bartolini professzor (University of Siena). A kurzus kidolgozását a KR Foundation támogatta.

A Goals for Good módszerét a Nagy-Britanniában, Olaszországban és Magyarországon több száz fiatal bevonásával teszteltük. A több hónapos tesztelési folyamat során visszajelzéseket kaptunk arról, hogy melyek a kurzus legjobb, megtartandó részei, bizonyos részeket elhagytunk vagy átalakítottunk. A próba-kurzusok során folyamatosan mértük a résztvevők szemlélet- és magatartásbeli változását.

 

A Goals for Good bizonyított eredményei

A kurzus módszertanának kialakítását egy tudományos kutatás is kísérte. Ennek folyamán a University of Surrey (Nagy-Britannia) munkatársának vezetésével és a tudományos tanácsadók segítségével kidolgoztunk egy módszert, amely megmérte, hogy a kurzus elvégzése hogyan hatott a résztvevők értékrendjére. A kutatásban 315 fő vett részt kísérleti- és kontroll-csoportokban, ezen felül egy 285 fős passzív kontrolcsoportot is mértünk, amelynek tagjai egyáltalán nem vettek részt kurzuson.

Kutatásaink szerint a kurzus résztvevői jelentősebb mértékben fordultak egészségesebb, nem anyagi fókuszú célok felé azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik pusztán a célkitűzés és megvalósítás módszerére koncentráló kurzuson vettek részt, és nem tanultak a társadalom többsége által vágyott életcélok társadalmi és környezeti hatásairól.

A kurzus folyamán változott a résztvevők szemlélete, és kevésbé tartották fontosnak az anyagias értékeket, amelyek priorizálása más kutatások által bizonyítottan hozzájárul a nagyobb ökológiai hatással járó életmód követéséhez. A kurzus elvégzése bizonyítottan segítette a belső értékek követését, és a külső, anyagiasabb értékek fontosságának csökkenését. Ez annak köszönhető, hogy a célkitűzés módszerének elsajátítása mellett a kurzus folyamán erősítettük a belső értékek jobb megismerését és elfogadását, és ezek megjelenítését az egyéni célok között. Ezek az eredmények a kurzus elvégzése után két hónappal is fennmaradtak.

 

A Goals for Good hátterének részletes bemutatása

Az oldal aljáról letölthető, Goals for Good: A siker újradefiniálása c. dokumentum részletesen ismerteti azt a szakmai hátteret, amelyre alapozva a kurzusokat kidolgoztuk. A dokumentumban szó esik az értékek szerepéről a magatartás meghatározásában, valamint arról, hogy a különböző értékek hogyan hatnak a személyiségünkre és az ökológiai lábnyomunkra.

 

Segítség Goals for Good kurzusok tartásához

Az oldal aljáról letölthető anyagok segítségével bárki tarthat Goals for Good kurzust. Az anyagokat két fő célközönség számára dolgoztuk ki, de szinte bármilyen környezetben alkalmazhatóak a módszerek. A két kiemelt csoport: iskolai csoportok, amelyek életkoruknál fogva értettek az értékekkel való foglalkozásra (középiskolai korosztály közepétől fölfelé), és jellemzően pályakezdő fiatalokat foglalkoztató munkahelyi csoportok.

A csomagok tartalma:

 • Útmutató foglalkozásvezetőknek
 • Percről perce beosztott időterv mind a négy foglalkozáshoz
 • Részletesen kidolgozott vetíthető anyagok és videók a 4 foglalkozás megtartásához

A kurzusanyagok tömörített fájlokban letölthetők az oldal aljáról vagy alább.

 

Óravázlat, vetítés és útmutató letöltése iskolai csoportokhoz (Kattints a képre!)

 

Óravázlat, vetítés és útmutató letöltése munkahelyi csoportokhoz (Kattints a képre!)

 

 

Ha tetszik a Tudatos Vásárlók Egyesülete, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás