fbpx

| Gadó György Pál

Globális felmelegedés a nyárvégi Moziünnepen

A Moziünnep keretében A Mamut 1-ben szeptember 3-án délután 4-kor a Kellemetlen igazság című filmet vetítik. Utána beszélgetés következik a globális felmelegedésről. Lesz miről beszélgetni!

Amerikában idén nyár elején egyszerre jelent meg Al Gore könyve, és a belőle készült film. Al Gore, aki 1993 és 2001 között az Egyesült Államok alelnöke volt, energiáját egyre inkább a globális felmelegedés elleni küzdelemnek szenteli. Egyetemista kora óta ez a téma izgatja a legjobban. Azóta hosszú időt töltött laboratóriumokban, előadótermekben, a Szenátusban, a Fehér Házban, repülőgépeken és atom-tengeralattjárókon, hogy a lehető legtöbbet megtudjon a globális éghajlatváltozásról, és a lehető leghatékonyabban fellépjen ellene. Most úgy érezte, itt az ideje, hogy a közvéleményhez forduljon. Elsősorban az amerikai közvéleményhez, hiszen Gore szerint is az Egyesült Államok politikusait és polgárait terheli a legnagyobb morális felelősség a légkör szén-dioxid koncentrációjának emelkedéséért, vagyis közvetve a hurrikánok pusztító erejének növekedéséért, az új területeket meghódító járványokért, és az óceánok vízszintjének emelkedéséért is.

Egy amerikai filmhez amerikai stílusú beharangozó illik. Rogert Ebert, a Chicago Sun-Times című lap kritikusa ezt írja a filmről: “Amikor azt mondtam, hogy megyek a Kellemetlen igazság sajtóvetítésére, barátom ennyit mondott: Al Gore a környezetvédelemről beszél! Uuuú.. Unalmas! Ez a film nem unalmas. A rendező, Davis Guggenheim a képekből és Gore-nak a tényekről szóló tömör szövegeiből lenyűgöző és kérlelhetetlen filmet épít fel.”

A filmet nem láttam, így nem tudom megerősíteni Ebert urat. Ám az elmúlt másfél hónapot nagyrészt Gore könyvének fordításával töltöttem. Nyugodtan mondhatom, izgalmas mű. Számunkra túl amerikai, túl érzelmes, de rengeteg adatot, gyönyörű és elborzasztó képeket tartalmaz. A Kellemetlen igazság című könyv novemberben jelenik meg a Göncöl Kiadónál, és a hivatalos filmbemutatót is ekkor fogja megtartani az UIP Dunafilm.

Ám addig is, premier előtt, szeptember 3-án: Kellemetlen igazság. Nem ígérhetem, hogy húsz év múlva benne lesz a filmesztétika könyvekben, de abban majdnem biztos vagyok, hogy a tartalmáról beszélgetni fognak. Már akik a felszínen maradnak. Gore szerint a World Trade Center helyét addigra eláraszthatja a víz.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás