fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mikor mondjuk el a gyereknek mi van, ha nem most?

| Tudatos Vásárló

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás  – Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve olyan fogalmakkal ismerteti meg az iskolás gyerekeket, amelyek bár manapság fontosabbak, mint valaha, mégis nehezen kerülnek szóba a családi asztalnál. A könyv régóta hiánycikk, most friss tartalmakkal kiegészítve jelent meg újra a Pagonynál – miközben semmit sem veszít abból az egyedi látásmódból, gyerekeknek is érthető megközelítésből, amely miatt annyian megkedvelték.

„Megfigyelted már a lábnyomod? Mekkora? Tudtál arról, hogy a sárban, aszfalton vagy homokban hagyott tünékeny lenyomatod mellett van egy másik lábnyomod is? Ökológiai lábnyomnak hívják…Nem viccelek, mind a hét és fél milliárd élő embernek van egy ilyen elképzelt lábnyoma, de valakinek kisebb, valakinek nagyobb, attól függ, hogy melyik országban és ott hogyan él. (Hogy mekkora a tiéd, ki is számíthatod, ha rákeresel arra az interneten, hogy ökológiai lábnyom számítása.) Minél nagyobb az elképzelt lábnyomod, annál jobban szennyezed magad körül a környezetet. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy minden nagy lábnyommal rendelkező ember bűnöző, hiszen nagyon könnyű szert tenni ilyen képzeletbeli óriási lábnyomra.

Elég, ha

• évente egyszer repülővel utaztok nyaralni,

 • naponta kocsival visznek a szüleid iskolába vagy bárhová,

• gázzal fűtötök télen,

• esetleg sok húst eszel, és olyan ételeket, amelyeket külföldön állítottak elő,

és máris jól megnőtt a lábnyomod, valahogy így…”

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – Gévai Csilla olyan fogalmakkal ismerteti meg az iskolás gyerekeket, amelyek bár manapság fontosabbak, mint valaha, mégis nehezen kerülnek szóba a családi asztalnál. Mi felnőttek, egymás után olvassuk – a TVE-nél írjuk is – a híreket a globális műanyagszennyezésről, a tömeges fajkihalásról, a húsfogyasztás fenttarthatatlanságáról vagy Greta Thunberg erejéről, de közben mintha úgy éreznénk, mindez nem tartozik a gyerekre, ráér ő még ilyenekről hallani, beszéljük inkább arról, kész-e már lecke. Pedig ha valamire rámutatott Greta, akkor pont ez az: kire tartozna a Föld állapota, ha nem rájuk?

A Nagyon Zöld Könyv olyan, mintha meghívtuk volna egy régi jó barátunkat vacsorára, és amig mi leszedjük az asztalt, ő átül a kanapéra a gyerekekkel, és már beszélgetnek is: mesél nekik a klímaváltozásról, a túlnépesedésről, az ökológiai lábnyomról, az üvegház-hatás jelenségéről vagy az újrahasznosítás jelentőségéről, elvont fogalmakról és bonyolult környezeti jelenségekről, egyszerűen.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről. Mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teheti a környezetvédelmet, komoly kérdéseket érint okosan, érthetően és könnyedén, képi és nyelvi leleménnyel, humorral.

A könyv szerzője Gévai Csilla, aki nem csak író és illusztrátor, hanem kulturális antropológus, sőt: kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott pedagógus. Gévai Csilla megszólítja, felnőttként kezeli az olvasóját, és ettől minden gyerek saját ügyének érezheti a környezetvédelmet. A Nagyon Zöld Könyv nem hibáztat, és tudja, hogy egy kicsit mindenki hibás: arra helyezi a hangsúlyt, amit megtehetünk, nem arra, amit meg kellett volna.

A Pagonynál újra megjelent Nagyon Zöld Könyvet olvasva új kontextusba helyeződik az ismeretterjesztés.

8 éves kortól ajánljuk.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok