| Tudatos Vásárló
Géntechnológia és élelmiszeradalékok
Az adalékanyagok előállítása során szerepet kap a géntechnika is. Egyes esetekben az alapanyag genetikailag módosított növény, de az is előfordul, hogy genetikailag módosított mikroorganizmusokkal termeltetnek egyes élelmiszeradalékokat.
Az élelmiszergyártás számos területén alkalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, így az élelmiszer-adalékanyagok előállításánál is. Az alkalmazási területek (és ezzel a jelölési kötelezettségek is) igen különbözők:
a) Néhány adalékanyag közvetlenül nyerhető genetikailag módosított szervezetekből. A lecitin (E 322) és a tokoferol (E 306) például közvetlenül előállítható génmódosított szójából. A gyapotból készült cellulóz (E 460) is lehet genetikailag módosított. Az efféle alkalmazásokat az adott adalékanyagból készült élelmiszer összetétellistáján fel kell tüntetni.
b) Más adalékanyagokat genetikailag módosított alapanyagokból állítanak elő. A mono- és digliceridek (E 471) például kinyerhetők génmódosított szójából származó zsírsavakból. A maltitot (E 965) keményítőből állítják elő, ami származhat génmódosított kukoricából is. Arról a jelenleg hatályos törvények nem rendelkeznek egyértelműen, hogy ebben az esetben van-e jelölési kötelezettség.
c) Számos adalékanyagot nem lehet génmódosított szervezetekből (GMO) hanem csupán ezek segítségével előállítani: egyes mikroorganizmusok például anyagcseréjük végtermékeként riboflavint (E 101), aszkorbinsavat (E 300) vagy glutamátot (E 621) képezhetnek. Ezek a GMO-k abba a tápanyagoldatba juttatják ezeket az anyagokat, amelyben élnek. Ebből először kivonják az adalékanyagokat, majd megtisztítják. Az ilyen módon előállított adalékanyagokat akkor sem kell külön jelöléssel ellátni, ha az érintett mikroorganizmusok genetikailag módosítottak voltak.
Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a hagyományos mikroorganizmusokat génmódosított szervezetekből előállított tápanyagokkal „etették“: ha például azokat a baktériumokat, amelyek egy bizonyos adalékanyagot termelnek, génmódosított kukoricából származó glükózzal táplálták, ezt nem kell feltüntetni a címkén.
d) Az adalékanyagok gyártásakor enzimeket is felhasználnak. Ezek az anyagcsere-termékek géntechnológiai eljárásokkal is kinyerhetők. Mivel azonban a legtöbb enzim jogilag nem élelmiszernek, hanem technológiai segédanyagnak számít, kivételt képeznek a genetikailag módosított szervezetekre vonatkozó jelölési kötelezettségek alól.
Az invertáz (E 1103) és a lizozim (E 1105) enzimek azonban a végtermékben is kifejtik hatásukat, ezért ezek élelmiszer-adalékanyagnak számítanak. Ennek megfelelően ezeket fel kell tüntetni az összetétellistán; azt azonban nem kell jelölni, ha ezeket az enzimeket génmódosított szervezetek segítségével állították elő.
A következő adalékanyagok előállítása során lehetséges a genetikailag módosított szervezetek alkalmazása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyártók valóban élnek is ezzel a lehetőséggel. (Forrás: www.transgen.de)
E 101 Riboflavin
E 101 a Riboflavin-5’-foszfát
E 150 a Karamell
E 150 b Szulfitos karamell
E 150 c Ammóniás karamell
E 150 d Ammónium-szulfitos karamell
E 160 a Béta-karotin
E 160 b Annatto
E 234 Nizin
E 235 Natamicin
E 270 Tejsav
E 300 Aszkorbinsav
E 301 Nátrium-L-aszkorbát
E 302 Kalcium-L-aszkorbát
E 306 Tokoferol
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecitin
E 330 Citromsav
E 331 Nátrium-citrát
E 332 Kálium-citrát
E 333 Kalcium-citrát
E 415 Xantán
E 420 Szorbit
E 421 Mannit
E 460 Cellulóz
E 461 Metil-cellulóz
E 463 Hidroxipropil-cellulóz
E 464 Hidroxipropil-metil-cellulóz
E 465 Etilmetil-cellulóz
E 466 Karboxi-metil-cellulóz
E 468 Keresztkötésű nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E 469 Enzimesen hidrolizált karboxi-metil-cellulóz
E 470 a Zsírsavak Na-, Ca-, Ka-sói
E 470 b Zsírsavak magnéziumsói
E 471 Zsírsavak mono- és digliceridjei
E 472 a Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei
E 472 b Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei
E 472 c Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei
E 472 d Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei
E 472 e Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei
E 472 f Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősavészterei
E 473 Zsírsavak cukorészterei
E 474 Cukorgliceridek
E 475 Zsírsavak poliglicerin-észterei
E 477 Zsírsavak propilénglikol-észterei
E 479 b Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva
E 570 Zsírsavak
E 574 Glükonsav
E 575 Glükono-delta-lakton
E 576 Nátrium-glükonát
E 577 Kálium-glükonát
E 578 Kálcium-glükonát
E 579 Vas-II-glükonát
E 620 Glutaminsav
E 621 Glutamát
E 622 Monokálium-glutamát
E 623 Kálcium-diglutamát
E 624 Monoammónium-glutamát
E 625 Magnézium-diglutamát
E 626 Guanilsav
E 627 Dinátrium-guanilát
E 628 Dikálium-guanilát
E 629 Kálcium-guanilát
E 630 Inozinsav
E 631 Dinátrium-inozinát
E 632 Dikálium-inozinát
E 633 Kálcium-inozinát
E 920 Cisztein
E 951 Aszpartám
E 953 Izomalt
E 957 Taumatin
E 965 Maltit
E 967 Xilit
E 1103 Invertáz
E 1105 Lizozim
E 1200 Polidextróz
E 1404 Oxidált keményítő
E 1410 Monokeményítő-foszfát
E 1412 Dikeményítő-foszfát
E 1413 Foszforilezett dikeményítő-foszfát
E 1414 Acetilezett dikeményítő-foszfát
E 1420 Acetilezett keményítő
E 1422 Acetilezett dikeményítő-adipát
E 1440 (Hidroxipropil) keményítő
E 1442 (Hidroxipropil) dikeményítő-foszfát
E 1450 Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát
E 1451 Acetilezett-oxidált keményítő
E 1505 Trietil-citrát