fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Génmódosított biotermékek – törvényileg megengedett lesz?

| Tímár Kati

Egy EU törvénytervezet lehetővé teheti, hogy génmódosított élelmiszerek beszivároghassanak egy olyan szektorba, aminek géntechnológiától mentesnek kellene maradnia.

Az Európai Bizottság olyan új biotermelési szabályzatot indítványoz, amely akár 0,9% – esetleges „elkerülhetetlen vagy véletlen” szennyeződésekből adódó – génmódosított tartalmat is megengedne az „EU organic” azaz „EU bio” jelzéssel ellátott termékekben. A törvény továbbra is kizárná a génmódosított élelmiszerek és takarmányok szándékos használatát a biotermelésben.

A génmódosított, hagyományos és biotermelés elválasztását szabályozni hivatott javaslatot az Európai Bizottság januárban terjeszti az unió mezőgazdasági miniszterei elé, de a döntéshozás hónapokig is eltarthat.

Zöld szervezetek és a génmódosítást ellenző kormányok (pl. Ausztria és Luxemburg) szeretnék a génmódosítási határértékeket törvényileg minimalizálni a hagyományos gazdaságokban, és nullában meghatározni a bio szektorban. Az Európai Bizottság és a géntechnológiai ipar azonban legfeljebb 0,1%-ot tart elérhetőnek.

Elképzelhető, hogy már ebben az évben megszületik a törvényi szabályozás a génmódosított, a hagyományos és a biotermények megkülönböztetéséről.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok