| Tímár Kati
Génmódosított biotermékek – törvényileg megengedett lesz?
Egy EU törvénytervezet lehetővé teheti, hogy génmódosított élelmiszerek beszivároghassanak egy olyan szektorba, aminek géntechnológiától mentesnek kellene maradnia.
Az Európai Bizottság olyan új biotermelési szabályzatot indítványoz, amely akár 0,9% – esetleges „elkerülhetetlen vagy véletlen” szennyeződésekből adódó – génmódosított tartalmat is megengedne az „EU organic” azaz „EU bio” jelzéssel ellátott termékekben. A törvény továbbra is kizárná a génmódosított élelmiszerek és takarmányok szándékos használatát a biotermelésben.
A génmódosított, hagyományos és biotermelés elválasztását szabályozni hivatott javaslatot az Európai Bizottság januárban terjeszti az unió mezőgazdasági miniszterei elé, de a döntéshozás hónapokig is eltarthat.
Zöld szervezetek és a génmódosítást ellenző kormányok (pl. Ausztria és Luxemburg) szeretnék a génmódosítási határértékeket törvényileg minimalizálni a hagyományos gazdaságokban, és nullában meghatározni a bio szektorban. Az Európai Bizottság és a géntechnológiai ipar azonban legfeljebb 0,1%-ot tart elérhetőnek.
Elképzelhető, hogy már ebben az évben megszületik a törvényi szabályozás a génmódosított, a hagyományos és a biotermények megkülönböztetéséről.