fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Génmódosított biotermékek – törvényileg megengedett lesz?

| Tímár Kati

Egy EU törvénytervezet lehetővé teheti, hogy génmódosított élelmiszerek beszivároghassanak egy olyan szektorba, aminek géntechnológiától mentesnek kellene maradnia.

Az Európai Bizottság olyan új biotermelési szabályzatot indítványoz, amely akár 0,9% – esetleges „elkerülhetetlen vagy véletlen” szennyeződésekből adódó – génmódosított tartalmat is megengedne az „EU organic” azaz „EU bio” jelzéssel ellátott termékekben. A törvény továbbra is kizárná a génmódosított élelmiszerek és takarmányok szándékos használatát a biotermelésben.

A génmódosított, hagyományos és biotermelés elválasztását szabályozni hivatott javaslatot az Európai Bizottság januárban terjeszti az unió mezőgazdasági miniszterei elé, de a döntéshozás hónapokig is eltarthat.

Zöld szervezetek és a génmódosítást ellenző kormányok (pl. Ausztria és Luxemburg) szeretnék a génmódosítási határértékeket törvényileg minimalizálni a hagyományos gazdaságokban, és nullában meghatározni a bio szektorban. Az Európai Bizottság és a géntechnológiai ipar azonban legfeljebb 0,1%-ot tart elérhetőnek.

Elképzelhető, hogy már ebben az évben megszületik a törvényi szabályozás a génmódosított, a hagyományos és a biotermények megkülönböztetéséről.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek