fbpx

| Tímár Kati

Génmódosított biotermékek – törvényileg megengedett lesz?

Egy EU törvénytervezet lehetővé teheti, hogy génmódosított élelmiszerek beszivároghassanak egy olyan szektorba, aminek géntechnológiától mentesnek kellene maradnia.

Az Európai Bizottság olyan új biotermelési szabályzatot indítványoz, amely akár 0,9% – esetleges „elkerülhetetlen vagy véletlen” szennyeződésekből adódó – génmódosított tartalmat is megengedne az „EU organic” azaz „EU bio” jelzéssel ellátott termékekben. A törvény továbbra is kizárná a génmódosított élelmiszerek és takarmányok szándékos használatát a biotermelésben.

A génmódosított, hagyományos és biotermelés elválasztását szabályozni hivatott javaslatot az Európai Bizottság januárban terjeszti az unió mezőgazdasági miniszterei elé, de a döntéshozás hónapokig is eltarthat.

Zöld szervezetek és a génmódosítást ellenző kormányok (pl. Ausztria és Luxemburg) szeretnék a génmódosítási határértékeket törvényileg minimalizálni a hagyományos gazdaságokban, és nullában meghatározni a bio szektorban. Az Európai Bizottság és a géntechnológiai ipar azonban legfeljebb 0,1%-ot tart elérhetőnek.

Elképzelhető, hogy már ebben az évben megszületik a törvényi szabályozás a génmódosított, a hagyományos és a biotermények megkülönböztetéséről.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás