fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gabonabiznisz a kartelltől a megtévesztésig

| Haraszti Anikó

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az elmúlt években a malmoktól a pékeken át a kereskedő fitneszguruig az üzletág szinte minden pontján talált kifogásolnivalót a versenyhivatal.

A gabona alapélelmiszer, és nem igazán helyettesíthető. Nem csoda, hogy a feldolgozásában érdekelt vállalkozások körömszakadtig ragaszkodnak piaci pozíciójukhoz, olykor nem éppen tisztességes eszközöket is használva. 2003-ban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenkét gabonaipari vállalkozást, köztük az újabban a társadalmi felelősségvállalásban jeleskedő Cerbonát és a malomipar háromnegyedét tömörítő Gabonafeldolgozók Szövetségét bírságolta meg tisztességtelen piaci magatartás miatt.

 A pékek keze sem teljesen tiszta. 2009-ben a versenyhivatal tizenhat pékséget, valamint az érdekképviseletet ellátó Magyar Pékszövetséget marasztalta el, és összesen közel hetvenkétmillió forint bírságot szabott ki. A vállalkozások bizalmas üzleti adatokat cseréltek egymással, és egyeztették áremeléseiket, így kárt okoztak a fogyasztóknak.

A cégek kartelleztek, vagyis különböző megállapodásokat kötöttek a búzaliszt árának együttes emeléséről, illetve a piac felosztásáról. A fogyasztók érdekeit sértő együttműködés ára összesen 22 millió forint bírság volt, de ez a jelek szerint nem volt elrettentő.

A versenyhivatal 2008-ban egy kísértetiesen hasonló ügyben nyolc gabonafeldolgozó vállalkozás székhelyén tartott rajtaütést, és végül tizenegy ellen eljárást is indított a lisztpiac felosztásáról szóló, illetve az árak összehangolt emelésére vonatkozó megállapodások miatt (többen, így Cerbona is, visszaesők voltak). Az ügyben idén (2010.) őszre ígért döntést a GVH.

 

Szegény gazdagok

Az árkartellezők rendszerint az ágazat nehéz helyzetére és a nyomott árakra hivatkozva próbálják menteni magukat, ám ez a körülmény aligha szolgálhat kifogásul a virágzó életmódpiacon tevékenykedő ismert fitnesz- és életmódguru, Schobert Norbert cégeinek. Ezek közül az egyik péksüteménye reklámjaival húzta csőbe a vásárlókat.

A GVH szerint az Update Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 2009 első félévében valótlan állítást közölt az Update Norbi péksüteményekkel kapcsolatban. Kereskedelmi kommunikációjukban, a cég weboldalán, fizetett hirdetésekben, üzletek arculati elemeiben, megállítótáblákon azt állították, hogy péksüteményeik szénhidrátmentes lisztből készülnek, és beilleszthetők a fogyókúrás étrendbe

Az Országos Élelmezéstudományi Intézet állásfoglalása szerint egy termék akkor illeszthető a fogyókúrás étrendbe, ha energiatartalma harminc százalékkal alacsonyabb, mint a vele összehasonlítható hagyományos termékeké. Ezt azonban a cég nem tudta alátámasztani: termékei alacsonyabb energiatartalmúak, de a különbség az elvárt értéket nem érte el. A felhasznált lisztkeverék fele részben hagyományos, másrészt speciális, fel nem szívódó szénhidrátot tartalmazó lisztből áll, azaz semmiképp sem állt meg, hogy a péksütemények szénhidrátmentes lisztből készültek.

A GVH kifogásolta továbbá az ”Egészség Világdíj 2009, Norbi Update” embléma használatát is. Többek között azért, mert a díj pontos neve „Dr. Natura Egészség Világdíj 2009”. Vagyis a Dr. Natura termékeket forgalmazó amerikai Alaven Consumer Healthcare nevű vállalat 2009-ben alapított díjáról van szó, amit eddig egyszer ítéltek oda, és az elismerést nem az Update-módszer, hanem személy szerint Schobert Norbert kapta. (További érdekesség, hogy a Dr. Natura termékeket hazánkban „Norbi ajánlásával” reklámozzák.)

A fitneszguruhoz kötődő vállalkozásokra az utóbbi időben összesen kilencmillió forintnyi bírságot szabott ki a hivatal, az eddigiek mellett azért is, mert a Norbi Update – Minden, amit a fogyásról tudok című könyvében a szerző az Update életmódrendszerről azt állította, hogy tudományosan alátámasztott, de ezt nem tudta igazolni. A Norbifit nevű étrend-kiegészítő fogyasztókat megtévesztő reklámozása sem nyerte el a GVH tetszését, hiába állították be ugyanis fogyasztószernek, ezt sem tudták bizonyítani.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Kép [cc]: followtheseinstructions

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok