fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A fruktóz nem megoldás a cukorbetegeknek

| Tudatos Vásárló

Német szakértők nem tanácsolják nagy mennyiségű fruktóz fogyasztását cukorbetegeknek, mivel ez is fokozza a koleszterinszintet.




A németországi  BfR (Bundesinstitut
für Risikobewertung – Kockázatértékelési Intézet) közleménye
szerint a cukorbetegség, főként a II. típusú diabétesz nem kizárólag „cukorbetegség”,
hanem a fehérje- és zsír-anyagcsere zavarával is összefügg. Éppen ezért fontos
vizsgálni azt, miként hat a fruktóz az anyagcserére.

Egy korábbi közleményében a BfR már jelezte, hogy a
hagyományos cukorhoz képest a fruktóznak nincs előnye cukorbetegség esetén, így
alkalmazása nem javasolható. Ennek megfelelően az élelmiszerek
“cukorbetegek által is fogyasztható” jelölését is elhagyhatónak
tartja.

A téma nemzetközi szakirodalmát tanulmányozva arra a
következtetésre jutott, hogy a fruktóz nagy mennyiségű bevitele ipari
élelmiszerek, pl. fruktózzal édesített limonádé révén hátrányosan hat az
egészségre. Növeli az elhízás kockázatát, miután a fruktóz befolyásolja a
hormonális testsúlyszabályozást, valamint a metabolikus szindróma kialakulását,
mely összefüggésbe hozható a II. típusú cukorbetegséggel.

Állatkísérletek igazolták, hogy nagy mennyiségű fruktóz
felvétele a vér inzulin-, zsír- és húgysav szintjét egyaránt növeli. Humán
vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a magas fruktózbevitel fokozza a zsírok
újraképződését és zsírszövetben, valamint májba történő beépülést. Ezáltal
összefüggésbe hozható a nem alkoholfogyasztás okozta zsírmáj kialakulásával,
ami metabolikus szindrómát, fokozott LDL-koleszterint és magas vérzsírt
eredményezhet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőinek
is tekinthető. Emiatt a BfR ellenzi, hogy az iparilag előállított
élelmiszerekben fruktózt használjanak cukorpótló szerként. A cukorbetegeknek
azt tanácsolja, hogy rost- és vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszanak,
naponta sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyes, valamint teljes kiőrlésű
termékeket.

A BfR értékelte a kanadai Jenkins
tanulmányt
is és megállapította, hogy az abban foglaltak nem mondanak
ellent saját következtetéseiknek.

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] captainorange

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok