| TudatosVasarlo
A fruktóz és az egészség
Az egészség anyagcsere indikátoraira gyakorolt hatása miatt a fruktóz nemrégiben sok és alapos vizsgálaton esett át. Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) megvizsgálta, hogyan használja fel a szervezet fruktózt, és ez miként hat az egészségre.
A fruktóz a mézben és a gyümölcsökben (pl. datolya, mazsola, füge, alma, és gyümölcslevek), valamint kis mennyiségben, néhány zöldségfélében (pl. sárgarépa) természetesen megtalálható legfontosabb cukor. A kristálycukorban (szukróz) a fruktóz glükózzal is kötést létesít, a kristálycukor fele (50%-a) fruktóz, fele glükóz.
A kristálycukrot otthon, az “asztalnál” és a sütéshez-főzéshez használják, és édesítő anyagként használják az élelmiszerek és az alkoholmentes italok előállításánál. A fruktóz egy másik forrását jelentik a glükóz-fruktóz szirupok, amelyeket kukoricából és búzából állítanak elő és olyan különféle élelmiszerek édesítésére használatosak, mint a dzsemek, befőttek és édességek.
A szirup fruktóz tartalma 5 és 50% között változhat, ám ha a fruktóz a szirup több mint 50%-át teszi ki, akkor az összetevők listáján „fruktóz-glükóz szirup”-ként kellene megnevezni. A fruktóz grammonként ugyanannyi energiát, azaz 4 kcal/g-ot szolgáltat, mint bármelyik másik cukor vagy emészthető szénhidrát.
A fruktóz-anyagcsere
Az elfogyasztott fruktóz a májban metabolizálódik, amely főként glükózt (50%), és kisebb mennyiségben glikogént (>17%), tejsavat (25%), valamint egy kevés zsírsavat állít elő belőle. A glükóz a véráram útján az összes szövethez eljut, és a sejtek energiává alakítják. A tejsav és a zsírsavak szintén energiaforrások.
A glükózzal összehasonlítva, a fruktóz kisebb glikémiás választ vált ki, mivel nagyon alacsony a glikémiás indexe (GI). Ezért az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyekben a glükózt, szukrózt, vagy a keményítőket fruktóz helyettesíti, kisebb vércukorszint emelkedést eredményez, mint a csak glükózt vagy szacharózt tartalmazóké.
A mérsékelt glikémiás válasz előnyös lehet a csökkent glükóztoleranciás (magas vércukorszintű) emberek számára. A vércukorszint ingadozását az elfogyasztott ételek/italok kémiai és fizikai jellemzői és az egyéni tényezők is befolyásolják.
Egyes tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a nagymértékű fruktóz bevitel metabolikus zavarokhoz vezethet. Számos ilyen vizsgálatot állatokon végeztek, vagy rövid távú túletetéses vizsgálatok voltak, a normális esetben elfogyasztottnál sokkal nagyobb mennyiségű fruktózzal (például 100-150 g tiszta fruktóz/nap). Ez a hiperadagolásnak nevezett megközelítés a normális szükségletnél több energiát biztosít.
Például, egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy egy 7 napos időtartam alatti nagy mennyiségű fruktózzal, glükózzal, vagy telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékkal való túletetés egyformán növelte a májban lévő zsír mennyiségét, és mind a fruktózzal, mind a glükózzal való túletetés csökkentette a máj inzulinérzékenységét.
Sok, rövidtávú, túletetéses vizsgálat azt is kimutatta, hogy egészséges emberekben a fruktóz, normális határértékeken belül, megemelheti a trigliceridek (a vérzsírok egy csoportja) szintjét.
Mikor más, azonos energiatartalmú szénhidrátokat fruktózzal helyettesítenek, úgy tűnik, hogy a fruktóz nem okoz nagyobb mértékű testtömeg növekedést, befolyásolja kedvezőtlenül a vérnyomást, vagy emeli a vér trigliceridjeinek szintjét, mint az egyéb szénhidrátok.
Ezek a hatások következésképpen nem lehetnek egyedül a fruktóz jellemzői, és valójában lehet, hogy a túlzott energiabevitel következményei. Az energiaszükségletet meghaladó, bármilyen energiaforrásból történő, fokozott étrendi bevitel végül testtömeg gyarapodáshoz fog vezetni, hacsak nem egyenlíti ki fokozott fizikai aktivitás.
Az elhízás, különösen a hasi zsírlerakódás egyértelmű összefüggést mutat az anyagcsere betegségekkel. Érdekes módon, a rendkívül nagymértékű fruktóz-fogyasztás vérzsír szintekre gyakorolt hatása nem volt kimutatható egy vizsgálatban, melyet olyan egészséges, fiatal férfiak körében végeztek, akik naponta két alkalommal 30 percet kerékpároztak – ami rávilágít a testedzés előnyös hatásaira.
A fruktózos vizsgálatok során rendszerint tiszta fruktózt használnak a glükózzal való kombináció helyett, ahogy az az elfogyasztott ételekben és italokban egyébként lenni szokott. Világos, hogy további kutatásokra van szükség a nagymennyiségű étrendi fruktózbevitelnek az emberekre, és a különböző egyénekre, valamint a különböző társadalmi csoportokra, pl. a túlsúlyosokra/elhízottakra gyakorolt hosszú távú hatásainak meghatározásához.
A fruktóz és a sportolók
A sportitalokat úgy tervezték meg, hogy a magas intenzitású, vagy hosszabb időtartamú fizikai aktivitás során elvesztett folyadék, só és szénhidrátok pótlásával támogassák a sportteljesítményt. Nagy koncentrációban a fruktóz lassan szívódik fel, késlelteti a folyadék felszívódását.
Azonban a szacharózzal és/vagy glükózzal kombinált fruktóz, kis mennyiségben fogyasztva, nem késlelteti a folyadékfelszívódást. Azok az oldatok, amelyek glükózt és fruktózt egyaránt tartalmaznak, úgy tűnik, jobban segítik a nátrium- és folyadékfelszívódást, mint azok, amelyek csak glükózt vagy fruktózt tartalmaznak.
A glükóz-fruktóz kombináció a szervezet fruktóz felvételét is fokozza. Kimutatták, hogy amikor a sportolók a glükózt és a fruktózt kombináltan fogyasztják, viszonylag nagymennyiségű energia szabadul fel, és így a fizikai teljesítményre gyakorolt kedvező hatások és a fáradékonyság mérséklődése figyelhetők meg.
A sportolóknál gyakori a normálisnál nagyobb fruktóz-bevitel, ám kevésbé hajlamosak az anyagcsere- és a szív-érrendszeri betegségekre, mint a mozgásszegény életmódot folytató egyének.
Tanácsok az egészséges anyagcseréhez
- Jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre, arra vonatkozólag, hogy a fruktóz önmagában anyagcsere betegségeket okozna, mikor a jelenlegi, átlagos, európai táplálkozási szokásokkal megegyező mennyiségben fogyasztják.
- Az olyan tényezők jobb megértésére van szükség, mint a genetika, amely a nagy fruktóz bevitel egészségre gyakorolt hatását szabályozhatja.
- Az anyagcsere egészségének megőrzése érdekében, a túlzott energia bevitel kerülésére, a rendszeres testmozgásra-sportolásra, az egészséges testtömeg megőrzésére, és az egészséges, változatos táplálkozásra való buzdítás még mindig a legjobb tanácsoknak számítanak.
- Emellett ne habozzon megkérdezni orvosát vagy más egészségügyi szakembert, pl. dietetikust, ha olyan, megbízható tanácsra van szüksége, amely illeszkedik egészségi állapotához.
Forrás: EUFIC
Kép: dreamstime