fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A franciák megszorongatják saját giga-cégeiket

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

A franciák törvényt hoztak arra, hogy legnagyobb vállalataiknak, ha nem is lehetetlen, de nehezebb legyen megsérteniük az emberi jogokat vagy környezetkárosító módon működniük.

Nemzetközi trend
A franciához hasonló törvény van készülőben Svájcban is, a holland szenátus pedig ezekben a hónapokban dönt a gyermekmunkát kizáró törvényről.

2017 tavaszán lépett életbe az a francia törvény, amely ún. “éberségi kötelezettséget” ró a részben vagy teljes egészében Franciaországban működő cégekre.

A törvény értelmében az érintett vállalatoknak a termelés és a kereskedelem minden fázisára – ideértve a beszállítóikat és leányvállalataikat is – hatásos eszközöket kell kiépíteniük, hogy felismerjék és megőzhessék, hogy a működésük során sérüljenek az emberi jogok és veszélybe kerüljön a környezet. Ezen eszközök hatékonyságáról minden éves jelentésükben számot kell adniuk.

A törvény a legnagyobb francia vállalatokra vonatkozik: azokra a korlátolt felelősségű társaságokra, amelyek vagy franciaországi székhelyű cégek, legalább 5.000 alkalmazottal a világon, vagy Franciaországon kívüli székhellyel, de francia leányvállalattal rendelkező cégek, legalább 10.000 alkalmazottal.

Az új francia törvény annyival szigorúbb az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban már hatályos hasonló törvényeknél, hogy azok csupán beszámolási kötelezettséget írnak elő arra nézve, milyen erőfeszítéseket tesznek a cégek, hogy azonosítsák az emberi jogokat érintő kockázatokat. Az érintett francia cégeknek ezzel szemben végre is kell hajtaniuk vállalt tervüket.

A törvény értelmében a károsultak vagy érintettek a bíróságon megtámadhatják a kötelezettséget elmulasztó céget. Ha bebizonyosodik, hogy nem volt nyilvánosan elérhető éberségi terv, maximálisan 10 millió eurós, ha a mulasztásból adódóan károkozás is történt, maximálisan 30 millió eurós büntetés szabható ki.

Bár elismerik a jelentőségét, francia civil szervezetek úgy vélik, a törvény keményebbre is sikeredhetett volna. Kifogásolják, hogy

• a gyakorlatban csupán nagyjából 100 vállalatra vonatkozik;

• a bizonyítás terhét az áldozatnak kell vállalnia, így továbbra is kiegyenlítetlenek az erőviszonyok az áldozatok és a cégóriások között;

• a cégeknek csupán a törekvést kell garantálniuk, az eredményességet már nem.

Franciaország mindenesetre megtette az első lépést, amit remélhetőleg hasonló nemzeti, európai, illetve nemzetközi törvények követnek majd, hogy a globalizáció mindenki számára előnyös legyen.

 

Kép: pixabay.com


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.      

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok