fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Francia autózöldítés

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A francia kormány új környezetvédelmi illetéket illetve prémiumot vezet be január elsejétől minden új vásárlású gépkocsira.

2008-tól a biztosítók bónusz-malusz rendszere szerint működő környezetvédelmi illetéket illetve prémiumot vezet be a francia kormány minden új vásárlású gépkocsira. A Nicolas Sarkozy államfő által októberben meghirdetett „zöld forradalom” első konkrét intézkedéseként a január 1-e után vásárolt gépkocsik tulajdonosai a rendszámtábla átvételekor egy újabb számlát is kézhez kapnak.

Az üvegházhatás egyik legfőbb összetevőjének számító széndioxid-kibocsátás függvényében járművük után vagy 200 és 2600 euró közötti összegben környezetvédelmi illetéket kell befizetniük, vagy 200 és 1000 euró közötti összegben épp, hogy „jutalmat” kapnak, amiért kevésbé környezetszennyező gépkocsit vásároltak.

Szennyezőknek számítanak ezentúl a kilométerenként 160 grammnál több széndioxidot kibocsátó járművek, mint például a mostanában egyre divatosabb 4×4 terepjárók. A kilométerenként 130 és 160 gramm közötti széndioxid-kibocsátóknak nem kell adót fizetniük, de bónuszt sem kapnak. Ebbe a kategóriába tartozik a Franciaországban jelenleg futó járművek 45 százaléka. A prémiumot érdemlő, kilométerenként 130 grammnál kevesebb széndioxidot eregető „tiszta” [sic! – a szerk.] járművek jelenleg a francia eladások harminc százalékát adják. Háromszáz eurós szuperbónuszt kap viszont már az a tulajdonos, aki környezetbarát jármű vásárlásakor egy 15 évesnél régebbi gépkocsit végleg kivon a forgalomból és a zúzdába küldi, akik pedig a kilométerenként 60 grammnál kevesebb széndioxidot kibocsátó modelleket választják, január 1-től ötezer eurós csekket kapnak ajándékba a kormánytól.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok