fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Francia autózöldítés

A francia kormány új környezetvédelmi illetéket illetve prémiumot vezet be január elsejétől minden új vásárlású gépkocsira.

2008-tól a biztosítók bónusz-malusz rendszere szerint működő környezetvédelmi illetéket illetve prémiumot vezet be a francia kormány minden új vásárlású gépkocsira. A Nicolas Sarkozy államfő által októberben meghirdetett „zöld forradalom” első konkrét intézkedéseként a január 1-e után vásárolt gépkocsik tulajdonosai a rendszámtábla átvételekor egy újabb számlát is kézhez kapnak.

Az üvegházhatás egyik legfőbb összetevőjének számító széndioxid-kibocsátás függvényében járművük után vagy 200 és 2600 euró közötti összegben környezetvédelmi illetéket kell befizetniük, vagy 200 és 1000 euró közötti összegben épp, hogy „jutalmat” kapnak, amiért kevésbé környezetszennyező gépkocsit vásároltak.

Szennyezőknek számítanak ezentúl a kilométerenként 160 grammnál több széndioxidot kibocsátó járművek, mint például a mostanában egyre divatosabb 4×4 terepjárók. A kilométerenként 130 és 160 gramm közötti széndioxid-kibocsátóknak nem kell adót fizetniük, de bónuszt sem kapnak. Ebbe a kategóriába tartozik a Franciaországban jelenleg futó járművek 45 százaléka. A prémiumot érdemlő, kilométerenként 130 grammnál kevesebb széndioxidot eregető „tiszta” [sic! – a szerk.] járművek jelenleg a francia eladások harminc százalékát adják. Háromszáz eurós szuperbónuszt kap viszont már az a tulajdonos, aki környezetbarát jármű vásárlásakor egy 15 évesnél régebbi gépkocsit végleg kivon a forgalomból és a zúzdába küldi, akik pedig a kilométerenként 60 grammnál kevesebb széndioxidot kibocsátó modelleket választják, január 1-től ötezer eurós csekket kapnak ajándékba a kormánytól.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás