fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Forgalomból kivont fogfehérítőt hirdetnek, versenyhivatali vizsgálatot kaptak

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
fogfehérítő versenyhivatal hamis reklám

Eljárást indított a BrightWhite otthoni fogfehérítő rendszer forgalmazóival szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert reklámgyakorlatuk több szempontból is megtévesztheti a fogyasztókat.

A BrightWhite otthoni fogfehérítő termékcsalád forgalmazóit – két magyar és egy szlovák vállalkozás – több manapság “klasszikus” hibát is elkövettek. Az indított versenyfelügyeleti eljárás  következő pontjai jól mutatják, mennyi helyen érheti a fogyasztót sérelem, téves tájékoztatás, illetve milyen fontos, hogy ha influenszerekre vagy fogyasztói véleményekre alapozzuk vásárlási döntéseinket, ellenőrzzük, nem rejtett reklámtevékenységről van-e szó.

A GVH eljárásban a következőket tartja problémásnak:

1. A fogfehérítő terméket többek között kisebb-nagyobb követőbázisú influenszereken keresztül népszerűsítették, a reklámok így széles fogyasztói kört érhettek el. A Facebook-, és Instagram-hirdetések azonban nem minden esetben jelölték a terméket ajánló véleményvezérek és a vállalkozások közötti gazdasági érdekeltséget.

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Nem kellően átlátható az olvasók, követők, fogyasztók számára, hogy egy poszt, videó reklám-e vagy sem. Fel kell-e tüntetni, ha az vagy nem, és ha igen, mit kell látnunk ebből nekünk fogyasztóként?Erről a Jogászvilág-on olvashatunk összefoglalót.

2. A Nemzeti Népegészségügyi Központ emellett forgalomból kitiltottként tartja nyilván a terméket, így a versenyhatóság gyanúja szerint a hirdetések hamisan keltik azt a benyomást, hogy az jogszerűen forgalmazható.

3. A reklámok valószínűleg megtévesztően azt a látszatot keltik, hogy a terméket egy egészségügyi szervezet is jóváhagyta.

4. A hirdetések vélhetően nem alátámasztott állításokat tartalmaznak a termék összetételével – így annak peroxid-mentességével és “teljesen természetes” jellegével –, a használatától várható gyors és látványos eredménnyel, egészségre gyakorolt hatásával, illetve piacelsőségével kapcsolatban.

5. A Versenyhivatal azt is valószínűsíti, hogy a vállalkozások a termék honlapján egyoldalúan szűrik a negatív fogyasztói véleményeket, és kizárólag a pozitív visszajelzéseket jelenítik meg.

Fontos, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Iránból származó szennyezett mazsolát hívott vissza a Tesco

Kép: freepik.com

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára