fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Folttisztító só vagy marhaepe szappan? Melyiket használjam?

folttisztító só marhaepe szappan zöld tippek

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket, amik csak náluk a boltban elhangzanak. Ha folttisztításról van szó, mikor melyik megoldáshoz érdemes nyúlni? Melyikkel lehet áztatni, melyikkel dörzsölni?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataA hagyományos mosószerek leváltása előtt az egyik leggyakoribb aggodalom, hogy a környezetbarát megoldások nem lesznek olyan hatékonyak.

Több öko mosószer esetén el szoktuk mondani, hogy a komolyabb szennyeződéseket érdemes előkezelni használatuk során. Lehet, hogy nem fog több napos, beszáradt sár- és paradicsomfoltokat egyből kiszedni a mosószóda, a mosódió, a mosótojás vagy a mosólapka, de a megfelelő segítőtársakkal és egy kis időráfordítással mégis tiszta és foltmentes ruháid lesznek. És ami a legfontosabb, hogy közben sem a bőrödet, sem a környezetet nem terheled.

A folttisztító só és a marhaepe szappan a két legnagyobb természetes folttisztító nagyágyú.

Folttisztító só – ha nem szeretnél dörzsölni

A folttisztító só (nátrium-perkarbonát, oxigénes fehérítő, perkarbi, foltsó) egy aktív oxigénes vegyület, mely fehérítésre, folttisztításra és penész eltüntetésére is alkalmas. Vízzel érintkezve, azaz áztatás során mosószódára és aktív oxigénre bomlik, azaz áztatással fejti ki hatását. Arról, hogy mi mindenre jó a folttisztító só, és mire hogyan használjuk, itt írtunk részletesen:

Öko-takarítás kisokos – mit tud a folttisztító só?

Öko-takarítás kisokos

Mikor használd?

 • Ha fehér ruhákat, konyharuhákat, zoknikat szeretnél optikai fehérítő nélkül kifehéríteni,
 • Ha kiráz a hideg a szappanos dörzsöléstől,
 • Ha van időd egy éjszakára beáztatni a foltos/elszürkült darabokat,
 • Ha mosható pelenkákat, zsepiket, szalvétákat vagy betéteket szeretnél fertőtleníteni,
 • Ha penészt szeretnél eltávolítani falról, fugából,
 • Ha elszíneződött kulacsot, műanyag dobozt szeretnél kitisztítani.

Öko-takarítás kisokosHogyan használd?

A nátrium-perkarbonát minimum 50°C-on vagy savas közegben kezd bomlani, ilyenkor tud felszabadulni az aktív oxigén belőle. Ezért fontos, hogy minél melegebb vízben áztass vele.

Használhatod gyümölcs-, kávé-, vér-, vörösbor-, sár- és fűfoltokra is.

Mosógépben használva is ügyelj arra, hogy 50-60°C-os programon moss, vagy tegyél a dobba a ruhák közé egy kanál citromsavat. Minél melegebb vizet használsz, annál kevesebb idő is elég az áztatásra.

Ha kényesebb anyagot tisztítanál és az 50°C-os hőmérséklet túl magas, akkor egy kiskanál citromsavat tehetsz a vízbe, így hamarabb beindul a folyamat.

Hosszabb áztatás esetén a színes vagy sötét anyagokat fakíthatja, erre vigyázz!

Öko-takarítás kisokosMire figyelj vásárlásnál?

A hagyományos aktív oxigénes folttisztítóként a boltok polcain megtalálható termékeknek ugyanúgy nátrium-perkarbonát a hatóanyaga, csak emellett tartalmaznak még segédanyagokat, például bőrirritáló szintetikus illatanyagokat, töltőanyagokat. Jobban jársz, ha tisztán nátrium-perkarbonátot veszel.

Marhaepe szappan – ha gyors segítségre van szükséged és nem szeretsz áztatni

A marhaepében található enzim erőteljesen zsíroldó hatású, ennek köszönhetően lesz az epeszappan nagy segítség a gyümölcs-, bor-, fű-, bármilyen étel-, vagy olajos foltok ellen. A marhaepe kivonatot egy mosószappan alaphoz keverik, így egy igen hatékony folteltávolítót kapunk.

Arról, hogy mi mindenre jó a marhaepe szappan, és mire hogyan használjuk, itt írtunk részletesen:

Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

Öko-takarítás kisokos

Mikor használd?

 • Ha színes ruhákon van a folt.
 • Ha gyors segítség kell és csak 1-1 kisebb folt van a ruhákon.
 • Ha beszáradt, régebbi folttal van dolgod.

+ 2 tipp: A folyékony fekete szappan egy olívaolaj alapú, sokoldalúan felhasználható, sűrűn folyó, sötét tisztítószer. Magas zsíroldó hatásának köszönhetően főleg makacs, zsíros foltokhoz ideális, emellett felmosáshoz, általános felülettisztításhoz is használható. Szintén koncentrált és tinta-, rágógumi-, valamint olajfoltok esetén is hatékony a narancsolajos tisztítószer.

Öko-takarítás kisokosHogyan használd?

A foltot a megnedvesített textilen minél előbb dörzsöld be a szappannal, majd minimum egy órán át, de akár egész éjjel is hagyd állni. Ezután mehet a ruha a mosógépbe.

Ha idegenkedsz az állati eredetű anyagoktól, találsz csak növényi alapú folttisztító szappanokat is, érdemes lehet azokkal is kísérletezni.

Öko-takarítás kisokosMire figyelj vásárlásnál?

A marhaepe szappanhoz használt mosószappan alap is különböző lehet, kerüld a túlillatosított és sok adalékanyagot tartalmazó darabokat.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

137

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek forrása: Zöldbolt, canva.com

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok