fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A fogyasztói csoportok nem adnak végtörlesztési hitelt

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A piacon több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályos szolgáltató, sőt civil szerveződés is tevékenykedik, akik a deviza alapú kölcsönök végtörlesztéséhez „nyújtanak támogatást” A PSZÁF óvatosságra int.

Azt követően, hogy a törvény lehetővé tette a deviza alapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztését, a piacon olyan hitelközvetítők (gyakorta álközvetítők) bukkantak fel, akik kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat. E vállalkozások a fizetési nehézséggel küzdő, nehéz helyzetben lévő adósok számára sokszor további, jelentős díjak mellett vállalnak megbízási szerződéssel állítólagos adósságrendezést.

Az ilyen intézményektől, személyektől érkező ajánlatokkal kapcsolatban célszerű körültekintően eljárni. Ha az ajánlat nem közvetlenül kereskedelmi banktól, takarékszövetkezettől vagy pénzügyi vállalkozástól érkezik, ellenőrizni kell, hogy az adott hitelközvetítő működését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte vagy regisztrálta-e. Ennek legegyszerűbb módja annak a tisztázása, hogy az adott vállalkozás vagy személy szerepel-e a PSZÁF honlapján a felügyelt vagy nyilvántartásba vett intézmények, magánszemélyek között. Óvakodni kell minden olyan megoldástól, amelyeket PSZÁF engedélyével nem rendelkező szereplők kínálnak.

Arra is érdemes figyelni, hogy a fix árfolyamú végtörlesztéshez kapcsolódó hitelközvetítés kapcsán a törvény szerint díj nem számítható fel, a közvetítésnek, civil szerveződésnek az adósok számára e szempontból ingyenesnek kell lennie. Téves az az ígéret is, amely szerint egy nagy létszámú adósi körrel kapcsolatban lévő civil szervezet minden tagjának azonos feltételekkel tud majd hitelkiváltó kölcsönt szerezni. Az adósok hitelképessége ugyanis mindig egyénenként eltérő. Javasolt mindezért, hogy az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt.

Nem, vagy csak alapos előzetes tájékozódás után szabad olyan szolgáltatást igénybe venni, amelyek aktív „BAR-listásoknak” kínálnak hitellehetőséget (a BAR a mai Központi Hitelinformációs Rendszer /KHR/ korábbi elnevezése). A PSZÁF korábbi vizsgálatai alapján nagy számban fordult elő ugyanis, hogy az ilyen szolgáltatók nem rendelkeznek tevékenységükhöz engedéllyel, és az üzletkötés során alkalmazott feltételeik sem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.

Különösen óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól, amikor a végtörlesztéshez kínálnak „hitelmegoldást”. A csoportokat szervező cégek ugyanis – egyes ügyintézőik állításával ellentétben – nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, melynek időpontja sorsolástól (szerencsétől) függ, készpénzt pedig a tagjaiknak egyáltalán nem adnak át. Ezzel kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói csoportok esetén jelentkező további speciális kockázatokra is felhívta a rögzített árfolyamú végtörlesztést igénybe venni kívánó ügyfelek figyelmét.

 

Forrás: PSZÁF

Kép [cc] andi

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára