fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Flow – amikor csak úgy jön a boldogság

Biztosan emlékszel olyan napokra, amikor tökéletes formában voltál, égett a kezed alatt a munka, könnyedén oldottál meg minden feladatot, teljesen elmerültél abban, amit csinálsz. Szinte megállt az idő, és egy megmagyarázhatatlan, mámoros elégedettség vett hatalmába. Megmutatjuk, hogy érheted el ezt a flow állapotot.

A fent leírt állapotot nevezte a világhírű magyar származású pszichológiaprofesszor, Csíkszentmihályi Mihály flownak, vagyis áramlatnak. A flowban energiánk határtalan. Sokszor több dolgot vagyunk  képesek elvégezni egy nap alatt, mint máskor egy egész hét alatt. A flowban minden magától megy, élvezzük, amit csinálunk, ellazultak, mégis  tökéletesen koncentráltak vagyunk.

Milyen tevékenységek végzésével érhetjük el a flowt? Valami különleges dolgot kell csinálnunk? Csíkszentmihályi  szerint a flow szinte bármilyen tevékenység közben átélhető, ha a feltételei adottak. Sokan hobbijuk művelése közben, mint például a kertészkedés vagy főzés, élik át a flowt, de sokszor egész váratlanul jelentkezik, akár vezetés, a barátainkkal való beszélgetés, vagy a munkánk során.

Sussex Egyetem felmérése szerint létezik ugyan a boldogság toplista, amely egy nagyszabású kutatás alapján rangsorolja a különböző tevékenységeket, hogy mennyire tesznek boldoggá. A flow lényege viszont nem feltétlenül az, hogy mit csinálunk, hanem hogyan éljük meg az adott tevékenységet.

Fitt és Most 3 részes sorozatot szentel a Flow bemutatásnak. Az első rész a flow lényegét és alapjait mutatja be, a másik kettő a gyakorlati alkalmazásról szól, konkrét módszerekről: hogyan tudjuk alkalmazni a flowt a hétköznapokban és a munkánk során.

A flow hatása az életünkre – turbó üzemmód, erőfeszítés nélkül

A flow hatására boldognak és elégedettnek érezzük magunkat. Ez csak a felszín. Ennél sokkal mélyebb folyamatok zajlanak bennünk a flow átélése során. A flow állapotában határtalanul produktívak vagyunk. Sokkal kevesebb energiát használunk fel, mint például a tudatos koncentráció során. Agyunk ilyenkor egy energiatakarékos üzemmódra kapcsol. A flow során tökéletesen ellazult állapotban van és csak azokat erőforrásokat aktiválja, ami az adott feladat hatékony elvégzéséhez szükséges. Minden mást kizár. Ez az energiatakarékos üzemmód a magyarázat arra, miért nem fáradunk el a rendkívüli erőfeszítések ellenére.

Testünk és tudatunk teljes harmóniában van. A flowban nem születnek negatív gondolatok, zavaró érzelmek. Ebben az állapotban nem termelődik kortizol, vagyis stresszhormon.

A flow állapotában agyunk turbó üzemmódban működik, mégis tökéletesen ellazultak vagyunk. Semmilyen erőt nem kell kifejtenünk, hogy koncentráltak legyünk, minden magától történik, minden tökéletesen áramlik. Csíkszentmihályit ez a felismerés indította arra, hogy flownak, vagyis áramlatnak nevezze el, ezt az állapotot.

 

Kimagasló teljesítmény – szárnyakat ad a dopamin

Flow állapotban nagy mennyiségű dopamin (boldogsághormon) termelődik, amelynek hatására szárnyakat kapunk és képesek leszünk legyőzni önmagunkat és határainkat messzire kitoljuk. Ez történik a profi sportolóknál is, amikor olyan eredményeket érnek el, ami korábban elképzelhetetlen volt. A dopamin arra ösztönöz, hogy folyamatosan egyre jobbak legyünk, nem elégszünk meg az átlagossal.

A flownak kedvező hatása van az egészségünkre is: immunerősítő, vérnyomás- és fájdalomcsökkentő.

 

Mi váltja ki a pozitív hatást? Mitől függ, hogy kialakul-e a flow? Olvasd tovább a cikket a Fitt és Most oldalán.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás