fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fertőzést okozó hajsampont talált az NFH

| Tudatos Vásárló

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 20 féle hajápolási terméket ellenőrzött. Két samponról kiderült, hogy károsak lehetnek az egészségre. A hatóság elrendelte ezeknek a termékeknek a visszavonását. 

A hatóság 20 gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolás szert vizsgált meg laboratóriumban. A vizsgálat fontosságát jelzi, hogy mivel a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, ha ezek a termékek szennyezettek számos bőrproblémát, gyulladást okozhatnak.

 

A laboratóriumban 6-féle szempont alapján vizsgálták meg a termékeket. Az egyik legfontosabb előírás, hogy ezekben a kozmetikai termékekben nem lehet kimutatható:

– Enterobaktérium,

– szulfitredukáló Clostridium,

– Staphylococcus aureus

– Pseudomonas aeruginosa,

– továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket. ( 103/g mennyiséget, illetve penészszám esetén a 102/g)

A vizsgálat során 2-féle termékben (Genera Ginsengers tusfürdő és sampon,  Sampon Mild csalánkivonattal) találtak a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért jelent gondot, mert az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Ginsenges samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található.

A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést idézhet elő, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

 

Forrás: NHF

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok