fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fertőtlenítőszerek

| Tudatos Vásárló

Háztartásainkban a fertőtlenítőszerek használata teljesen megszokott dolog, sajnos tartós és rendszeres használatuk számos egészségügyi problémát okozhat.

Megoldás:
Kerüljük a fertőtlenítőszerek gyakori és rendszeres használatát! Ha mégis szükség van rájuk, akkor tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót!
Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít! A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít.

A fertőtlenítőszerek általában nátrium-hipokloritot tartalmaznak. Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy ha a hypo savval, például vízkőoldóval érintkezik, mérgező klórgáz fejlődik! A klórgáz kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja.

A különféle szerekben elterjedt antibakteriális triklozán (triclosan) felhalmozódik az ember szervezetében, és lehetséges rákkeltő. A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krizol (cresol) bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét.

Fertőtlenítőszerek alkalmazására – a reklámokkal ellentétben – csak ritkán lehet szükség. A gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét is.

Környezetbarát megoldások

Nagy meglepetés nincs, ebben az esetben is érdemes a spájzba nyúlni: az ecet és a citrom is fertőtlenít (mindig teszteljük először az új felületen, savas kémhatásuk miatt). Ami hazánkban talán kevésbé elterjedt, ugyannakor már viszonylag sok helyen elérhető, az a teafaolaj (drogériákban is kapható), néhány csepp a felmosóvízbe, wc-be bőven elég. Karakteres illata elsőre kicsit meglepő, némi illóolajjal, pl. levendulával ügyesen el lehet nyomni, ha valaki túlságosan erősnak találja. 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványában, amelynek elkészítéséhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete is hozzájárult. A kiadvány teljes egészében a Levegő Munkacsoport weboldaláról tölthető le.

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára