fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fényvédők és napozás: ezekre érdemes figyelni

| Markovics Vera

A TudatosVásárló.hu tanácsai naptejek vásárlásához és napozáshoz.

A fizikai fényvédelmet nyújtó készítmények a felkenés után azonnal hatnak, és sokkal kevésbé terhelik a bőrt, mint a hagyományos (kémiai szűrős) fényvédők. Utóbbiak köztudottan hormonhatásúak, és a környezetet is terhelik. Az egyik legtekintélyesebb német szakíró, Rita Stiens tudományos kutatásokra hivatkozva állítja, hogy a natúrkozmetikai készítményekhez képest a hagyományos fényvédő szerekkel négyszer több veszélyes anyag jut a szervezetbe.

Mire figyeljünk?

  • Figyeljünk arra, hogy ne tartalmazzanak az egészségre, a bőrre nézve káros anyagokat. Melyek ezek? Például hormonhatású, potenciálisan allergizáló, nem fénystabil kémiai fényvédő filterek, ásványi olajszármazékok, fényérzékenyítő illóolajok, könnyen romló növényi olajok. Örömteli tény, hogy az újabb kémiai filterekkel ellátott fényvédők már nem tartalmazhatják a nagyon veszélyesnek ítélt para-amino-benzoesavat (PABA). Sajnos a minősítők által általában veszélyesnek értékelt Benzofenon-3, a Butyl Methoxydibenzoylmethane és a 4-Methylbenzylidene Camphor kémiai fényvédő anyagok máig megtalálhatók a fényvédő készítmények többségében. Léteznek ugyanakkor kevésbé kockázatos fénystabil kémiai filterek (pl.:Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Tirazine, Ethylexil Tirazone) is. Ha ragaszkodunk a kémiai szűrős fényvédőköz, ezeket az anyagokat keressük az összetételi listában. Ha tehetjük, válasszunk olyan krémeket, amelyek természetes anyagokból, esetleg biogazdálkodásból származó alapanyagokból készülnek.
  • Ha már a fizikai fényvédős termékekre szavaztunk, részesítsük előnyben azokat, amelyek ásványi (fizikai) fényvédő anyagok mellett fényvédő hatású bőrápoló olajokat (jojobaolaj, avokádóolaj, szezámolaj, lecitin) antioxidáns (homoktövis húsolaj, E-vitamin) és nyugtató hatású anyagokat is tartalmaznak (pl.aloe, cickafark, körömvirág, likopin, levendulaolaj, panthenol stb.) A cink-oxidról érdemes tudni, hogy nem veri vissza teljesen az UVA1, UVA2 és az UVB sugarakat, ezért fontos, hogy antioxidáns hatású összetevőket is tartalmazzon a naptej, ezek ugyanis közömbösítik a sugárzás hatására keletkező szabadgyököket. Érdmes olyan helyen vásárolni, ahol lehetőségünk van kipróbálni a termék textúráját, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, a fizikai szűrős krémek ugyanis esetenként szoborszerű külsőt (vastag fehér réteggel vonja be a bőrt) eredményeznek, amit nem mindenki szeret.
  • A faktorszám és az ár aránya sem elhanyagolható szempont. A bőr fokozatosan megszerzett természetes fényvédelme mellett – amit nagyon fontos – nem érzékeny, kreol bőr esetén, ésszerű napozási szokások mellett az alacsony védelmet biztosító, 10-20 SPF (Sun Protection Factor) fényvédők is megfelelőek lehetnek. Egy 16-os faktorszámú fényvédő 92%-os, egy 50 faktoros 96%-os védelmet nyújt, ezt nem árt észben tartani. Ne felejtsük el, hogy minél magasabb faktorú a fényvédő, annál inkább terhet jelent a bőr számára. Magasabb faktorú készítményeknek (30-50) csak tartós napfény esetén, világos és érzékeny bőrű felnőttek és gyerekek esetében, vízpartok mellett, magas hegyekben van értelme. Hétköznap az iroda és az otthon között teljesen felesleges 50-es naptejjel kenegetni az arcunkat. A drogériák, bioboltok, kozmetikai szalonok és webshopok kínálatát nézegetve, a fenti szempontok szerint összetétel alapján ezeket a fényvédőket ajánlja a TudatosVásárló.hu.

 

Kép: flikr(CC), rgbstock, azbesztmentes

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok