fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fenntartható tisztaság és szépség

| Tudatos Vásárló

Tény, hogy sok betegséget a káros mikroorganizmusok okoznak, de az egészséges emberi szervezet számára a környezetünkben élő baktériumok egy részére szüksége van. Ne dőljünk be minden totális sterilitást ígérő szernek.

A steril, baktériumszegény környezetben töltött gyermekkor épp a korunkban oly gyakori allergiás megbetegedések kialakulását segíti elő. Az ember egészséges működéséhez elengedhetetlen a „baráti” mikroorganizmus-közösségek megléte. Egy-egy ember szervezetében és bőrén 10 ezer különféle baktérium él, amelyek jelenlétükkel gátolják a kórokozók elszaporodását, segítik az emésztést, sőt egyes fajok a cukorbetegség, vagy a gombás fertőzések ellen is védenek.

Természetesen tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, a fertőző betegek környezetében fokozottan ügyeljünk a fertőtlenítésre, de ne akarjunk minden mikroorganizmust elpusztítani a környezetünkben, hiszen ezek nagy része a saját egészségünk és a földi ökoszisztéma egészségének megőrzése szempontjából is fontos.

A takarítás során egyes esetekben elég lehet a meleg vizes letörlés, esetleg a természetes tisztítószerek (citromsav, ecet, szódabikarbóna) használata. Az automatikus adagolású fertőtlenítők, például WC-be, piszoárba helyezett termékek feleslegesen terhelik a környezetet.

A kozmetikumok többsége jellemzően szintetikus anyagokból áll, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Érdemes utánanézni az adott termék összetevőinek, és ez alapján megfontolni, tényleg szükségünk van-e rá.

Korábban állatvédelmi aggályokat is felvetett a kozmetikumok használata, hiszen a termékek esetleges káros hatásait állatkísérletek során vizsgálták. Az EU-ban már 2009-ben megtiltották a kozmetikai termékekkel kapcsolatos állatkísérleteket, és 2013 márciusától már az importált áruk esetén sem megengedett az állatkísérletek alkalmazása.

További információ a témában:

Az EWG szervezet egységes adatbázisokban gyűjtötte össze a tisztítószerek, a kozmetikumok és a fényvédő készítmények kockázatait.

A Levegő Munkacsoport korábbi, a témával részletesen foglalkozó cikke itt érhető el:

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében.

Kép: dreamstime

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok