fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fenntartható tervezés: Plastenka – kifliszacskóból hátizsák

| Tudatos Vásárló

Az újrahasznosítással operáló ökodizájn lényege, hogy részben vagy teljesen újrahasznosított anyagból készülnek a termékek, nem ritkán közösségi gyűjtéssel. Sorozatunkban most a Plastenka tervezőjét kérdeztük. 

Többnyire élelmiszereket tároló, főleg műanyag zacskók újrahasznosításával készülnek a Plastenka táskái: szinte biztos, hogy nem találunk két egyforma darabot.

Mosolyog ránk a cuki kutya az egykori tápos zsákról, vagy ismert kávék márkaneve domborodik a táskák felső részén. Sokszor pedig a felismerhetetlenségig átszabva kerülnek egy-egy táska vagy pénztárca külső részére ezek az alapanyagok. 

A mondanivaló egyértelmű: gondold újra. Az újrahasznosításra kerülő hulladékok anyagi és grafikai értéke túlmutat az egyszeri használaton, ráadásul igen nagy teret ad és egyben kihívást is jelent a meglévő minták, szövegek játékos felhasználása. 

A tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció, valamint rajz- és környezetkultúra-tanári szakán végzett. A Plastenka alapítása volt a diplomamunkája.

Saját fejlesztése az UTOPLAST, ami az összegyűjtött műanyag zacskók újrahasznosításával készül, ez a táskák alapanyaga is.

Az alapítót kérdeztük.  

Miért választottad ezt a márkanevet?

A Plastenka márkanév a PLASTIC becézése, azt hivatott megmutatni, hogy a műanyag hulladékból vagány és kedves dolgokat lehet készíteni. 

 

Ki tervez?

A tervező Laczkó Juli.

Hol történik a gyártás?

A 2010-es alapítás óta több gyártási modellt is kipróbáltunk, szociális foglalkoztatáson és az outsource-on át a saját műhelyben dolgozó alkalmazottakig.

 

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

A termékek alapanyaga kávészacskó, dohányzacskó, nejlonzacskó, állat-tápos zsák és reklámponyva. A pántok, tépőzárak, egyéb kellékek újak, hiszen fontos, hogy a táskák minőségiek és funkcionálisak legyenek.

Hol kaphatóak a termékek?

A termékek webshopunkban és a lipcsei Catch as Catch Can designboltban kaphatóak.

 

Mit, hogyan és hová lehet neked gyűjteni?

A 2017-es Plastenka kollekcióhoz még február 8-ig le lehet adni kisebb és nagyobb tiszta műanyag szatyrokat a Food Truck Udvarban, bővebb infó itt olvasható.

 

Köszönjük a közreműködést Kovács Andreának! 

Kép: Plastenka.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok