fbpx

| Tudatos Vásárló

Fenntartható tervezés: Plastenka – kifliszacskóból hátizsák

Az újrahasznosítással operáló ökodizájn lényege, hogy részben vagy teljesen újrahasznosított anyagból készülnek a termékek, nem ritkán közösségi gyűjtéssel. Sorozatunkban most a Plastenka tervezőjét kérdeztük. 

Többnyire élelmiszereket tároló, főleg műanyag zacskók újrahasznosításával készülnek a Plastenka táskái: szinte biztos, hogy nem találunk két egyforma darabot.

Mosolyog ránk a cuki kutya az egykori tápos zsákról, vagy ismert kávék márkaneve domborodik a táskák felső részén. Sokszor pedig a felismerhetetlenségig átszabva kerülnek egy-egy táska vagy pénztárca külső részére ezek az alapanyagok. 

A mondanivaló egyértelmű: gondold újra. Az újrahasznosításra kerülő hulladékok anyagi és grafikai értéke túlmutat az egyszeri használaton, ráadásul igen nagy teret ad és egyben kihívást is jelent a meglévő minták, szövegek játékos felhasználása. 

A tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció, valamint rajz- és környezetkultúra-tanári szakán végzett. A Plastenka alapítása volt a diplomamunkája.

Saját fejlesztése az UTOPLAST, ami az összegyűjtött műanyag zacskók újrahasznosításával készül, ez a táskák alapanyaga is.

Az alapítót kérdeztük.  

Miért választottad ezt a márkanevet?

A Plastenka márkanév a PLASTIC becézése, azt hivatott megmutatni, hogy a műanyag hulladékból vagány és kedves dolgokat lehet készíteni. 

 

Ki tervez?

A tervező Laczkó Juli.

Hol történik a gyártás?

A 2010-es alapítás óta több gyártási modellt is kipróbáltunk, szociális foglalkoztatáson és az outsource-on át a saját műhelyben dolgozó alkalmazottakig.

 

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

A termékek alapanyaga kávészacskó, dohányzacskó, nejlonzacskó, állat-tápos zsák és reklámponyva. A pántok, tépőzárak, egyéb kellékek újak, hiszen fontos, hogy a táskák minőségiek és funkcionálisak legyenek.

Hol kaphatóak a termékek?

A termékek webshopunkban és a lipcsei Catch as Catch Can designboltban kaphatóak.

 

Mit, hogyan és hová lehet neked gyűjteni?

A 2017-es Plastenka kollekcióhoz még február 8-ig le lehet adni kisebb és nagyobb tiszta műanyag szatyrokat a Food Truck Udvarban, bővebb infó itt olvasható.

 

Köszönjük a közreműködést Kovács Andreának! 

Kép: Plastenka.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás