fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Feltalálják a spanyolviaszt: Egészségesebb közétkeztetés

| Tóth András

Két miskolci iskolában már szeptembertől elindulhat a menzareform, igaz a részletek még nem teljesen világosak. A cél, hogy egészségesebb menüt is kínáljanak a gyerekeknek.

 

A spenótból többféle étel is készíthető, nem csupán az egyhangú főzelék, a leves nem minden esetben jelent egyet a poralapú, zöldséget soha nem látott folyadékkal. A túlcukrozott édességek helyébe pedig friss gyümölcs is kerülhet. Ugye, milyen egyszerű?

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés egy roadshow keretében 2009 végén néhány település iskolájában már meggyőzte a gyerekeket, hogy finom is lehet a koszt. Az élelmezésvezetők és a konyhai dolgozók pedig belátták, hogy egy kis fantáziával és eltökéltséggel akár a menzai menü is különleges gasztronómiai élvezetet nyújthat. De más egy egynapos bemutató, mint egy egész tanéves menü összeállítása…

Az ötlet elindítója, Buday Péter mesterszakács úgy véli: a menzákon még nem ment végbe a rendszerváltozás, de azon dolgoznak, hogy a jövő generációja egészséges felnőtt legyen, ráadásul megfelelő gasztronómiai ismeretekkel rendelkezzen.

Elsőként a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában és a Fazekas-Istvánffy Általános Iskolában indul el a reform. Miskolc összes iskolai konyhájában 2013 végére megvalósítják a „csodát”, így 20 000 gyerek kaphat majd egészséges és változatos menüt.

 

Egészséges menü 300 forintból?

Az ígéretek szerint a menzák jelenlegi száz receptje négyszázra bővül ez idő alatt. Az új ételekkel pedig nem csak a fiatalok szokásait veszik majd figyelembe, hanem arra is figyelnek, hogy a különböző korosztályoknak milyen szükségleteik vannak, hol milyenek a helyi szokások és hagyományok.

Fontos kérdés, hogyan valósítható meg a reform a mostani támogatásból, azaz közel 300 forintból? A tervek szerint összeírják a menüt, beárazzák, az iskolák élelmezésvezetői pedig kiszámolják, és eldöntik, hogy belefér-e a keretbe. Ha belefér, beépítik a menüsorba, a mesterszakács pedig megmutatja a konyhán dolgozóknak, hogyan kell elkészíteni az ételt. Ha nem fér bele a keretbe, újragondolkodnak.

Hegedűs Andrea, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy fantasztikus élménnyel távoztak a diákok a menzáról a bemutató napon, ám azóta nem sok minden történt. Úgy fogalmazott: a várakozás fázisában vannak, nem tudják, hogyan tovább. Szerinte heti 3-4 plusz menü beépíthető a jelenlegibe, aztán idővel kiderül, megvalósítható-e hosszú távon is a reform.

Buday Péter elmondta, hogy nulláról indultak, és ezért igen sok háttérmunka van folyamatban. Miután felállt a rendszer, bővebb tájékoztatást ígért a szakember a Tudatos Vásárlónak.

Aggályainkra, miszerint félő, hogy az egészségesebb étel egyúttal drágább is lesz, vagyis óhatatlanul elitkajává válik, az általunk megkérdezettek úgy reagáltak, hogy a reformmenüt is ki lehet hozni ugyanannyiból, mint a jelenlegit. Ezek után már csak az a kérdés maradt bennünk, hogy ha ez így van, miért kellett ennyit várni egy ilyen pozitív lépésre.

 

Kép [cc] brucetuten

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok