fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Félrevezető óriásplakát

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A GVH ezúttal félrevezető óriásplakát miatt bírságolt.

A 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírságra megbüntetett Notebook.hu Kft. óriásplakátja „neked egyre megy?” felkiáltással buzdít hordozható számítógép megvásárlására, első pillantásra igen kedvező áron. A plakát alapján azt hihetnénk ugyanis, hogy mindössze 111.111,- Ft a termék ára, pedig nem, és itt jön a szokásos csillag, majd a vásárlási kondíciókat meghatározó kiegészítés. A hírdetők jól tudják: a szinte megláthatatlanul kisbetűs kiegészítő információkat, azaz ebben az esetben a termék nettó és bruttó árát és Sulinet programban való részvétel feltételeit, a kutya sem olvassa. Az óriásplakátokat kevesen nézik meg alaposan, megállva előttük időt és figyelve a legkisebb részletekre is (a kivétel talán az évente megismétlődő ARC óriásplakát kiállítás) – a buszról, a távolból, az utca másik oldaláról ezek úgy sem látszanak.

A Notebook.hu számítógépét a Sulinet program keretében kínálja, amelyben a részvétel tárgyi és személyi feltételei korlátozottak. A program keretében kínált számítógéphez csak a fogyasztók korlátozott köre juthat hozzá kedvező áron, és ők is csak meghatározott feltételek teljesítése esetén. Az sem mindegy, hogy a Sulinet program által biztosított 60.000.- Ft-os árkedvezmény csak a vásárlást követő évben, az adóbevallással kapcsolatos eljárás lezártával érvényesíthető.

A GVH állásfoglalása szerint a nagybetűs ár és a kiegészítő információk egyszerre kell, hogy megalapozzák a fogyasztók döntését. Az olvashatóság vagy az észlelhetőség ilyen módon való befolyásolása megbontja az egymáshoz tartozó közlések egyensúlyát, aminek köszönhetően háttérben maradnak az értékesítést előnytelenül befolyásoló lényeges tulajdonságok, körülmények. Mindez végül is a versenyjogi tilalmakat szegi meg – még ha formálisan be is tartják őket.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok