fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Félrevezető óriásplakát

A GVH ezúttal félrevezető óriásplakát miatt bírságolt.

A 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírságra megbüntetett Notebook.hu Kft. óriásplakátja „neked egyre megy?” felkiáltással buzdít hordozható számítógép megvásárlására, első pillantásra igen kedvező áron. A plakát alapján azt hihetnénk ugyanis, hogy mindössze 111.111,- Ft a termék ára, pedig nem, és itt jön a szokásos csillag, majd a vásárlási kondíciókat meghatározó kiegészítés. A hírdetők jól tudják: a szinte megláthatatlanul kisbetűs kiegészítő információkat, azaz ebben az esetben a termék nettó és bruttó árát és Sulinet programban való részvétel feltételeit, a kutya sem olvassa. Az óriásplakátokat kevesen nézik meg alaposan, megállva előttük időt és figyelve a legkisebb részletekre is (a kivétel talán az évente megismétlődő ARC óriásplakát kiállítás) – a buszról, a távolból, az utca másik oldaláról ezek úgy sem látszanak.

A Notebook.hu számítógépét a Sulinet program keretében kínálja, amelyben a részvétel tárgyi és személyi feltételei korlátozottak. A program keretében kínált számítógéphez csak a fogyasztók korlátozott köre juthat hozzá kedvező áron, és ők is csak meghatározott feltételek teljesítése esetén. Az sem mindegy, hogy a Sulinet program által biztosított 60.000.- Ft-os árkedvezmény csak a vásárlást követő évben, az adóbevallással kapcsolatos eljárás lezártával érvényesíthető.

A GVH állásfoglalása szerint a nagybetűs ár és a kiegészítő információk egyszerre kell, hogy megalapozzák a fogyasztók döntését. Az olvashatóság vagy az észlelhetőség ilyen módon való befolyásolása megbontja az egymáshoz tartozó közlések egyensúlyát, aminek köszönhetően háttérben maradnak az értékesítést előnytelenül befolyásoló lényeges tulajdonságok, körülmények. Mindez végül is a versenyjogi tilalmakat szegi meg – még ha formálisan be is tartják őket.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás