fbpx

| Nagy Melinda

Fazékmustra: nem mindegy, miben fő az étel

Az egészségkonyhát vivő háztartásokban is előfordul, hogy a főzőedényekre kevesebb hangsúly esik. Pedig érdemes ezeket is tudatosan kiválasztani, nem csak a belevalót. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban használt típusokat és utánanéztünk, mit lehet tudni róluk élelmiszerbiztonsági szempontból. 

Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagok – így a főzőedényeink – biztonsági követelményeit Európai Uniós és hazai jogszabályok határozzák meg – tájékoztatott a hazai felügyeletet végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH).

A jogszabályok szerint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő konyhai edényeket olyan anyagokból és módon kell gyártani, hogy alkotórészeiket ne adhassák át az élelmiszereknek olyan mennyiségben, hogy azok veszélyeztessék az egészséget, elfogadhatatlan változást idézzenek elő az élelmiszerek összetételében, vagy amelyek az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézhetik elő – szól az EU-s rendelet.

A magyar szabályozás ezt némiképp kiegészíti. „Az ólomból, kadmiumból, cinkből (horganyból) vagy sárgarézből készült felületek, alkatrészek, illetve bevonatok az élelmiszerekkel rendeltetésszerű érintkezésben nem használhatók. A nikkel és a vörösréz ilyen irányú felhasználása korlátozott, emiatt eseti elbírálást igényel” – tájékoztatott a MgSZH sajtóirodája.

Az edényekből kioldódó fémionok és azok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban az ELTE Kémia Intézetet is megkerestük, de nem kaptunk választ.

DuPont aranya, a teflon

A teflon használatát jogszabályok nem tiltják, pedig sok kritika jelent már meg az utóbbi években, többek között a TudatosVásárló.hu oldalon is.

A tapadásmentes bevonat gyártása során használt perfluoroktánsav (PFOA) miatt az egyik legnagyobb amerikai fogyasztóvédelmi civil szervezet, az Environmental Working Group számos vizsgálatot folytatott már az elmúlt években. Nem ők az egyetlenek.

A svéd székhelyű Nemzetközi Vegyi Anyag Titkárság, a ChemSec által készített, veszélyesnek minősített vegyi anyagok listáján, az ún. SIN-listán (Subtitute It Now/Helyettesítsük most!) is szerepel veszélyes anyagként.

Az általános követelmények szerint a bevonatoknak épnek és sérülésmentesnek kell lenniük – mondja a hivatalos vélemény, de ritka az olyan háztartás, ahol egy kis karc miatt kidobják a drága teflonedényt.

Ha semmiképpen nem akarunk megválni a teflontól, ajánlatos jó minőségű edényt használni, kerülni az olcsó, névtelen darabokat. Ne hevítsük túl és semmiképp használjunk tovább, ha megsérült a felülete!

 

Orvosi fém a konyhában: titán bevonatos főzőedény

Hasonlóan tapadásmentes felületet biztosítanak a titán bevonatos főzőedények, és nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat. A leginkább orvosi fémként ismert bevonat stabil, használat során nem sérül, nem válnak le belőle darabok.

 

Zöld tapadásmentesség: Greenpan

A teflon alternatívája lehet a Greenpannak nevezett edénycsalád. A tapadásmentességet itt egy speciális, ún. thermolon réteg biztosítja, ami tulajdonképpen egy ásványi anyagokból készült kerámiabevonat, teljes mértékben PTFE (teflon)-mentes, nem tartalmaz szilikont, és a gyártása során PFOA-t (oktánsavat) sem használnak. A gyártó teljes biztonságot ígér. A teflonnal ellentétben magas hőfokon (450 Celsius) sem válnak ki belőle mérgező gázok, és a bevonat sem fog felhólyagosodni vagy elválni az edény falától. A termékek előállításhoz újrahasznosított alapanyagokat használnak.

 

Alumínium és réz

Jóval körültekintőbb használatot igényelnek az alumínium és réz belsejű edények, mert a savas közeg mindkettőnél korróziót okozhat.

Ezért savanyú, savas hatású (pl. ecet, paradicsom) ételeket nem tanácsos ezekben tárolni, készíteni.

A kioldódó alumíniumot mozgásszervi panaszokkal és az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozták, bár erről hiteles információt nem sikerült szereznünk. A kioldódó réz szintén mérgezést okozhat.

 

Rozsdamentes acél

A teflon mellett manapság szinte minden háztartásban megtalálható. Előnye, hogy ellenáll a korróziós hatásoknak, így hosszabb ideig is használható és könnyen tisztítható, nem lép reakcióba az ételeinkkel.

Hátránya, hogy egyenetlenül melegszik fel benne az étel, így könnyebben odaéghet. Kivéve, ha az edény többrétegű könnyűfémből készült, ún. akku termikus aljjal rendelkezik. Ebben az esetben gyorsan felmelegszik, egyenletesen eloszlatja a hőt az edény felületén, és energiatakarékos is.

 

Kerámia, avagy terrakotta és üveg

A kerámiaedények nagy agyag- vagy szilikáttartalmú szervetlen anyagok keverékéből, esetleg kis mennyiségű szerves anyag hozzáadásával előállított edények, amelyeket formázás után kiégetnek. Lehetnek zománcozottak, mázasak, illetve festettek.

Ezek az edények biztonságosnak mondhatóak, bár a Magyar Élelmiszerkönyv külön cikkelyben szabályozza a belőle kioldódó ólom és kadmium egészségügyi határértékét.

„A kerámiatárgyak esetében a gyártónak megfelelőségi nyilatkozatot kell kiállítania. Az írásbeli nyilatkozatnak lehetővé kell tennie azoknak a tárgyaknak a könnyű azonosítását, amelyekre kiállították, és meg kell újítani a nyilatkozatot, amennyiben a gyártásban történt alapvető változások az ólom és kadmium kioldódást is megváltoztatják” – mondja a magyar szabályozás.

Keressünk jó minőségű, beazonosítható helyről származó darabokat!

A hőálló üvegedények biztonságosak, egyetlen hátrányuk, hogy könnyen eltörhetnek.

 

Zománcos főzőedények

A zománc a kerámiamázakhoz hasonlóan higiénikus, korrózióálló, savaknak és lúgoknak ellenálló esztétikus bevonat.

Hátránya, hogy rideg, ütésállósága kicsi, erős ütésre a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos tovább használni.

Az MgSZH tájékoztatása szerint a tűzzománc edényekből kioldható toxikus elemek mennyisége szintén szabályozás alá esik.

Az amerikai FDA Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Központja szerint az acélból készült és megfelelő eljárással zománcozott edények biztonságosak. Korábban egyes edények piros, sárga, narancssárga festékanyagainak pigmentjei tartalmaztak kadmiumot, manapság viszont az edények belső falát közömbös, az egészségre ártalmatlan zománccal vonják be.

 

Régi-új kedvenc: öntöttvas edények

Úgy tűnik, ez az edénytípus újra reneszánszát éli. Nehéz és vastag, emiatt jól tartja a meleget. A gyártás során növényi olajjal vonják be az edény felületét, ez biztosítja a tapadásmentességet, de olykor otthon is újra kell olajoznunk. Hogy mikor, azt az edény színe elárulja: ha szép fekete a belseje, akkor rendben van, ha szürke, akkor ki kell kenni.

Kizárólag melegvizes kefével szabad tisztítani, mosogatógépbe nem tehető.

Savas ételek hatására az öntöttvas edényből is kioldódhatnak vasionok, de más edénytípusokkal ellentétben ez nem káros, ellenkezőleg, kifejezetten hasznos, főleg vashiányos állapotban. 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg. 

 

 

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás