fbpx

| Tudatos Vásárló

Fáradtságűzőnek: mozgás, gyümölcs, nevetés!

Hányást, mellkasi fájdalmat, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A fiatalok körében oly népszerű energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.

A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea, stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is.

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet laboratóriumi vizsgálatai szerint a Magyarországon forgalomba lévő energiaitalok koffeintartalma 12-120 mg/100 ml között változik, ami megfelel 30-300 mg koffeinnek adagonként (250 ml).

A koffein stimulálja a központi idegrendszert és az anyagcserét, értágító, hörgőtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. A koffeinnel szemben nagyon hamar tolerancia alakul ki, ezért ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség bevitele szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a mellékhatások. Ahogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a dohányzásra való rászokással, az energiaital az első lépést jelentheti az alkoholfüggőség és a drogokhoz való pszichés függőséghez. A koffein dehidrációs hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására az erőteljes izzadás következtében olyan mértékű folyadékvesztés is felléphet, hogy ez akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

 

Az energiaital-fogyasztás hatása a gyermeki szervezetre

A gyors növekedés és az agy fejlődési szakaszában a megfelelő alvás és táplálkozás alapvető fontosságú. A koffeintartalmú energiaital fogyasztása – felborítva az alvás ébrenlét ritmusát – egészségrontó hatású. A gyakori kombináció az alkohollal, fokozza a kiszáradás veszélyét is.

 

Hazai tapasztalatok az energiaital fogyasztása kapcsán

Az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében a legelterjedtebb az energiaital fogyasztás. Szinte mindennaposnak tekinthető, hogy általános és középiskolás gyerekek tanítás előtt és alatt rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, és gyakran a 1,5 – 2 literes terméket részesítik előnyben, így az elfogyasztott napi mennyiség nem korlátozódik a korábban megszokott 250 ml-re. Az OÉTI által 2008-ban végzett iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés eredményeiből kitűnik, hogy az iskolai büfék egynegyede árusít energiaitalokat, és az ital automaták három százalékában szintén megtalálhatók ezek a termékek, egy másik 2010. évi vizsgálat szerint a 10-14 éves gyermekek egy ötöde energiaitalt iszik reggelire.

 

Lakossági figyelemfelhívás az energiaitalok kapcsán

Az ANTSZ, az OÉTI, az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium, valamint a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium 2010. márciusában tudományos konferenciát tartott annak érdekében, hogy felhívja a szakma és a lakosság figyelmét az energiaital túlzott fogyasztásának kockázataira, valamint ennek kapcsán közös felhívást adtak ki, melyhez azóta több intézmény és szervezet is csatlakozott.

 • A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!
 • A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy azok lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!
 • Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!
 • Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.
 • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat, egészségre káros hatású.
 • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan következményekkel járhat.
 • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet.
 • Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni!
 • Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a „18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott” felirat!
 • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, ami egészségkárosodáshoz vezet.
 • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát, és jelenti az egészség megőrzését!

 

A koffein, a taurin és a glukuronolakton nem szükségesek a szervezetnek. Így az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja. A fizikai és mentális teljesítőképesség fokozásának, különösen a gyermekek és fiatal felnőttek körében, népegészségügyi szempontból lényegesen támogathatóbb eszköze az egészséges életmód, melynek nem része az energiaital fogyasztása.

 

Forrás: ANTSZ

Kép [cc] phonakins

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás