fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Fairtrade minőségben is megállja a helyét

| Tudatos Vásárló

Egyre többet költünk Magyarországon is Fairtrade, azaz méltányos kereskedelemből származó termékekre. Ezzel nem csak az ültetvényeken dolgozók életét javítjuk, hanem a sajátunkat is, hiszen a Fairtrade termékek minőségben is az élen járnak.

Miért a Fairtrade?

Mert a pénzünk szavazat. Minden egyes vásárlásunkkal olyan döntést hozunk, ami rengeteg ember életére van hatással az élelmiszer-ellátási láncban. A gazdálkodókra, beszállítókra, ültetvényeken szüretelő munkásokra és még hosszan sorolhatnánk.

Ezért sem mindegy, hogy mit választunk. A Fairtrade minősítés garantálja, hogy az adott termék megfelel bizonyos környezeti és társadalmi kritériumoknak.

A méltányos kereskedelemből származó termékek nem csak a lánc másik végén lévő munkásoknak és gazdálkodóknak adnak többet, hanem a vásárlóknak is. A Fairtrade termékek jelentős része egyben bio minősített termék és minőségben is felveszik a versenyt a többi termékkel. A fairtrade termékek pozitívumait támasztja alá a legújabb csokoládé tesztünk is.

A fairtrade csoki a nyerő

A tesztben 36 különböző táblás csokoládét és 14 kakaóport teszteltünk laboratóriumban és termékcímke alapján. A címkéken néztük a csokoládék kakaótartalmát és kakaóvaj tartalmát. Azt is megnéztük, hogy a csokoládékban megtalálható-e az E476 adalékanyag, ami egy olyan emulgeálószer, amire nem árt odafigyelnünk. Laboratóriumban pedig a termékek esetleges ólom-és kadmiumtartalmát.

A Fairtrade csokik a tesztben abszolút az élmezőnyben végeztek. Ezekben a csokikban az ólom koncentráció a kimutathatósági határéték alatti és nem tartalmaznak E476 adalékanyagot sem.

és a Fairtrade banán

A Fairtrade a tavaszi banán tesztünkben is bizonyított. A tesztben 15 különféle banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk, ahol az első helyen Fairtrade és egyben bio minősített termékek végeztek, mert nem volt bennük kimutatható szermaradvány.

 

Hol lehet ilyen termékeket kapni?

A helyek, ahol kedvezménnyel vásárolhatsz fairtrade termékeket, hiszen Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek

 

Biobolt E-tár webáruház
 

A webáruházban széles Fairtrade kínálat érhető el. Kapható Fairtrade kakaópor és csokoládé. Italok terén pedig Fairtrade tea és Fairtrade kávé.

 

Mert ez is méltányos kereskedelem_nem minden fairtrade, ami méltányos

 

Csendes

A Károlyi kert körüli Csendesekben magas minőségű olasz Fairtrade kávéval dolgoznak és 100%-os BIO gyümölcslevekből választhatnak a vendégek. Az ételek szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. A Csendes Store boltban pedig a termékek egy része különböző alkotó csoportoktól és alapítványoktól származik. A Sérültekért Alapítványtól rongyszőnyegek, fonott kosarak és kerámiák, a Lámpás 92’ Alapítványtól gyapjú szőnyegek, a Down Alapítványtól füzetek és a Miskolci Autista Alapítvány Maacraft fonott termékei is kaphatóak. 

 

Kövesd végig a banán sztorit és tudj meg többet a banán útjáról


 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok