fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fairtrade és visszaváltható kapszulás kávé?

| Tudatos Vásárló

Utánajártunk, hogy a legkedveltebb kapszulás kávékat gyártó, forgalmazó cégek újrahasznosítják-e a rengeteg alumínium hulladékot. Azt is megnéztük, hogy létezik-e Fairtrade kapszulás kávé. 

Robbanásszerűen terjedtek el az elmúlt években a kapszulás kávéfőzők. Ahogy a TVE kávéfőző labortesztjéből is kiderül, előnyük, hogy viszonylag olcsón, akár 20-40 ezer forintért is hozzájuthatunk olyan készülékhez, amellyel gyorsan, jó minőségű kávé készíthető.

Hátránya a hatalmas mennyiségű csomagolási hulladék, valamint az a tény, hogy nem minden kapszula kompatibilis mindegyik géppel, így ha megszűnik egy kapszula gyártása, lehet, hogy új kávéfőzőt is kell vennünk… 

Kíváncsiak voltunk, hogy az ismertebb kávékapszula forgalmazók igyekeznek-e enyhíteni ezt a problémát. A vizsgált 3 nagy márka közül mindössze egynél tapasztaltunk pozitív hozzáállást.

 

Nespresso

A cég honlapján részletes tájékoztatás található a kapszulák leadásának módjával és az újrahasznosítás menetével kapcsolatban. A Nespresso Boutique szaküzletekben (Budapesten 6 helyen, vidéken pedig a győri és a pécsi Árkádban) ingyenesen igényelhető gyűjtőtasakban adhatók le a kapszulák.

Házhozszállításkor is lehetőségünk van leadni a hulladékká vált kapszulát, ha a rendelés leadásakor bejelöljük a használt kapszula-leadással opciót.

Az újrahasznosítás menetét ismertető videóból kiderül, hogy a kávézacc komposztként hasznosul, míg a kapszulákból alumíniumtermékek készülnek.

 

Nescafe Dolce Gusto

A Nescafe Dolce Gusto kapszulák utóéletével kapcsolatban mindössze annyi információ található a honlapon, hogy az újrahasznosítás továbbra is feladatot jelent a cég számára, hazánkban még nem indítottak ilyen programot, de dolgoznak a megoldások fejlesztésén.  

Portugáliában már működik a kapszulák begyűjtése, melyek felhasználásával köztéri bútorok készülnek, a kávét pedig komposztálják. A feldolgozás folyamatát egy portugál nyelvű videó szemlélteti.

 

Tassimo

A Tassimo kávékapszulák esetében sem megoldott még a hazai visszagyűjtés és újrahasznosítás. 

 

Fairtrade minősítés

Jó hír, hogy nálunk is kapható Fairtrade minősítéssel rendelkező kapszulás kávé,  a Molinari Bio-Fairtrade Nespresso kapszula. Rossz hír, hogy mint a legtöbb kapszula, ez is csak kevés kávéfőzővel kompatibilis. A Molinari kapszulái a NESPRESSO cég U, PIXI, ESSENZA, LATISSIMA és CITIX típusú kávégépeivel kompatibilisek.

Itt vehetsz Fairtrade kávét >>>

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének! 

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


      

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára