fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fairtrade és visszaváltható kapszulás kávé?

| Tudatos Vásárló

Utánajártunk, hogy a legkedveltebb kapszulás kávékat gyártó, forgalmazó cégek újrahasznosítják-e a rengeteg alumínium hulladékot. Azt is megnéztük, hogy létezik-e Fairtrade kapszulás kávé. 

Robbanásszerűen terjedtek el az elmúlt években a kapszulás kávéfőzők. Ahogy a TVE kávéfőző labortesztjéből is kiderül, előnyük, hogy viszonylag olcsón, akár 20-40 ezer forintért is hozzájuthatunk olyan készülékhez, amellyel gyorsan, jó minőségű kávé készíthető.

Hátránya a hatalmas mennyiségű csomagolási hulladék, valamint az a tény, hogy nem minden kapszula kompatibilis mindegyik géppel, így ha megszűnik egy kapszula gyártása, lehet, hogy új kávéfőzőt is kell vennünk… 

Kíváncsiak voltunk, hogy az ismertebb kávékapszula forgalmazók igyekeznek-e enyhíteni ezt a problémát. A vizsgált 3 nagy márka közül mindössze egynél tapasztaltunk pozitív hozzáállást.

 

Nespresso

A cég honlapján részletes tájékoztatás található a kapszulák leadásának módjával és az újrahasznosítás menetével kapcsolatban. A Nespresso Boutique szaküzletekben (Budapesten 6 helyen, vidéken pedig a győri és a pécsi Árkádban) ingyenesen igényelhető gyűjtőtasakban adhatók le a kapszulák.

Házhozszállításkor is lehetőségünk van leadni a hulladékká vált kapszulát, ha a rendelés leadásakor bejelöljük a használt kapszula-leadással opciót.

Az újrahasznosítás menetét ismertető videóból kiderül, hogy a kávézacc komposztként hasznosul, míg a kapszulákból alumíniumtermékek készülnek.

 

Nescafe Dolce Gusto

A Nescafe Dolce Gusto kapszulák utóéletével kapcsolatban mindössze annyi információ található a honlapon, hogy az újrahasznosítás továbbra is feladatot jelent a cég számára, hazánkban még nem indítottak ilyen programot, de dolgoznak a megoldások fejlesztésén.  

Portugáliában már működik a kapszulák begyűjtése, melyek felhasználásával köztéri bútorok készülnek, a kávét pedig komposztálják. A feldolgozás folyamatát egy portugál nyelvű videó szemlélteti.

 

Tassimo

A Tassimo kávékapszulák esetében sem megoldott még a hazai visszagyűjtés és újrahasznosítás. 

 

Fairtrade minősítés

Jó hír, hogy nálunk is kapható Fairtrade minősítéssel rendelkező kapszulás kávé,  a Molinari Bio-Fairtrade Nespresso kapszula. Rossz hír, hogy mint a legtöbb kapszula, ez is csak kevés kávéfőzővel kompatibilis. A Molinari kapszulái a NESPRESSO cég U, PIXI, ESSENZA, LATISSIMA és CITIX típusú kávégépeivel kompatibilisek.

Itt vehetsz Fairtrade kávét >>>

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének! 

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


      

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek