fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Fairtrade 2020-as terve Téged is (meg)érint

| Tudatos Vásárló

méltányos kereskedelem fair trade

A klímaváltozás, éhezés, kizsákmányolás korában az etikus kereskedelem reményt adhat. Az idén 20 éves Fairtrade globális helyzetjelentését olvasva elsírod magad, aztán mész, és veszel egy tábla etikus csokit.

A történet akkor kezdődött, amikor mexikói gazdák egy csoportja harcba szállt azért, hogy tisztességes árat kapjanak kávéjukért. Az első Fairtrade-védjegyes kávét 1988-ban egy holland szupermarketben emelhették le a polcról – a logó hamarosan megjelent a banánon, teán és csokoládén, a boron is. Sőt, már Magyarországon is vehetünk etikus karikagyűrűt! Ma több mint 135 országban vásárolhatunk termékeket úgy, hogy biztosak lehetünk benne, pénzünkkel jobb élethez segítjük a termelőt egy távoli országban. A Fairtrade egyértelműen minőségben is megállja a helyét, és nemrég képes riportban mutattuk be, mennyivel jobb egy fairtrade ültetvényen dolgozni.

Amikor egy árun Fairtrade-logót látsz, tudhatod, hogy több mint 1,65 millió kistermelő és munkás érdekeit védi szerte a világon.

A méltányos kereskedelem elmondhatatlanul fontos érték ma, amikor

a klímaváltozás miatt évente 12 millió hektárnyi mezőgazdasági terület válik terméketlenné;

a fiatalok nem a mezőgazdálkodásban látják a boldogulásukat;

nők termelik meg a Föld élelmiszerkészletének 60-80%-át, ennek ellenére az elmúlt fél évszázad alatt a szegénységben élő nők száma 1,5-szeresére nőtt;

• nagyjából 168 millió gyerekmunkás dolgozik, nagyrészük a mezőgazdaságban;

• miközben az informatikai termékekhez elengedhetetlenül szükséges, ezért magas áron forgalomba kerülő fémeket termelik ki, a bányák munkásai a legveszélyesebb és legkevésbé megbecsült munkát végzik a világon.

 

Méltányos, tisztességes, igazságos

Az idén 20 éves Fairtrade globális célja, hogy 2020-ban a Földünk egy olyan hely legyen, ahol:

• a kereskedelemből származó nyereség egyenlőbben oszlik el;

• az emberi jogokat a termelés minden lépésénél tiszteletben tartják;

• az üzleti világ méltányosságban is jobban teljesít;

• a tisztesség és az igazság az első;

• a politikusok és döntéshozók aktívan segítenek egy olyan kereskedelmi környezet létrehozásában, amely biztosítja, hogy a munkások megkapják a létminimumhoz szükséges jövedelmet.

A Fairtrade egyedül persze hiába is fogalmaz meg efféle célokat, közelebb kerülni hozzájuk csakis a kormányok, vállalatok, a civil társadalom és a termelők, munkások és a tudatos vásárlók aktív segítségével lehetséges.

 

Minden vásárlás számít!

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a Fairtrade, azaz a méltányos kereskedelemből származó terméket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére. Honlapunkon rendszeresen beszámolunk az ilyen lehetőségekről.

 

Fairtrade Globális Stratégia, 2016-2020
(Forrás: Fairtrade International)


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára