fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Fair Trade mozgalmak története

A méltányos kereskedelmi alapelveket hirdető és gyakorló Fair Trade mozgalom több, mint fél évszázados múltra tekint vissza.

Az első, a méltányos kereskedelem elvét szem előtt tartó kezdeményezéseket a második világháború utáni észak-amerikai vallásos szervezetek köreiben találjuk. Ezek célja a háború hazai kárvallottjainak segítése volt. Kezdetben a háborús veteránok által készített termékeket vásárolták fel és értékesítették, hogy így segítsék a megváltozott munkaképességű hazafiak boldogulását. Az effajta tevékenységeket hamarosan kiegészítette a harmadik világbeli kézműves termékek forgalmazása.

MI A FAIR TRADE?
Cikkeink összeállításával igyekeztünk átfogó képet adni arról, mi is az fair trade és miért fontos, hogyan tudjunk támogatni. A kapcsolódó cikkeinket itt olvashatod.

Az ilyen jellegű kezdeményezéseket a mai Fair Trade Mozgalom az Alternative Trade Organisation (ATO), azaz alternatív kereskedelmi szervezetek névvel illeti.

Európában a hatvanas években indult útjára a Fair Trade, amikor a holland Oxfam nevű szervezet megnyitotta első, a harmadik világbeli mesterek áruit kínáló boltját. Mára csak Európában 45 000 elárusítóhellyel rendelkeznek. Az első, valóban méltányos kereskedelemmel foglalkozó szervezetek az 1980-as években jelentek meg. Az addigi alternatív kereskedők szükségét érezték annak, hogy tevékenységükkel hangot adjanak politikai és gazdasági értékrendjüknek. Ekkor már nem kizárólag az áruért adott pénz jelentette a támogatást a harmadik világbeli parasztoknak vagy mestereknek.

A Fair Trade keretében a kereskedők és helyi termelők méltányos együttműködésük alapköveként hosszú távú szerződéseket kötnek, melyekben a következő célokat fektetik le:

• a termelők biztos jövedelmének és jóllététének növekedése,

• hosszú távú kereskedelmi kapcsolatok fenntartása,

• hátrányos helyzetű termelők, például nők és bennszülöttek fejlődési esélyeinek növelése,

• védekezés gyermekek kizsákmányolása ellen,

• a fogyasztók tudatosságának növelése a nemzetközi kereskedelem kistermelőket sújtó káros következményeiről, annak érdekében, hogy vásárlóerejüket jó célok érdekében használhassák,

• emberi jogok védelmezése a társadalmi igazságosság, a környezetbarát tevékenységek, valamint a gazdasági biztonság előmozdításával.

 

A Fair Trade mozgalmak a harmadik világ jellegzetes exporttermékeit forgalmazzák, főleg kávét, teát, cukrot, mézet, kakaót, banánt, kézműves termékeket. A minősített Fair Trade áruk forgalma a huszonegyedik század elején évi 400 millió dollár, amely ugyan csekély a „normál” kereskedelem mértékéhez képest, mégis biztató irányokat mutat.

 

.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás