fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fair rendőrség cukros egérrel

| Tudatos Vásárló, Tölgyi Zsófia

Nem mindennapi vállalkozásba fogott 2012-ben Susanne Jordan, a németországi Nager IT start-up cég alapítója. Az általuk gyártott számítógépes egér nem csak ún. bioműanyagból készül, de a világ egyik első, részben fair elektronikai terméke. És hogy mitől fair a német rendőrség? Cikkünkből kiderül.

Miközben az élelmiszeripari Fairtrade termékek piaci részesedése Európában növekszik, az elektronikai termékek piacán nem sok előrelépést tapasztalunk.  

Az afrikai bányákban alkalmazott gyerekmunka, embertelen körülmények az ázsiai gyárakban, átláthatatlan beszállítói kapcsolatok, visszafordíthatatlan környezetszennyezés – sajnos megszokott jelenség az IT termékek előállítása során.

Annak ellenére, hogy az infokommunikációs termékek eladott mennyisége évről évre drasztikusan nő, alig akad a piacon olyan gyártó, aki a méltányos munkakörülményeket és az emberi jogokat, a környezeti szempontokat és az ökológiát szem előtt tartaná, sőt alapvető feltételnek tekintené. A nagy és neves gyártók egyelőre tétlenek.

Vannak azonban kisebb, de előremutató vállalkozások. Ilyen többek között a Fairphone, amelyik 2017-ben a legzöldebb cég címet kapta a Greenpeace nemzetközi listáján, vagy a német Nager IT.

Jobb munkakörülmények, környezetkímélőbb alapanyag

A Nager IT-nál 2017-ben, az 5 éves jubileumra a termékek már 2/3 arányban fair összetevőkből készültek! Nézzük meg, mit is jelent ez!

Az előállítási körülmények javításához a bányák, gyártók, beszállítók, kereskedők feltérképezése elengedhetetlen. Az elektronikai termékek esetén azonban a pontos ellátási lánc megismerése jelenti az egyik legnagyobb kihívást!

A Nager IT ezen a területen tette az egyik legnagyobb előrelépést, hiszen az előállításban részt vevő szereplők körét és az egér aktuális „fair”-ségét a honlapon mindenki számára naprakészen elérhetővé teszi. A magyar nyelvű ábra megtekinthető itt is!

Az ábráról a következő látszik:

 • milyen folyamatokra és anyagokra van szükség egy számítógépes egér előállításához

 • mely cégek, mely országban gyártják az adott részt

 • mely cégek biztosítanak méltányos munkakörülményeket, melyek (még) nem

 • mely részek készültek újrahasznosított anyagokból

Alaplap összeszerelés

Munkakörülmények javítása és környezettudatosság:

Mivel a Nager IT egy kisvállalkozás, egyedül nehéz hatnia a nagy kínai gyárakra. Ezért ahol megoldható, helyi, európai cégek készítik az alkatrészeket, csökkentve ezzel a szállításból adódó környezetterhelést is. Emellett több kínai gyártóval is szoros együttműködésben van a munkafeltételek javítása érdekében, például a 8 órás munkanap bevezetésével és betartásával.

 

A már részben vagy egészben méltányos egér-alkatrészek és folyamatok:

 • Kondenzátor, rezisztor, elkos, LED

 • Forrasztóhuzal

 • Alaplap egyes alkótóelemei és az alaplap-összeállítás

 • Fa görgő, egérház-előállítás

 • Összeszerelés és csavarozás

 • Csomagolás és címkézés

A jövőbeli cél az afrikai bányákban az emberi körülmények és környezetkímélő megoldások biztosítása, azaz a fair nyersanyag-kitermelés! Ehhez azonban még hosszú út vezet, hiszen modern eszközeinkhez felhasznált nyersanyagok kitermelése és értékesítése jórészt illegális folyamat, „maffiacsoportok” és fegyveres csoportok kezében van.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Környezettudatos előállítás

 • A Nager IT-nak beszállító alkatrész gyártók 65%-a szigorú környezeti előírásoknak megfelelően működik.

 • Az egérház ún. bioműanyagból készül, ami azt jelenti, hogy a felhasznált nyersanyag nem kőolaj, hanem répa- és nádcukor! A jövőbeni fejlesztések között szerepel, hogy cukor helyett már mezőgazdasági melléktermékeket használjanak alapanyagnak!

 • Az egér görgője fából készül, amelyhez helyi fát használnak, nem más országban vágják ki azt.

 • Az egér javítható, az alkatrészek cserélhetők, külön is rendelhetők.

Kábelgyártás (Kína)

A jövő infokommunikációja méltányos!

A jövő reményteljes, ha a bio élelmiszerek és az öko kozmetikumok piacát vesszük példaként: kezdetben csak néhány termék és csak speciális helyeken volt fellelhető, mára a termékek széles köre elérhető, és a szupermarketek polcain is lassacskán megtalálható.

Nincs ez másként a méltányos elektronikával sem: a nagy gyártók is be fognak szállni, ha látják, hogy ezt elvárják tőlük a fogyasztók és van rá igény. A Nager IT egér már lefektette ehhez az alapokat, hogy megmutassa: az emberséges és fenntartható előállítás lehetséges!

 

Mit tehetünk fogyasztóként?

Írjatok a nagy okostelefon és számítógép gyártóknak, hogy tegyék nyilvánossá az ellátási láncukat! Kérdezzétek meg tőlük, hogy mikorra várható az új, Fairtrade modell!

Amikor számítógépes egeret veszel magadnak vagy a karácsony közeledtével ajándékba, tedd le a voksot vásárlásoddal a Nager IT egérre! Ehhez dobj egy magyar rendelést ide: computermaus@nager-it.de

Nem csak átlag fogyasztóként, de cégként is szavazhatunk egy etikusabb termék mellett. Ezt jelzi az a tény is, hogy 2017 novemberében az Alsó-Szászországi rendőrség is “fair” lett, vagyis mintegy 20.000 irodai dolgozójuk fair egeret használ. 

 

Kép: Nager IT

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok