fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezt érték el az ÖkoKörösök

ökokör, háztartászöldítés

2010-2015 között több mint 900 háztartás vett részt ÖkoKörben Magyarországon mintegy 50 településről. A résztvevők a program hatására nem csak az ÖkoKör pár hete alatt éltek környezettudatosabban, de az elsajátított zöld praktikák többségégét hosszútávon is megtartották.

A résztvevő háztartások

 • 24%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot,
 • 23%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek,
 • 15%-kal kevesebb villamos energiát,
 • 31%-kal kevesebb földgázt és
 • 13%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, és
 • 10%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.

Ezáltal a 900 háztartás 3 hónap alatt összesen mintegy

 • 3.600 kg ételt mentett meg a hulladékká válástól – ebből 33 fő élelmiszerszükségletét lehetett volna fedezni az ÖkoKör 3 hónapja alatt
 • 8.500 kg-mal csökkentette a vegyes háztartási hulladék mennyiségét – ez annyi, mintha 90 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem termelt volna hulladékot. Ez több mint 4.000 laptop vagy 240.000 PET palack tömegének felel meg.
 • 61.200 m3 gázt, 72.000 kWh villamos energiát spórolt meg – ez annyi, mintha közel 200 háztartás az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna energiát
 • 140.000 liter vizet spórolt meg – ez annyi, mintha 11 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna vizet
 • 10.800 darabbal kevesebb vegyszert tartottak otthon – ez felér egy valamirevaló drogéria teljes kínálatával.

ökokör, háztartászöldítés

Évek múlva is zöldebbek maradtak

Egy korábbi ÖkoKör csoportvezető, Pintér Ágnes szakdolgozatot írt az ÖkoKörök hosszú távú hatásáról. Ehhez 46 korábbi ÖkoKör vezető és 101 korábbi tag tapasztalatát vizsgálta kérdőív segítségével.  Felmérésében elemezte a hosszú távon megtartott fogyasztási szokásokat, a fenntartható életmódbeli változásokat, és az egykori tagok közösségi aktivitását is.

A felmérés megerősítette, hogy az ÖkoKörben való részvétel pozitívan hat az emberek környezettudatos magatartására és a program során bevezetett egyéni vállalások többsége beépül a résztvevők mindennapi életébe. Az alábbiakban a felmérés részleteiről olvashattok.

Megtartott vállalások

A felmérés megvizsgálta, hogy melyek azok a kipróbált gyakorlati megoldások (ún. vállalások), amelyeket az Ökokörösök hosszú távon is megtartottak. Az alábbi ábrán az ÖkoKör program 8 témaköre látható a megtartott vállalások gyakoriságával:

ökokör, kihívás, háztartászöldítés

Legtöbben a hulladék, az élelmiszer és a vegyszerekhez kapcsolódó vállalásokat tartották meg, hiszen ezekben a témakörökben könnyű új, zöldebb praktikát bevezetni.  A feladott vállalások a gazdaság és a közlekedés témaköréhez kapcsolódnak.  A gazdaság az egyik legkevésbé népszerű téma: a válaszadók kényelmi szempontokra és időhiányra hivatkozva hagytak fel velük.  A közösségi közlekedés pedig sok esetben nem kivitelezhető, főleg a kisebb településekről ingázók esetében.

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások hulladék témában: 

 • szelektív hulladékgyűjtés
 • csomagolt élelmiszerek vásárlásának csökkentése
 • csomagolásmentes termékek preferálása
 • komposztálás
 • nejlonzacskó helyett saját szatyor használata
 • kreatív újrahasznosítás

ökokör, háztartászöldítés

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások élelmiszer témában: 

 • helyi, kistermelői élelmiszerek vásárlása
 • biopiac/termelői piac látogatása
 • élelmiszerek összetevőinek figyelembe vétele
 • zöldségközösségez vagy bevásárló körhöz csatlakozás
 • kevesebb élelmiszer hulladék
 • saját kert/közösségi kerthez csatlakozás
 • kevesebb feldolgozott étel fogyasztása

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások vegyszer témában: 

 • alternatív mosó-és tisztítószerek előnyben részesítése (mosószóda, mosódió, ecet, szódabikarbóna, citromsav…)
 • natúrkozmetikumok használata (készítése)
 • minősített környezetbarát tisztítószerek vásárlása

Az alábbi táblázatban látható, az egyes témakörökhöz kapcsolódó megtartott vállalások aránya.  Az ÖkoKörben való részvétel óta eltelt idő nem befolyásolja az arányokat.  Egyedül a gazdaság és a közlekedés témakörénél látható, hogy a több, mint 3 éve csatlakozók esetében kisebb a megtartott vállalások aránya (A közlekedés  és egészség témakört 2 éve vezettük be a programba).

ökokör, kihívás, háztartászöldítés

Néhány érdekes eredmény a megtartott vállalásokkal kapcsolatban:

 • a községekben élők mind megtartották az élelmiszerekhez kapcsolódó vállalásukat
 • a községekben élők az átlagnál több, a víz és hulladék témaköréhez kapcsolódó új, zöldebb szokást tartottak meg
 • a csoportvezetők minden témakörben magasabb arányban tartották meg vállalásaikat
 • a vállalások megtartásánál a legtöbb témakörben nincs jelentősége, hogy a tagok mikor csatlakoztak (1 éven belül, 1-3 éven belül, több mint 3 éve)
 • a hulladékokhoz kapcsolódó vállalásokat a kétgyermekes szülők sokkal nagyobb arányban tartották meg, mint az egy gyermekes szülők

Környezettudatos szokások

A kérdőív az is feltérképezte, hogy mennyire volt jellemző egy adott környezettudatos szokás az ÖkoKör előtt és után.  Az ábrán látható 21 állítást tartalmazó listához kapcsolódó kérdést kétszer töltötték ki a válaszadók (ÖkoKör előtti és utáni állapotra),  így vizsgálható volt az egyes szokások változása is.

A válaszok kiértékeléséből kiderült, hogy minden vizsgált szokás összességében jellemzőbb a tagokra az ÖkoKörben való részvételt követően. Az alternatív vegyszerek és natúrkozmetikumok használatában volt a legnagyobb pozitív változás, melyet az energiatakarékos izzók használata követ.

Köszönjük Pintér Ágnesnek a felmérést, az Ökokörösöknek pedig, hogy megosztották velünk a tapasztalataikat!

Akítvabb közösségi élet

A válaszadók közel kétharmada értékelte úgy, hogy pozitív irányba változott a közösségi aktivitása az ÖkoKörben való részvétel óta. 26,5%-uk szerint ez egyértelműen az ÖkoKör miatt van. Néhány részlet a közösségi aktivitással kapcsolatban:

 • a kisebb településeken élő válaszadók gyakrabban vesznek rész az ÖkoKör óta közösségi eseményeken, mint a Budapesten és a megyeszékhelyen élő társaik
 • a gyermeket nevelők nagyobb arányban vesznek részt közösségi eseményeken, mint a gyermektelenek
 • a csoportvezetőkre jellemzőbb, hogy az ÖkoKör utáni egyéb közösségfejlesztő programhoz csatlakoznak, vagy kezdeményezik egy program indítását
 • a válaszadók többsége (66%) alkalomszerűen, míg 25%-uk egyáltalán nem tartja a kapcsolatot egymással , és csak 9% azok aránya, akik rendszeresen összejárnak az ÖkoKör program befejezése óta
 • a csoportvezetők 21%-a tervezi újabb kör indítását, 53%-uk elképzelhetőnek tartja és 26%-uk nem tervezi újabb csoport indítását

közösségi kert csatlakozás indulás

ÖkoKör utóhatás – korábbi tagok kezdeményezései

Az ÖkoKörben résztvevők lelkesedése és összefogása számos további közösségi kezdeményezést eredményezett országszerte. Ezek vagy az ÖkoKörből nőttek ki, vagy a tagok egyéb helyi gazdaság-és társadalomfejlesztő programhoz csatlakoztak. Íme néhány példa:

Dunakeszi Gyümölcskör
Ebben a kezdeményezésben sikeresen egymásra találtak a gyümölcsfa tulajdonosok, akik nem tudják leszedni és feldolgozni a termést, illetve a helyi többgyermekes családok, akik örömmel fogyasztanak és főznek be gyümölcsöket. Az egyesület tagjai leszedik és feldolgozzák a termést és osztoznak a fa tulajdonosával.

Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör Játszóháza
A tündérek korábbi ÖkoKör tagokból alakultak, akik a program zöldítő szemléletét játékos formában adják át a gyerekeknek. Az ötlet rendszeres programmá fejlődte ki magát, ahol a fő irányvonal az újrahasznosítás. Régi, megunt kidobásra szánt holmikból értékeset, hasznosat varázsolnak a kreatív foglalkozásaikon.

Érdi bevásárlókör
Az érdi bevásárlókört egy korábbi ÖkoKör tag kezdeményezte. Mára közel 50 család kapcsolódott be a közösségbe, melyben kizárólag helyi (50 km-en belüli) termelőktől vásárolnak. A bevásárló közösség keretében a tagok a régi gyümölcsfajtákat, a ritkán használt fűszernövényeket is megismerhetnek.

Köszönjük Pintér Ágnesnek a felmérést, az ÖkoKörösöknek pedig, hogy megosztották velünk a tapasztalataikat!

Forrás: Pintér Ágnes – ÖkoKörök szerepe a helyi társadalom- és gazdaságfejlesztésben (szakdolgozat)


LIFE ITM logo

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles. A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok