fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezt érték el az ÖkoKör Kamrások

ökokör háztartászöldítés élelmiszerhulladék

Az ÖkoKör Kamra lényege, hogy nem ragad le az elméletnél, hanem lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy a gyakorlatban is kipróbáljanak új dolgokat, megosszák egymással a sikerélményeiket és a kudarcaikat, hiszen ebből tudnak tanulni, továbblépni, egymást segíteni. A mérések pedig segítenek rávilágítani arra, hogy az ÖkoKör révén honnan hova jutottak, többek között mennyi ételt mentettek meg a kukától.

Még a legzöldebb háztartásokban is előfordul, hogy néha a kukába kerül az étel, és ami a legmeglepőbb: sokszor ennek nem vagyunk tudatában, nem érzékeljük, hogy ez heti szinten mennyi kidobott ételt jelent. Pont erre jó az ÖkoKör Kamra, hiszen tükröt tart a rossz és a jó szokásaink felé is, és segít elindulni a változás útján.

Az ÖkoKör Kamrások mérései alapján a résztvevők közel harmadára csökkentették a kidobott élelmiszer mennyiségét a program 5 hete alatt. Míg az ÖkoKör Kamra elején háztartásonként 0,5 kg, de akár 2 kg étel is a kukába került egy-egy háztartásban, az ÖkoKör végére ez már nullára vagy max. 1 kg-ra csökkent.

ökokör, kozmetikum, hulladék, zero waste, ételpazarlás, komposztálás, bringa

Míg a projekt elején a résztvevőknek hetente csak 1-3 olyan meleg étkezése volt, amikor nem a „klasszikus” krumpli, fehér rizs volt a köret, az ÖkoKör Kamra végén már egy kis odafigyeléssel változatosabbá vált az étkezésük, már heti 3-5 alkalommal került hajdina, barna rizs, főzelék köretként az asztalra.

Az élelmiszerek kilométerlábnyomát is sikerült a kiindulási érték háromnegyedére csökkenteni, ami nem kis kihívás, ha figyelembe vesszük, hogy még egy ÖkoKör résztvevő átlagos reggeljének hozzávalói is több tízezer kilométert utaznak az asztalig. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul a kávé és tea fogyasztásunk.

 

A projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára