fbpx
ökokör háztartászöldítés élelmiszerhulladék

Ezt érték el az ÖkoKör Kamrások

Az ÖkoKör Kamra lényege, hogy nem ragad le az elméletnél, hanem lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy a gyakorlatban is kipróbáljanak új dolgokat, megosszák egymással a sikerélményeiket és a kudarcaikat, hiszen ebből tudnak tanulni, továbblépni, egymást segíteni. A mérések pedig segítenek rávilágítani arra, hogy az ÖkoKör révén honnan hova jutottak, többek között mennyi ételt mentettek meg a kukától.

Még a legzöldebb háztartásokban is előfordul, hogy néha a kukába kerül az étel, és ami a legmeglepőbb: sokszor ennek nem vagyunk tudatában, nem érzékeljük, hogy ez heti szinten mennyi pazarlást jelent mind ételben, mind pénzben. Pont erre jó az ÖkoKör Kamra, hiszen tükröt tart a rossz és a jó szokásaink elé is, és segít elindulni a változás útján.

Mivel köztudott, hogy az élelmiszertermelés felelős az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok harmadért, nem nehéz belátni, hogy van mit tennünk ezen a téren. Egyrészt azzal, hogy kevesebb ételt dobunk ki, kevesebb húst eszünk, és helyette több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

Az ÖkoKör Kamrában bárki részt vehet, aki nyitott a változásra, szeretne egészségesebben, fenntarthatóbban étkezni, bevásárolni. A résztvevők olyan új praktikákat próbáltak ki, amellyel csökkenteni tudták a kidobott étel mennyiségét, a húsfogyasztást és a csomagolási hulladékukat, ezzel szemben viszont több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. Tapasztalataikról beszámoltak a csoportban, így egymást segítették, bátorították.

ökokör vega

Több zöldséges ételt próbáltak ki

Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen az ÖkoKör során elért változás, arra kértük őket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is vegyék számba az étkezési szokásaikat. Mérjék meg, hogy egy hét alatt hány adag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, mennyi húsmentes étkezésük volt és hány adag ételt dobtak ki.

ökokör eredmény

A résztvevők döntő többsége az ÖkoKör hatására több friss vagy főtt zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztott. Összesen közel negyedével nőtt az ÖkoKörösök zöldség- és gyümölcsfogyasztása, és 19%-kal a húsmentes étkezések száma. Ez utóbbinál azért volt kisebb a növekedés, mert az ÖkoKörösök közül már sokan vegetáriánusként vagy nagyon elkötelezett flexitáriánusként vágtak bele a programba, így innen már nehéz volt továbblépni.  Viszont a háztartások több mint fele csökkentette valamilyen mértékben a húsfogyasztását.

csíra, ökokör

Ezt segítette az is, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete csíra csomagot biztosított minden csoportnak. Így azok is kipróbálhatták a csíráztatást, akik eddig még nem ismerték. Ez főleg a téli időszakban segített elmozdulni abba az irányba, hogy kevesebb húst, több friss zöldséget tartalmazó étkezésük legyen. A vega ételeket nem csak otthon próbálták ki, a csoporttalálkozókra is vittek kóstolót egymásnak.

ételpazarlás

A legpozitívabb változás az ételpazarlásban történt. Az ÖkoKör 6 hete alatt felére csökkent a kidobott étel mennyisége. Míg az elején összesen 435 adag ételt dobtak ki, a 6 hetes program végére ez 225 adagra csökkent.

Az ÖkoKör elején átlagosan 3 adag étel veszett kárba a résztvevő háztartásokban egy hét alatt (ez kb 3 almának vagy 3 kis doboz tejfölnek felel meg), az ÖkoKör végére ez már 1 adagra csökkent. Az elején volt olyan háztartás, ahol egy hét alatt 15-20 adag étel is a kukában végezte, de az ÖkoKör végére a legrosszabb érték is csak 10-12 adag volt.

Fél évvel később is megtartották a zöld szokásaikat

Fél évvel az ÖkoKör után is megkerestük a résztvevőket, és megkértük, hogy vizsgálják meg ugyanúgy a konyhai szokásaikat mint az ÖkoKör során. Azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők még ennyi idő után is sokkal környezettudatosabbak voltak a főzés, bevásárlás terén, mint az ÖkoKör előtt.

ökokör eredmény fél év

23%-kal több zöldséget, gyümölcsöt, és 8%-kal kevesebb húsos ételt fogyasztottak mint az ÖkoKör előtt. Továbbra is odafigyeltek az élelmiszerpazarlás elkerülésére, mert negyedével kevesebb étel került a kukába az ÖkoKör előtti értékhez képest.

 

 

ofof, ökokör  A projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás