fbpx
ökokör, háztartászöldítés

Ezt érték el a Tiszta otthon ÖkoKörösök

A Tiszta otthon ÖkoKörösök az újonnan tanult praktikákkal nem csak az egészségre és környezetre káros vegyszereket csökkentették a háztartásukban, de a csomagolási hulladékot is. Az ÖkoKör elején és a végén méréseket is végeztek, így számszerűsíthető lett az ÖkoKör során elért változás.  Vajon mi történt velük az ÖkoKör után? Megtartották az új, zöld szokásaikat?  A számok önmagukért beszélnek. Mutatjuk az eredményeket.

Az ÖkoKör során a résztvevők olyan új környezetkímélő praktikákat tanultak meg, új szokásokat alakítottak ki, amellyel sikerült csökkenteniük a háztartási vegyszereik okozta környezetterhelésüket. Ahhoz, hogy lássák mennyit változtak, azt is tudniuk kellett, honnan indultak. Ezért arra kértük a résztvevőket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is mérjék meg, mennyi tisztítószert használnak otthon. A 428 fő által beküldött adatokat a TVE összesítette.

Kevesebb eldobható törlőkendő

Az ÖkoKör elején a nem ökocímkés tisztítószerekből volt a legtöbb: összesen 5000 darabot számoltak össze a 428 háztartásban. Ez a mennyiség az ÖkoKör 5 hete alatt a háromnegyedére csökkent. Ennél jóval nagyobb csökkenés figyelhető meg az egyszer használatos tisztítókendők terén. A kiinduláskor összeszámolt 1340 törlőkendő mennyisége az ÖkoKör 5 hete alatt a közel felére csökkent.

okokor előtt után

Ezzel szemben az ÖkoKörben szerzett információk és csoporttámogatás hatására többen nem csak csökkentették a „hagyományos” takarítószerek mennyiségét, de kipróbáltak környezetkímélő alternatívákat is. A független minősítésű ökocímkés tisztítószerek száma 52%-kal nőtt, a mosószóda, szódabikarbóna és ecethez hasonló alternatív szerekből pedig több mint 60%-kal használtak többet az ÖkoKör végére a 380 háztartásban.

Néhány drasztikus változtatás helyett, sok kis lépés

Fontos megjegyezni, hogy a fenti változást nem csak néhány nagyon elkötelezett résztvevő radikális lépése okozta. A Tiszta otthon ÖkoKörösök 70%-a csökkentette valamilyen mértékben a nem ökocímkés tisztítószer használatát. Míg az ökocímkés tisztítószerek esetében a résztvevők fele döntött úgy, hogy kipróbálja és bevezeti azt a háztartásába, az alternatív szerek még ennél is népszerűbbek voltak: az ÖkoKörösök 82%-a vásárolt, és kipróbált ilyet az 5 hét során.

 

ökokör vegyszercsökkentés háztartászöldítés

Fél évvel az ÖkoKör után is zöldek maradtak

A Tiszta otthon ÖkoKörösök fél év múlva is ugyanúgy megszámolták az otthon tartott tisztítószereiket. A 133 visszaküldött mérésből kiderült, hogy a résztvevők az ÖkoKör hatására összességében jóval kevesebb vegyszert használtak még fél évvel az ÖkoKör után is, mint az ÖkoKör elején.

Ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy az ÖkoKörnek nem csak a program 5 hete alatt van környezetkímélő magatartást ösztönző hatása, hanem hosszú távon is tartós, pozitív változást eredményez.

ökokör 6 hónap

Hat hónappal az ÖkoKör befejezése után is összesen 20%-kal kevesebb vegyszerük volt otthon, mint az ÖkoKör elején.

A nem ökocímkés tisztítószerek mennyisége fél év alatt további 7,5%-kal csökkent az ÖkoKör végén mért értékhez képest. Az eldobható törlőkendők száma pedig 4,5%-kal csökkent.

Az ÖkoKörösök zöldülését az is mutatja, hogy nem csak ökocímkés, hanem alternatív tisztítószerekkel is igyekeztek kiváltani a korábban használt „hagyományos” vegyszereket. A tanulókörök 5 hete során 64%-kal több alternatív tisztítószert használtak, mint előtte. Fél évvel később ez valamelyest csökkent, mert valószínűleg elhagyták azokat a szereket, amelyek használata körülményesebb volt, de még így is 30%-kal több alternatív tisztítószerük volt fél év elteltével, mint az ÖkoKör elején.

És még 12 hónap után is ….

Hab a tortán, hogy 1 évvel az ÖkoKör után is elvégeztük a fenti méréséket. 76 háztartástól beérkezett adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a résztvevők az ÖkoKör hatására hosszú távon is elköteleződtek a fenntarthatóbb életmód mellett.

ökokor 1 év

A nem minősített tisztítószerekből harmad annyi, eldobható törlőkendőből pedig fele annyi volt 1 év után, mint az ÖkoKör elején. Ezeket környezetkímélőbb vegyszerekkel váltották ki. Az ökocímkés termékek használata 16%-kal, az alternatív szereké 30%-kal nőtt a 12 hónap alatt.  Még így is, 1 évvel az ÖkoKör után összességében 21%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthon.

A pozitív változás a háztartások döntő többségénél megtörtént. Szinte mindenki visszafogta a nem ökocímkés szerek használatát, a résztvevőknek a fele pedig az egyszer használatos tisztítókendőt.

 

ökokör, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás