fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezt érték el a Tiszta otthon ÖkoKörösök

ökokör, háztartászöldítés

A Tiszta otthon ÖkoKörösök az újonnan tanult praktikákkal nem csak az egészségre és környezetre káros vegyszereket csökkentették a háztartásukban, de a csomagolási hulladékot is. Az ÖkoKör elején és a végén méréseket is végeztek, így számszerűsíthető lett az ÖkoKör során elért változás.  Vajon mi történt velük az ÖkoKör után? Megtartották az új, zöld szokásaikat?  A számok önmagukért beszélnek. Mutatjuk az eredményeket.

Az ÖkoKör során a résztvevők olyan új környezetkímélő praktikákat tanultak meg, új szokásokat alakítottak ki, amellyel sikerült csökkenteniük a háztartási vegyszereik okozta környezetterhelésüket. Ahhoz, hogy lássák mennyit változtak, azt is tudniuk kellett, honnan indultak. Ezért arra kértük a résztvevőket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is mérjék meg, mennyi tisztítószert használnak otthon. A 380 fő által beküldött adatokat a TVE összesítette.

Kevesebb eldobható törlőkendő

Az ÖkoKör elején a nem ökocímkés tisztítószerekből volt a legtöbb: összesen 4457 darabot számoltak össze a 380 háztartásban. Ez a mennyiség az ÖkoKör 5 hete alatt a háromnegyedére csökkent. Ennél jóval nagyobb csökkenés figyelhető meg az egyszer használatos tisztítókendők terén. A kiinduláskor összeszámolt 1272 törlőkendő mennyisége az ÖkoKör 5 hete alatt a közel felére csökkent.

ökokör, háztartászöldítés, vegyszercsökkentés, ecet, mosószóda

Ezzel szemben az ÖkoKörben szerzett információk és csoporttámogatás hatására többen nem csak csökkentették a „hagyományos” takarítószerek mennyiségét, de kipróbáltak környezetkímélő alternatívákat is. A független minősítésű ökocímkés tisztítószerek száma 52%-kal nőtt, a mosószóda, szódabikarbóna és ecethez hasonló alternatív szerekből pedig több mint 60%-kal használtak többet az ÖkoKör végére a 380 háztartásban.

Néhány drasztikus változtatás helyett, sok kis lépés

Fontos megjegyezni, hogy a fenti változást nem csak néhány nagyon elkötelezett résztvevő radikális lépése okozta. A Tiszta otthon ÖkoKörösök 70%-a csökkentette valamilyen mértékben a nem ökocímkés tisztítószer használatát. Míg az ökocímkés tisztítószerek esetében a résztvevők fele döntött úgy, hogy kipróbálja és bevezeti azt a háztartásába, az alternatív szerek még ennél is népszerűbbek voltak: az ÖkoKörösök 82%-a vásárolt, és kipróbált ilyet az 5 hét során.

 

ökokör vegyszercsökkentés háztartászöldítés

Fél évvel az ÖkoKör után is zöldek maradtak

A Tiszta otthon ÖkoKörösök fél év múlva is ugyanúgy megszámolták az otthon tartott tisztítószereiket. A 133 visszaküldött mérésből kiderült, hogy a résztvevők az ÖkoKör hatására összességében jóval kevesebb vegyszert használtak még fél évvel az ÖkoKör után is, mint az ÖkoKör elején.

Ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy az ÖkoKörnek nem csak a program 5 hete alatt van környezetkímélő magatartást ösztönző hatása, hanem hosszú távon is tartós, pozitív változást eredményez.

ökokör, háztartászöldítés, vegyszercsökkentés, ecet, mosószóda

Hat hónappal az ÖkoKör befejezése után is összesen 20%-kal kevesebb vegyszerük volt otthon, mint az ÖkoKör elején.

A nem ökocímkés tisztítószerek mennyisége fél év alatt további 7,5%-kal csökkent az ÖkoKör végén mért értékhez képest. Az eldobható törlőkendők száma pedig 4,5%-kal csökkent.

Az ÖkoKörösök zöldülését az is mutatja, hogy nem csak ökocímkés, hanem alternatív tisztítószerekkel is igyekeztek kiváltani a korábban használt „hagyományos” vegyszereket. A tanulókörök 5 hete során 64%-kal több alternatív tisztítószert használtak, mint előtte. Fél évvel később ez valamelyest csökkent, mert valószínűleg elhagyták azokat a szereket, amelyek használata körülményesebb volt, de még így is 30%-kal több alternatív tisztítószerük volt fél év elteltével, mint az ÖkoKör elején.

 

ökokör, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára