fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezt érték el a Tiszta otthon ÖkoKörösök

ökokör, háztartászöldítés

A Tiszta otthon ÖkoKörösök az újonnan tanult praktikákkal nem csak az egészségre és környezetre káros vegyszereket csökkentették a háztartásukban, de a csomagolási hulladékot is. Az ÖkoKör elején és a végén méréseket is végeztek, így számszerűsíthető lett az ÖkoKör során elért változás.  Vajon mi történt velük az ÖkoKör után? Megtartották az új, zöld szokásaikat?  A számok önmagukért beszélnek. Mutatjuk az eredményeket.

Az ÖkoKör során a résztvevők olyan új környezetkímélő praktikákat tanultak meg, új szokásokat alakítottak ki, amellyel sikerült csökkenteniük a háztartási vegyszereik okozta környezetterhelésüket. Ahhoz, hogy lássák mennyit változtak, azt is tudniuk kellett, honnan indultak. Ezért arra kértük a résztvevőket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is mérjék meg, mennyi tisztítószert használnak otthon. A 428 fő által beküldött adatokat a TVE összesítette.

Kevesebb eldobható törlőkendő

Az ÖkoKör elején a nem ökocímkés tisztítószerekből volt a legtöbb: összesen 5000 darabot számoltak össze a 428 háztartásban. Ez a mennyiség az ÖkoKör 5 hete alatt a háromnegyedére csökkent. Ennél jóval nagyobb csökkenés figyelhető meg az egyszer használatos tisztítókendők terén. A kiinduláskor összeszámolt 1340 törlőkendő mennyisége az ÖkoKör 5 hete alatt a közel felére csökkent.

okokor előtt után

Ezzel szemben az ÖkoKörben szerzett információk és csoporttámogatás hatására többen nem csak csökkentették a „hagyományos” takarítószerek mennyiségét, de kipróbáltak környezetkímélő alternatívákat is. A független minősítésű ökocímkés tisztítószerek száma 52%-kal nőtt, a mosószóda, szódabikarbóna és ecethez hasonló alternatív szerekből pedig több mint 60%-kal használtak többet az ÖkoKör végére a 380 háztartásban.

Néhány drasztikus változtatás helyett, sok kis lépés

Fontos megjegyezni, hogy a fenti változást nem csak néhány nagyon elkötelezett résztvevő radikális lépése okozta. A Tiszta otthon ÖkoKörösök 70%-a csökkentette valamilyen mértékben a nem ökocímkés tisztítószer használatát. Míg az ökocímkés tisztítószerek esetében a résztvevők fele döntött úgy, hogy kipróbálja és bevezeti azt a háztartásába, az alternatív szerek még ennél is népszerűbbek voltak: az ÖkoKörösök 82%-a vásárolt, és kipróbált ilyet az 5 hét során.

 

ökokör vegyszercsökkentés háztartászöldítés

Fél évvel az ÖkoKör után is zöldek maradtak

A Tiszta otthon ÖkoKörösök fél év múlva is ugyanúgy megszámolták az otthon tartott tisztítószereiket. A 133 visszaküldött mérésből kiderült, hogy a résztvevők az ÖkoKör hatására összességében jóval kevesebb vegyszert használtak még fél évvel az ÖkoKör után is, mint az ÖkoKör elején.

Ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy az ÖkoKörnek nem csak a program 5 hete alatt van környezetkímélő magatartást ösztönző hatása, hanem hosszú távon is tartós, pozitív változást eredményez.

ökokör 6 hónap

Hat hónappal az ÖkoKör befejezése után is összesen 20%-kal kevesebb vegyszerük volt otthon, mint az ÖkoKör elején.

A nem ökocímkés tisztítószerek mennyisége fél év alatt további 7,5%-kal csökkent az ÖkoKör végén mért értékhez képest. Az eldobható törlőkendők száma pedig 4,5%-kal csökkent.

Az ÖkoKörösök zöldülését az is mutatja, hogy nem csak ökocímkés, hanem alternatív tisztítószerekkel is igyekeztek kiváltani a korábban használt „hagyományos” vegyszereket. A tanulókörök 5 hete során 64%-kal több alternatív tisztítószert használtak, mint előtte. Fél évvel később ez valamelyest csökkent, mert valószínűleg elhagyták azokat a szereket, amelyek használata körülményesebb volt, de még így is 30%-kal több alternatív tisztítószerük volt fél év elteltével, mint az ÖkoKör elején.

És még 12 hónap után is ….

Hab a tortán, hogy 1 évvel az ÖkoKör után is elvégeztük a fenti méréséket. 76 háztartástól beérkezett adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a résztvevők az ÖkoKör hatására hosszú távon is elköteleződtek a fenntarthatóbb életmód mellett.

ökokor 1 év

A nem minősített tisztítószerekből harmad annyi, eldobható törlőkendőből pedig fele annyi volt 1 év után, mint az ÖkoKör elején. Ezeket környezetkímélőbb vegyszerekkel váltották ki. Az ökocímkés termékek használata 16%-kal, az alternatív szereké 30%-kal nőtt a 12 hónap alatt.  Még így is, 1 évvel az ÖkoKör után összességében 21%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthon.

A pozitív változás a háztartások döntő többségénél megtörtént. Szinte mindenki visszafogta a nem ökocímkés szerek használatát, a résztvevőknek a fele pedig az egyszer használatos tisztítókendőt.

 

ökokör, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok