fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezer forintért veszünk egy kiló csomagolt répát?

| Nagy Melinda

Leveszöldség, gomba, saláta megpucolva, összevágva, csomagolva – itthon is egyre több előrecsomagolt zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Van érteleme ezeket venni? Mennyivel „fizetünk” többet a pucolt és a szeletelt áruért? Leteszteltük.

A közeli szupermarketben vettünk egy 0,2 kg-os reszelt, előrecsomagolt répát 200 forintért. Ugyanebben a boltban, ugyanennyért vettünk csomagolatlan, reszeletlen répát. Saccperkábé 1,17 kiló kijött belőle.

0,2 kg-ot vettünk 200 forintért

1,17 kg-ot vettünk 200 forintért

Vásárlás közben vajon hányan gondolunk bele, hogy a csomagolt répának 1000 forint a kilónkénti ára? Ennyiért még a minősített biorépából is 3 kg-ot tudnánk vásárolni. Kíváncsiak voltunk, hogy hány perc alatt lehet megtisztítani és lereszelni, hiszen éppen ezért választjuk a boltban: ez a kiszerelés megszabadít bennünket a pucolás, reszelés gyötrelmeitől.

Megéri? Szerintünk csak extrém esetben, mert igaz, hogy 7,5 percet elvett az életünkből, de a saját magunk által pucolt, reszelt verzió környezetkímélőbb (hisz nincs csomagolás), olcsóbb, és nem mellesleg frissebb, mert nincs az a friss termék, ami frissebb lenne annál, amit magunk pucolunk ott, akkor, helyben.

Ez a képen is világosan látszik. Az általunk reszelt répa frissen, nedvesen csillog, míg a másiknak inkább szárított répa kinézete van. Jól gondoljuk meg, mikor van szükségünk csomagolt zöldségre.

Kép: Nagy Melinda

Tetszett a cikkünk? Támogasd az egyesületet! Köszönjük!
 
A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok