fbpx

| Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ezer forintért veszünk egy kiló csomagolt répát?

Leveszöldség, gomba, saláta megpucolva, összevágva, csomagolva – itthon is egyre több előrecsomagolt zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Van érteleme ezeket venni? Mennyivel “fizetünk” többet a pucolt és a szeletelt áruért? Leteszteltük.

A közeli szupermarketben vettünk egy 0,2 kg-os reszelt, előrecsomagolt répát 200 forintért. Ugyanebben a boltban, ugyanennyért vettünk csomagolatlan, reszeletlen répát. Saccperkábé 1,17 kiló kijött belőle.

0,2 kg-ot vettünk 200 forintért

1,17 kg-ot vettünk 200 forintért

Vásárlás közben vajon hányan gondolunk bele, hogy a csomagolt répának 1000 forint a kilónkénti ára? Ennyiért még a minősített biorépából is 3 kg-ot tudnánk vásárolni. Kíváncsiak voltunk, hogy hány perc alatt lehet megtisztítani és lereszelni, hiszen éppen ezért választjuk a boltban: ez a kiszerelés megszabadít bennünket a pucolás, reszelés gyötrelmeitől.

Megéri? Szerintünk csak extrém esetben, mert igaz, hogy 7,5 percet elvett az életünkből, de a saját magunk által pucolt, reszelt verzió környezetkímélőbb (hisz nincs csomagolás), olcsóbb, és nem mellesleg frissebb, mert nincs az a friss termék, ami frissebb lenne annál, amit magunk pucolunk ott, akkor, helyben.

Ez a képen is világosan látszik. Az általunk reszelt répa frissen, nedvesen csillog, míg a másiknak inkább szárított répa kinézete van. Jól gondoljuk meg, mikor van szükségünk csomagolt zöldségre.

Kép: Nagy Melinda

Tetszett a cikkünk? Támogasd az egyesületet! Köszönjük!
 
A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás