fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Évi 26 millió pezsgőspalack a kukában

| Tudatos Vásárló

2006-tól hatalmas mennyiségű új hulladékfajtára számíthatunk: hozzávetőleg 26 millió pezsgőspalack végzi következő évtől a szemétben, mivel december elsejétől megszűnik a visszaváltható pezsgősüveg. A Hulladék Munkaszövetség online petíciót indított a fogyasztói választás szabadságáért.

Sem a termékdíj törvény módosítása, sem a betétdíjas kormányrendelet megalkotása nem tudta ugyanis megakadályozni, hogy a környezet számára kedvezőbb újratölthető csomagolások megszűnjenek. December 1-vel újabb visszaváltható palacknak, a Törley pezsgősüvegnek is végképp búcsút mondhatunk. A közelgő szilveszter következményei szemmel láthatóak lesznek, ezúttal a hulladék megnövekedett mennyiségében is.

A 2005-ös év rekordnak számít: április óta hiába is fáradoznánk a visszaváltással, hiszen elhalálozott az utolsó literes visszaváltható üveges ásványvíz, gyümölcslé és vermuth is. Az évet a visszaváltható pezsgősüveg megszűnése búcsúztatja. Ezzel megszűnik a fogyasztók választási lehetősége is, hogy hulladékszegény termékek választásával csökkentsék hulladékuk mennyiségét és háztartási kiadásaikat.

Nem kell ahhoz elszánt pezsgő-rajongónak lenni, hogy belássuk, mit jelent ez: hozzávetőleg 26 millió pezsgős palack kerül forgalomba évente. Ez a 26 millió pezsgős palack mától a szeméttelepeket gazdagítja. Tévedés azt hinni, hogy az újrahasznosítás megoldást hoz – egyébként sem az az igazi megoldás. A lakosságnál keletkező üveghulladék csupán kb. 5 százaléka hasznosult eddig – az sem Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban…

A HUMUSZ akciói, csatlakozz Te is!

A Hulladék Munkaszövetség több akcióval is megemlékezik a visszaváltható pezsgősüvegről. „Halottunkat december 1-én, csütörtökön, 11 órakor a Batthyány-téren, a metró kijáratánál kísérjük utolsó útjára.” – áll a HUMUSZ közleményében.

Emellett internetes akciót szerveztek, ahol csupán 3 kattintást kell tenned, hogy hallasd a hangodat! Klikkelj a fogyasztói választás szabadságáért, a visszaváltható italcsomagolásokért: a HUMUSZ oldalán gyásztáviratot küldhetsz Kóka János és Persányi Miklós miniszter uraknak, akik sokat tehettek volna annak érdekében, hogy megmaradjon hulladékszegény választási lehetőségünk, a visszaváltható üvegpalack.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok