fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az év hátralévő részében a tartalékainkat éljük fel

| Tudatos Vásárló

Az ökológiai lábnyom módszertanának megalkotója, a Global Footprint Network számításai alapján, már elfogyasztottuk az idei évre jutó hozamot, szeptember 27-étől az emberiség már a Föld természeti tartalékait éli fel.

A vállalatok éves mérlegéhez hasonlóan, a bevételek és a kiadások összevetésével történik a Túllövés napjának kiszámítása. A Global Footprint Network (GFN) szakértői minden évben összehasonlítják az emberiség természeti tőke igényét (pl. élelem, nyersanyagok, CO2 megkötő felületek) a világ termelékenységével, (a megújuló- és hulladéksemlegesítő képességével). A számítások kimutatták, hogy 2011-ben alig 9 hónap alatt az kifosztottuk az idén rendelkezésünkre álló természeti éléskamrát.

Ökológiai lábnyom
Az ökológia lábnyom az emberiség erőforrás igénye területben kifejezve. Termékeny földterületben és vízfelületben kifejezve mutatja meg az elfogyasztott természeti források és termelt hulladék környezetre gyakorolt hatását. Megmutatja a jelenlegi életvitelünk természetre gyakorolt hatását. A globális (világátlag termékenységű) hektárban (gha) kifejezett számérték alkalmas arra, hogy a rendelkezésre álló természeti forrásokkal – biokapacitás – összehasonlítsuk az eredményt.
Számold ki saját ökológiai lábnyomodat a KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által kifejlesztett kalkulátorral >>>

 

Az év hátralévő részében ökológiai deficitben lesz az emberiség, ami a tartalékok kimerítésében nyilvánul meg. „Ez hasonló ahhoz, amikor a fizetésünket 1 héttel a hónap vége előtt már elköltjük, és muszáj a tartalékokhoz nyúlnunk. Viszont a tartalékaink is végesek, előbb vagy utóbb azokat is kimeríthetjük” – nyilatkozott Dr. Mathis Wackernagel a GFN elnöke. „A szárnyaló élelmiszeráraktól az egyre nehezebb körülményeket teremtő klímaváltozásig, gazdaságunk lassan szembesül a több éven át tartó túlfogyasztás hatásaival. Ahhoz, hogy fenntartsunk egy stabil társadalmat és jólétet, nagyon fontos, hogy megállítsuk a szélesedő szakadékot a rendelkezésre álló természeti tartalékok és a társadalmi-, gazdasági igényeink között.”

 

7 milliárd ember igényei

A GFN előzetes 2011-es számításai alapján 1,2–1,5-ször több erőforrást használunk, mint amennyi évente rendelkezésünkre áll. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 21. század közepére elérhetjük a 2 Földnyi terhelést.

Biokapacitás
A környezeti számvitel mérlegének másik oldala, azt mutatja meg, hogy mennyi a természeti erőforrások éves hozama termékeny földterületben kifejezve.

Az ENSZ becslései szerint 2011. október végére az emberiség átlépi a 7 milliárdos lélekszám határt. Felmerül a kérdés, képesek leszünk-e kielégíteni egyre növekvő népességünk fokozódó természeti erőforrás igényeit?

„A jóléti társadalom jelenlegi életmódja már nem lesz tovább fenntartható a jövőben, amennyiben az erőforrásokat intenzíven használó fejlesztési és növekedési modelleket alkalmazzuk továbbra is” – mondta Dr Juan Carlos Morales a GFN kutatási igazgatója. „Az új fejlesztésű társadalmi modellek korlátozhatják az ökológiai vagyon iránti igényeket. Ez az erőforrásaink hosszú távú védelmét jelenti a gyors felélésük helyett.”

 

Túllövés
Jelenleg az ökológiai mérleg hiányt mutat. Az ökológiai lábnyomunk nagyobb, mint a biokapacitás, így minden évben még december 31. előtt elfogynak az arra az évre jutó erőforrások (természeti hozam) és innentől fogva a tartalékokat emésztjük föl. Azt a napot nevezzük a túllövés napjának, amikor feléltük az arra az évre jutó természeti hozamot. Ez a nap 2011-ben szeptember 27.

Túllövés és a globális gazdaság

A globális recesszió ellenére az erőforrás trendek azt mutatják, hogy 2008 októbere óta az emberiség erőforrás igénye emelkedik, habár lassabban, mint az új évezred első 8 évében. Jelenleg megpróbáljuk visszafordítani a hanyatlást, munkahelyek teremtésével és a gazdaság stabilizációjával. De a siker csak meglévő stabil természeti erőforrás kínálaton alapulhat.

 

 

Forrás: KÖVET

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok