fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Európai Nyilatkozat a Közösségi Mezőgazdálkodásról

| Tudatos Vásárló

A Közösségi Mezőgazdálkodás Mozgalmának 3. Európai találkozóján, 2016 szeptember 16-án a csehországi Ostravában fogadták el a következő nyilatkozatot.

ELŐSZÓ

Európa-szerte rengetegen fognak össze, hogy kezükbe vegyék az ellenőrzést az élelmiszerek termelése, elosztása és fogyasztásafölött. Helyi közösségeinkre épülő rendszereket hozunk létre. Egyesítjük erőinket, hogy megvalósítsuk az élelmiszer-önrendelkezést, ezért követeljük a jogot, hogy meghatározzuk saját élelmiszerellátó- és mezőgazdasági rendszereinket.

Eljött az ideje annak, hogy a nagyüzemi élelmiszertermelési rendszerek katasztrofálisproblémáival foglalkozzunk. Az élelmiszer túl fontos ahhoz, hogy egyszerűen árucikként kezeljük.A közösségi mezőgazdálkodás mozgalma a gyakorlatban is működő, elérhető megoldást kínál az élelmiszerválságra. Sokan vagyunk, sokszínűek, mégis egységesek. A szolidaritás talaján állunk, és felelősséget vállalunk azért, hogy szociálisan befogadó, környezeti szempontból fenntartható élelmiszerellátó rendszereket hozzunk létre.Közös értékekre épülő gyakorlatok, kezdeményezések és hálózatok sokaságát létrehozva Európa-szerte többszázezren bizonyították már, hogy a közösségi mezőgazdálkodás működik.

A korábban elfogadott charták és az összegyűlt tapasztalatok alapján a jelen nyilatkozat célja, hogy meghatározza a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmának közös értékeit.

 

MEGHATÁROZÁS

A Közösségi Mezőgazdálkodás olyan közvetlen partneri együttműködést jelent fogyasztók és egy vagy több termelő között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget, és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú, kötelező érvényű megállapodásban szabályozott módon, közösen viselik.

 

A KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS IRÁNYELVEI

A közösségi mezőgazdálkodás nem egy statikus modell. Egy kerthez hasonlóan dinamikus: úgy fejlődik és növekszik, ha nap, mint nap gondozzuk és gondoskodunk róla. Minden közösségi gazdaság egy önálló egység.

Ugyanakkor egyetértünk bizonyos alapelvekben, amelyek alapján hozzájárulhatunk a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmának fejlődéséhez.

 • Felelős gondoskodás a talajról, a vízről, a magokról és más közjavakról az agroökológia elvei és gyakorlata alapján, ahogy azt a 2015-ösNyeleni Deklaráció is kimondja.
 • Árucikk helyett közkincsknek gondolt élelmiszer.
 • Emberléptékű mezőgazdálkodás, amely a helyi viszonyokon és tudáson alapul.
 • Méltányos munkakörülmények és tisztességes jövedelem minden résztvevő dolgozónak.
 • A környezet és az állatok jólétének tisztelete.
 • Friss, helyi, szezonális, egészséges és sokszínű, mindenki számára elérhető táplálék.
 • Közösségépítés közvetlen és tartós emberi kapcsolatokkal, a felelősség, kockázatok és a haszon megosztásával.
 • A bizalmon, megértésen, tiszteleten, átláthatóságon és együttműködésen alapuló, aktív részvétel.
 • Határokon átnyúló kölcsönös támogatás, szolidaritás. 

 

ÉPÍTKEZÉS – FEJLESZTÉS – FELRUHÁZÁS KÉPESSÉGEKKEL

A közösségi gazdaságok és a közösségi mezőgazdálkodás hálózatainak egész Európára kiterjedő, erős szövetségét szeretnénk megteremteni annak érdekében, hogy:

 • Megerősíthessük a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát és elősegítsük az új közösségi gazdaságok fejlődését.
 • Lehetővé tegyük a tudás megosztását a különböző országok közösségi gazdaságai között.
 • Gyakorolhassuk és népszerűsíthessük a részvételen alapuló kutatási módszereket gazdaságainkban és hálózatainkban.
 • Oktassuk az embereket, és ruházzuk fel őket a megfelelő képességekkel, hogy hozzájárulhassanak a mozgalom fejlődéséhez.
 • A társadalom egészének meg tudjuk mutatni a közösségi mezőgazdálkodás előnyeit.
 • Képviselhessük a közösségi gazdaságok csoportjait/és szervezeteit, hogy alapelveinket nemzetközi, európai és helyi szinten is alkalmazzák.
 • Részt vehessünk a helyi élelmiszer-rendszerek irányításában.
 • Együttműködhessünk az élelmiszer-önrendelkezés mozgalmával és megerősíthessük együttműködésünk a szociális és szolidáris gazdasági mozgalmakkal.

Alulról szerveződő mozgalom vagyunk: meggyőződésünk, hogy a közösségi mezőgazdálkodás ereje a pragmatikus, gyakorlati cselekvésben és a személyes emberi kapcsolatokban rejlik. Kapcsolatot ápolunk egymással, a közösségeinkben élőtermelőkkel és a termőfölddel, amelyen állunk.

Ez a mi Közös Nevezőnk.

 

A nyilatkozat szövege magyarul innen letölthető, az eredeti, angol nyelvű verzió pedig itt érhető el.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok