fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az Európai környezeti díj az Üzleti szférának

| Tóth Gergely / KÖVET

A filmek és a tudósok után immár a vállalati környezetvédelemnek is van magas szintű elismerése, ráadásul attól a szervezettől, amelynek nevére mostanság leginkább felkapjuk a fejünket.

Az Európai Unió Környezeti Főbiztosa, Margot Wallström 2004. júniusában másodszor adta át a díjat négy kategóriában az EU e téren legkiválóbb vállalatainak.
Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó környezettudatos vállalatirányítási kategóriának magyar cég a nyertese: a Denso Gyártó Magyarország Kft.


A veseny igencsak erős volt: az EU díjra közvetlenül nem lehet jelentkezni, a kvalifikáláshoz valamelyik tagállamban hasonló nemzeti díjat kell előzőleg elnyerni. Idén 100 továbbjutóból 12 cég került be a döntőbe, közülük négy nyertest hirdettek.


Az Európai Bizottság díja
A ‘European Business Awards for the Environment’ (vagyis Európai Üzleti Díj a Környezetért) az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának a díja. A kezdeményezés 1987 óta azokat a kiemelkedő üzleti gyakorlatot megvalósító vállalatokat jutalmazza, amelyek a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítását legjobban támogatják . A kiírásban négy kategóriát hirdettek meg: Környezetközpontú irányítás, Termék, Eljárás és Nemzetközi együttműködés. A kategóriákban egy-egy nyertest hirdetnek, de hatalmas elismerés bejutni a 12 döntős közé is, hiszen itt már csak árnyalatnyi különbségek döntenek. A 12 tagú nemzetközi zsűrit elismert szaktekintélyek alkotják. A bírálótestületnek magyar tagja is van, Nemeskéri Róbert a Közép-Kelet Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) képviseletében.

A díjakat kétévente ítélik oda: az EU illetékes Főbiztosa adja át Brüsszelben a „Zöld hét” (június első hete) ünnepi eseményeként.

A 2004. évi díjazottak

Az idei díjra száz olyan vállalat és vállalkozás pályázott az EU 25 tagországából, amelyek már hasonló nemzeti díjat nyertek el. A négy kategóriában összesen 12 döntőst választott ki a zsűri, ezek közül egy-egy nyertest jelöltek ki. A kategóriák közül a „legnagyobb tolongás” a környezetközpontú irányítás kategóriában volt, a legkisebb pedig a nemzetközi együttműködésben.

A Magyar zsűri
A Hungarian Jury for the European Business Awards for the Environment (HEA), a magyar ‘Országzsűri’, a nemzeti szintről a ‘European Business Awards for the Environment’ négy kategóriájában az európai szintre továbbjutó pályázatokról dönt.
A HEA titkárságát a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége adja, az országzsűrinek tagja emellett az Ipar a Műszaki Fejlesztésért Alapítvány, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület, a Magyar Business Leaders Forum, a Magyar Innovációs Szövetség, és a Tisztább Termelés Magyarországi Központja. A zsűri tiszteletbeli elnöke: Dr. Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

“A cikk megjelent a Zölden és Nyereségesen c. KÖVET
Hírlevélben”

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok