fbpx

| Gazdasági Versenyhivatal

Az Európai Bizottság vizsgálata magyar villamos energia vállalatoknál

Az EU Bizottság 2006. május 17-én Brüsszelben angol nyelvű sajtóközleményt adott ki „A Bizottság vizsgálatot folytatott magyar villamos energia vállalatoknál” címmel, amely az alábbiakban olvasható a Gazdasági Versenyhivatal magyar nyelvű fordításában.

Az Európai Bizottság megerősíti, hogy 2006. május 16-án tisztségviselői előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot folytattak magyar villamos energia vállalatoknál. A Bizottságnak jó oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalkozások megsértették az EK antitröszt szabályokat, melyek megtiltják a versenykorlátozó üzleti tevékenységet és/vagy a piacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Bizottság tisztségviselői a magyar versenyhatóság munkatársaival közösen léptek fel.

A rajtaütések (meglepetésszerű vizsgálatok) a vizsgálatok előkészítő lépései akkor, amikor versenyellenes tevékenységet feltételeznek. Az Európai Bizottság hasonló vizsgálatai azonban még nem jelentik azt, hogy a vállalatok valóban versenyellenes tevékenységgel vádolhatók, illetve hogy előre valószínűsíthető lenne a vizsgálatok ilyenfajta eredménye. Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a védekezéshez való jogot, különösen a vállalkozások meghallgatáshoz való jogát a Bizottság által ellenük indított eljárásokban.

A versenyellenes magatartás okán végzett vizsgálatok időtartama nem szigorúan behatárolt.  Az időtartamot számos körülmény befolyásolja, beleértve az ügy komplexitását; azt, hogy a vállalkozások milyen mértékben hajlandóak a Bizottsággal együttműködni, illetve a védekezési jog alkalmazásának gyakorlatát.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás