fbpx

| Tudatos Vásárló

Az EU szigorítja az ipari szennyezőanyag-kibocsátást

Az új uniós szabályozás az EU egész területén csökkenti a nagy égetőművek ipari szennyezőanyag-kibocsátását. Az intézkedés hatására várhatóan évi 13.000-rel csökken a korai elhalálozások száma.

Az ipari szennyezőanyag-kibocsátás szigorítására irányuló jogszabályt a Bizottság 2007 decemberében terjesztette elő. Az új szabályok az adminisztratív teher csökkentése révén jelentős megtakarításokat eredményeznek, és kiegyensúlyozottabb mozgásteret biztosítanak az ipari szereplőknek.

A kibocsátás korlátozásából származó haszon évente 7–28 milliárd eurónak felel meg. Ez elsősorban a légszennyezés okozta egészségügyi hatások csökkenéséből adódik. Az intézkedés következtében a korai halálozások éves száma várhatóan 13000-rel csökken.

 

Elterjedtebbé válik az elérhető legjobb technika

Az ipari szennyezőanyag-kibocsátásról szóló irányelv hét már meglévő jogi aktust aktualizál és olvaszt egybe. Az új irányelv legfontosabb eleme az elérhető legjobb technika (BAT) alkalmazásának általánosabbá tétele azáltal, hogy az engedélyezési folyamat során a BAT-következtetések válnak irányadóvá. A javaslat módosítja a nagy égetőművekre vonatkozó, az Európai Unió egész területén alkalmazandó minimális szennyezőanyag-kibocsátási határértékeket, hogy azok összhangba kerüljenek a BAT-tal.

Az előírások elvileg biztosítják, hogy az ipari létesítmények üzemeltetői a BAT-ot egységesebben alkalmazzák, és ennek köszönhetően az ipari szereplők számára egyenlőbb feltételek alakuljanak ki.

A Bizottság szerint a BAT-következtetések alapvető szerepet játszanak abban, hogy a BAT alkalmazása minden tagállamban egyértelmű, érvényesíthető és átlátható legyen.

A BAT szerepének megerősítése egyértelműen jelzi az ipari szereplők felé, hogy törekedniük kell a magas szintű környezetvédelmi teljesítmény minél kevésbé költséges megvalósítására.

Tekintve, hogy a felesleges adminisztratív teher károsan befolyásolja az európai ipart és annak versenyképességét a világpiacon, az irányelv uniós szinten évi 32 millió euróval csökkenti a felesleges adminisztratív feladatokat.

Noha az utóbbi két évtizedben a szennyezőanyag-kibocsátás jelentősen csökkent, az energiaiparban alkalmazott, fosszilis fűtőanyaggal működő égetőművek továbbra is nagy mennyiségben bocsátanak ki légszennyező anyagokat. Az irányelv a BAT betartatása érdekében az Unió egész területén szigorítja a legnagyobb üzemekre vonatkozó szennyezőanyag-kibocsátási határértékeket.

Az új irányelv több, az eddiginél korszerűbb mechanizmust is kínál a tagállamoknak az új jogszabály betartatása és a betartás ellenőrzése érdekében. A kibocsátások figyelemmel követésére és az arról való beszámolásra, illetve a környezetvédelmi ellenőrzésekre vonatkozó előírások jelentősen javultak. Javult továbbá az adatok nyilvános hozzáférhetősége is. A tagállamokkal szemben támasztott, végrehajtással kapcsolatos követelmények egyértelműbbé váltak, és ezáltal a Bizottságnak egyszerűbb lesz biztosítania az irányelv maradéktalan alkalmazását.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kkép [cc] foto43

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás