fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az EU szigorítja az ipari szennyezőanyag-kibocsátást

| Tudatos Vásárló

Az új uniós szabályozás az EU egész területén csökkenti a nagy égetőművek ipari szennyezőanyag-kibocsátását. Az intézkedés hatására várhatóan évi 13.000-rel csökken a korai elhalálozások száma.

Az ipari szennyezőanyag-kibocsátás szigorítására irányuló jogszabályt a Bizottság 2007 decemberében terjesztette elő. Az új szabályok az adminisztratív teher csökkentése révén jelentős megtakarításokat eredményeznek, és kiegyensúlyozottabb mozgásteret biztosítanak az ipari szereplőknek.

A kibocsátás korlátozásából származó haszon évente 7–28 milliárd eurónak felel meg. Ez elsősorban a légszennyezés okozta egészségügyi hatások csökkenéséből adódik. Az intézkedés következtében a korai halálozások éves száma várhatóan 13000-rel csökken.

 

Elterjedtebbé válik az elérhető legjobb technika

Az ipari szennyezőanyag-kibocsátásról szóló irányelv hét már meglévő jogi aktust aktualizál és olvaszt egybe. Az új irányelv legfontosabb eleme az elérhető legjobb technika (BAT) alkalmazásának általánosabbá tétele azáltal, hogy az engedélyezési folyamat során a BAT-következtetések válnak irányadóvá. A javaslat módosítja a nagy égetőművekre vonatkozó, az Európai Unió egész területén alkalmazandó minimális szennyezőanyag-kibocsátási határértékeket, hogy azok összhangba kerüljenek a BAT-tal.

Az előírások elvileg biztosítják, hogy az ipari létesítmények üzemeltetői a BAT-ot egységesebben alkalmazzák, és ennek köszönhetően az ipari szereplők számára egyenlőbb feltételek alakuljanak ki.

A Bizottság szerint a BAT-következtetések alapvető szerepet játszanak abban, hogy a BAT alkalmazása minden tagállamban egyértelmű, érvényesíthető és átlátható legyen.

A BAT szerepének megerősítése egyértelműen jelzi az ipari szereplők felé, hogy törekedniük kell a magas szintű környezetvédelmi teljesítmény minél kevésbé költséges megvalósítására.

Tekintve, hogy a felesleges adminisztratív teher károsan befolyásolja az európai ipart és annak versenyképességét a világpiacon, az irányelv uniós szinten évi 32 millió euróval csökkenti a felesleges adminisztratív feladatokat.

Noha az utóbbi két évtizedben a szennyezőanyag-kibocsátás jelentősen csökkent, az energiaiparban alkalmazott, fosszilis fűtőanyaggal működő égetőművek továbbra is nagy mennyiségben bocsátanak ki légszennyező anyagokat. Az irányelv a BAT betartatása érdekében az Unió egész területén szigorítja a legnagyobb üzemekre vonatkozó szennyezőanyag-kibocsátási határértékeket.

Az új irányelv több, az eddiginél korszerűbb mechanizmust is kínál a tagállamoknak az új jogszabály betartatása és a betartás ellenőrzése érdekében. A kibocsátások figyelemmel követésére és az arról való beszámolásra, illetve a környezetvédelmi ellenőrzésekre vonatkozó előírások jelentősen javultak. Javult továbbá az adatok nyilvános hozzáférhetősége is. A tagállamokkal szemben támasztott, végrehajtással kapcsolatos követelmények egyértelműbbé váltak, és ezáltal a Bizottságnak egyszerűbb lesz biztosítania az irányelv maradéktalan alkalmazását.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kkép [cc] foto43

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok